Andrei Tarcovski-Natalia Bondarciuc (III)

0

„Cand omul este fericit, foarte putin il intereseaza sensul vietii.”

Andrei Tarcovski-Natalia Bondarciuc(III)-povestea continua
In perioada cand lucra in Crimeea la filmul „Solaris”, Tarkovski, impreuna cu alti membri ai echipei de filmare, a luat parte la o sedinta de spiritism. A fost invocat spiritul lui Boris Pasternac (1890–1960), poet si scriitor evreu rus, lauriat al Premiului Nobel pentru Literatura (1958).
– Cate filme voi face? a fost prima intrebare a lui Tarkovski adresata spiritului.
– Sapte.
Timpul i-a dat dreptate spiritului lui Pasternak: Tarkovski a facut sapte filme.
– De ce atat de putine? nedumerirea lui Tarkovski nu avea margini.
– … ( o injuratura). In schimb vor fi foarte bune.
– Cum voi muri?
– O femeie te va aduce la perzanie.
Multi dintre apropiatii lui Tarkovski cred ca si aceasta previziune s-a indeplinit.
Andrei Tarkovski avea o frica teribila de femei. Prietenii apropiati stiau despre aceasta frica ascunsa a lui Tarcovski despre care el insusi povestea uneori. Cu totul dezarmat se afla marele regizor in fata crizelor de isterie ale Larisei Pavlovna, cea de a doua sa sotie, in fata scandalurilor frecvente la care se deda aceasta. Scena din filmul „Sacrificiul” (1986) in care eroina principala se rostogoleste pe podele, sufocandu-se cu propriile racnete sau cea din filmul „Solaris” (1972) in care Harey isi revine din lesin in bratele lui Kris, sunt scene preluate fidel din viata de familie a lui Tarkovski. Larisa, in dese accese furibunde de gelozie ajungea pana la lesin iar Tarcovski, dezarmat, ramanea pentru mult timp imobilizat emotional.

Atat Natalia Bondarciuc cat si Tarcovski trecusera prin calvarul divortului proriilor parinti. Divorturi cauzate, in ambele cazuri, de aparitia in viata tatilor lor a unor altor femei. Natalia nu dorea sa devina femeia care distruge o familie si nici sa fie femeia care locuieste alaturi de barbatul pe care nu-l mai iubeste. A divortat de Elizbar Karavaev, care a continuat sa o iubeasca intreaga lui viata. Tarcovski andrei-tarkovski2nu o iubea pe Larisa Kizilova. Tarcovski era omul care putea muri de foame langa un frigider plin cu mancare, iar Larisa era femeia care stia cand sa deschida usa acestui frigider. Sa fie oare intamplator faptul ca Larisa si fiica ei (fata roscata din „Oglinda”) se adresau intotdeauna lui Tarcovski cu „dumneavoastra” si nu cu „tu”?! Toata dragostea si afectiunea sa Tarcovski i-a daruit-o fiului lor Andrei, al doilea lui baiat, pe care-l adora. Filmul autobiografic „Oglinda” ii este dedicat lui Andrei. Larisa a fost femeia care l-a iubit si ocrotit pe Tarcovski, iar Tarcovski a fost cel care a platit scump pentru comfortul linistei si sigurantei materiale pe care i le asigura Larisa: controlul total din partea sotiei. Larisa ii putea ierta lui Tarcovski orice, dar nu si aventura cu norvegianca Inger Persson (disagner vestimentar cu care Tarcovski a colaborat la filmul „Sacrificiul”) cu care a avut al 3-lea baiat, Alexei si pe care nu l-a vazut niciodata. Alexei s-a nascut cu putin timp inainte mortii lui Tarcovski (1986).

Natalia, reintoarsa in 1972 la Moscova dupa filmarile de la „Solaris” a inteles in scurt timp ca Tarcovski nu va divorta de Larisa. Dupa declaratiile lui de dragoste, spunea ea mai tarziu, viata mea fara Tarcovski nu mai avea nici un sens. Tentativa de suicid a Nataliei a fost un semnal clar al aparitiei sindromului „Harey”. La fel ca si eroina din film, Harey, care intelege ca Kris, sotul, nu o iubeste, iar sinuciderea ar fi o alternativa de a-l elibera de ea, Natalia incearca si ea sa se sinucida, taindu-si venele de la mana, iar atunci cand este gasita si dusa la spital, cerea ca Tarcovski sa fie langa ea, iar daca nu-l vedea, imediat il striga.
-Eu aduc tuturor doar nefericire, ii spunea atunci Tarcovski, stand langa geam, plangand, si tie la fel.
-Nu este adevarat, Andrei, a fost raspunsul Nataliei. Iti sunt foarte recunoscatoare. Tu si „Solaris” sunteti cea mai mare fericire din viata mea.

Galina Turtureanu

(855)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *