Andrei Tarkovski-Natalia Bondarciuc(II)

0

Andrei Tarkovski-Natalia Bondarciuc – Daca viata nu ar fi plina de mister si necunoscut nu ar mai avea atat de mult farmec! Natalia a primit rolul frumoasei si fragilei extraterestre Harey. Rolul ii venea ca o manusa. Era atat de fericita sa lucreze alaturi de un mare regizor supranumit deja „geniu”.

Nu banuia insa ca iubirea enorma ce o purta personajul Harey sotului ei Kris Kelvin, va deveni treptat o traire a propriei ei iubiri fata de Tarcovski. In 1972 cand filmarile la „Solaris” au luat sfarsit iar intreaga echipa a revenit din Crimeea la Moscova, Tarcovski a fost cel care, cazand in genunchi in fata Nataliei si afundandu-si fata in palmele ei a declarat puternic afectat: ”Natasa, te iubesc!”. „Si eu te iubesc!”. Natalia si-a scos de la gat lantisorul de aur primit cadou de la tatal ei si i l-a dat in semn de iubire lui Tarcovski.

Am avut atunci impresia, spunea Natalia la multi ani dupa aceasta intamplare, ca ne-am logodit. Nu a fost o iubire la prima vedere. Sentimentele au aparut treptat, aproape pe nesimtite, furisandu-se, parca. Tarcovski obisnuia sa o priveasca indelung pe Bondarciuc.
– Pentru el, spunea ea, eram ca un fel de tablou neterminat. Aici trebuia adaugata o culoare, dincolo parca e ceva in plus … Ma studia pentru a intelege cum ar trebui sa fie eroina din „Solaris”, Harey.
Adevarata iubire, spunea Tarcovski peste masura indragostit de Natalia, nu e posibila fara raspuns, fara reciprocitate. Altfel nu poate fi adevarata! Andrei si Natalia se iubeau cu o iubire adevarata.

Exista insa un singur si mare obstacol: ambii erau deja casatoriti. Natalia era casatorita de cativa ani cu operatorul de cinema Elizbar Karavaev, iar Tarcovski era casatorit cu a doua lui sotie Larisa Pavlovna Kizilova, asistenta de regie. Multi apropiati ai lui Tarcovski au invinuit-o pe Larisa de foarte multe „pacate”, inclusiv de divortul lui Tarcovski de prima lui sotie, actrita Irma Rauch (rolul mamei tarkovskydin „Copilaria lui Ivan” si al Duracicai – fata saraca cu duhul – din „Andrei Rubleov”). Larisa, putin deranjata de starea civila a lui Tarcovski – care era deja casatorit cu Irma si aveau un copil, Arsenii – deschis il curta pe acesta in timpul filmarilor la „Andrei Rubleov”: nu intarzia niciodata sa-i aduca o cafea, o patura sau sa-l intrebe daca nu ii este foame.

Tarcovski care dupa divortul parintilor sai a crescut in cea mai mare parte inconjurat de femei – mama, sora Marina, bunicute – a fost flatat de grija materna a Larisei. Filmul „Solaris”, numit de Stanislaw Lem, autorul romanului omonim dupa care a fost facut filmul, „o mazga emotionala”, este in primul rand, un film despre regretul lui Tarcovski ca si-a parasit prima sotie pe care nu a incetat niciodata sa o iubeasca si pe Arsenii. Exact asa a procedat si tatal sau, poetul Arsenie Tarkovski, care si-a abandonat in 1937 sotia, pe el, Andrei, si pe sora sa Marina, plecand la o alta femeie. Filmul autobiografic „Oglinda” ne arata prin ce traume emotionale a trecut Tarcovski in urma despratirii parintilor sai.
– Aici este o problema de constiinta. – ochii tristi ai sinucigasului Ghiborean din „Solaris” tradau o framantare sufleteasca chinuitoare si fara leac. Tarcovski isi descarca durerea remuscarilor prin acest personaj. Rusinea, spune Snaut („Solaris”), parafarazandu-l pe Dostoievski, va fi cea care va salva lumea. Asa sa fie?! Tarcovski toata viata sa a fost urmarit si chinuit de regretul abandonarii Irmei si a primului sau fiu, Arsenie. Natasa Bondarciuc, ca si alti prieteni si apropiati ai lui Tarcovski, nu era straina de greutatea cu care-si tara acesta umbra durerilor din trecut. va urma

Galina Turtureanu

(833)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *