Anglomania-Chatsworth

0

Anglomania este un curent cu vechime mare, si anglofoni sintem din ce in ce mai mult, pe buna dreptate cred. Oricine a vizitat o data Marea Britanie isi doreste sa revina intr-o tara incarcata de istorie si foarte moderna totodata. Literatura si filmele ne tot pregatesc pentru aceste vizite, asa ca atunci cind ajungem recunoastem locurile familiare deja. Un astfel de loc este castelul Chatsworth din tinutul Derbyshire, resedinta ducilor de Devonshire  ajunsi acum la a 16-a generatie. De retinut ca numele lor de familie este Cavendish. Daca numele de familie a ramas acelasi, arhitectura cladirii si colectiile pe care le adaposteste au suferit schimbari in cei peste 500 de ani de cind s-au succedat cele 16 generatii de proprietari.

Pomenit in romanul Mindrie si prejudecata de catre autoarea lui ca fiind una dintre marile resedinte vizitate de Elizabeth Bennet, eroica romanului, impreuna cu unchiul si matusa ei in timpul vizitei pe care o faceau in tinutul de nord, Chatsworth este castelul la care se gindea Jane Austen atunci cind descria Pemberley, resedinta bogatului aristocrat Mr. Darcy. Cel putin asa sustine ducesa de Devonshire date fiind marele numar de similaritati pe care ea le-a gasit intre descrierea din roman si casa ei.

Daca ati vazut filmele Pride and Prejudice, The Duchess, The Wolf Man inseamna ca sinteti deja familiarizati cu interioarele si exterioarele castelului si ca o sa va faca placere sa vizitati interioarele fastuoase care sint toti casa unor oameni pe care ii si puteti intilni. Puteti face chiar intilni o camerista care va va explica care sint atributiile ei , cu exemplificari concrete ca sa va faceti o idee.

Daca plimbarea a fost epuizanta, va puteti odihni la un ceai cu produse de la fermele proprietatii si cu tot ce inseamna patiserie si brutarie proaspat scos din cuptor. Si asta la orice ora aveti chef, nu doar dupa 4 dupa amiaza. Daca ceva v-a placut foarte mult si vreti sa luati si acasa, o puteti face pentru ca exista magazine atit pentru produsele de la ferma cit si pentru suveniruri. Puteti pleca filmele pomenite, cu cartea lui Janei austen sau cu una dintre cartile fascinantei Ducesei-vaduve de Devonshire, mama actualului duce, sora scriitoarei Nancy Mitford, cea mult adorata in lumea anglo-saxona si practic necunoscuta la noi. Dar gasiti si cartile ei acolo si puteti lua una ca sa o descoperiti. Lumea veche poate oferi surprize.

Laura Guţanu

(418)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *