Arta frumuseții la femeia musulmană

Arta frumuseții la femeia musulmană

Editors choice
0

Arta frumuseții la femeia musulmană. Ce stim despre frumusetea si femeile musulmane.

N-o întâlnisem pe Jade (da, chiar așa o cheamă) de când era copilă. Nu știam dacă o mai recunosc dat fiind faptul că cele trei tinere cu voalul negru, simplu, care acoperea și umerii, păreau la fel… din spate. Voalul nu acoperă fața femeilor ci doar părul, gâtul, nu am avut tangeță des cu doamne care se acoperă total și nici în Afganistan n-am fost, dar după cum evoluează politica interna… despre frumusețe vorbeam, nu?

– Kai-fa Haluka, habibti!!! (ce mai faci, iubito -salut des folosit între prietene, depinde de obiceiuri, țară). Mulatra cu ochi verzi și buze de Jolie, revistă sau femeie, mi se aruncă-n brațe și ne pupăm, uitasem dacă de două sau de trei ori, așa că am dat și-un cap în barba ei cât să destindem atmosfera…

A doua zi am rămas singure, eram în baie și mă machiam, ceea ce însemna că eram pe-aproape să-mi extrag un ochi cu creionul de la farmec, pe atunci mă fascina deja machiajul strident și sexy, de efect, al arăboaicelor în general.

Aici vreau să fac o paranteză. Dacă veți avea ocazia să vizitați țări arabe, o să vedeți pe stradă puzderie de femei, acoperite sau nu, boite ca păunițele. Verde cu roz la ochi, roșu intens pe buze, bujori în obrăjori, păr nu neapărat îngrijit.

Din păcate sunt foarte multe tinere adolescente care nu au venituri, abia reușesc să facă o școală sau nici măcar nu sunt alfabetizate din cauză că părinții nu le-au trimis la școală.

Toate femeile au un standard al lor. Sau își doresc anumite plusuri, ba chiar minusuri în ceea ce privește felul în care apar în ochii semenilor, dar mie-mi place un citat despre arta de-a te îngriji, aranja, de-a te iubi.  Yves Saint Laurent spunea:

Cel mai frumos make-up al unei femei este pasiunea, dar cosmeticele sunt mai ușor de cumpărat.

Personal, cred că se referea la Ruby Rose…

Ce-ți faci? murmură Jade lipită de cadrul ușii, sporovăind la telefon cu o prietenă și… mi se adresa mie.

– O linie în ochi murmur eu și lăcrimez. Ce vrei să-ți fac, hai, că am timp. Altfel îmi scot un ochi. Mă înveți să dansez?

Râde în hohote cu buzele ei pline, își scutură ca o copilă părul lung și des care curgea frumos până la talie, aprobă din cap rușinată: sigur că te învăț.

– Știu că te-a învățat mama ta. Am văzut-o odată dansând…

Jade voia bucle să iasă cu fetele iar noi ne aflam atunci în Germania, țara în care se născuse, studiase, până la urmă s-a și căsătorit acolo.

Femeile musulmane își arajează părul chiar dacă aplică apoi voalul.

Am petrecut cam o oră și jumătate pentru că nu mai folosisem ondulatorul și voiam să iasă bine.

– De obicei merg la coafor, la un salon turcesc unde intră numai doamne. Dar astăzi nu e așa varganreo ocazie specială, doar mâncăm curmale și poate dansăm, îți mai amintești de Anna, fata din Maroc, ți-am trimis poze…

Contrar a ceea ce-am crezut, părul ei și-a păstrat substanțial forma frumoasă și după ce a revenit seara târziu și-a dat jos baticul. Cum îl menții așa des și strălucitor…?

Jade îmi spune că folosește ulei de argan pentru vârfuri și foarte rar placa de păr, fixativ sau orice altceva. L-a vopsit odată cu henna, toate prietenele ei se vopsesc cu henna și nu are de gând să folosească vreun Schwartzkopf.

– Îmi place să-l perii bine în fiecare zi, dimineața și seara, până lucește, apoi împletesc și dorm așa. Mască din comerț, da, am găsit ceva natural și mai folosesc uneori. Și miere. Miere? Da, apoi spăl, las cam 20 de minute.

Îngrijirea mâinilor și a unghiilor.

Femeia musulmană nu aplică lac de unghii colorat sau cel puțin nu atunci când se roagă. Iar în articolul acesta vorbesc despre cele care -și respectă religia și dogmele. Care sunt bizare pentru unii dintre noi. Însă întrebând, înțelegi. Privind, judeci după propriile valori.

Desenatul mâinilor cu henna, de exemplu, este un act artistic la care particip cu plăcere și uimire. Tinerei femei (de obicei mirese) i se face întâi un masaj cu o cremă specială, apoi se spală cu o soluție-gomaj astfel încât desenul ales să rămână ca un tatuaj, mai multe zile, săptămâni chiar, atenuându-se în timp. Jade a mea nu-și dădea niciodată cu lac pe unghii. Curate, tăiate scurt dar elegant, mai îndepărta cuticulele și atât.

Îngrijirea tenului

Eh, doamnelor, aici nu există o regulă dar sunt câteva aspecte pe care le-am iscodit la fetele cu care am locuit, verișoarele mele.

arabian-woman-mysteryVă scriam la început că printr-o oarecare epocă începea să mă fascineze felul în care se machiază arăboaicele dar Jade se machia foarte rar. La Eid (sărbătoarea de la sfârșitul Ramadanului), la nunta vreunei prietene (că insistam eu și ea râdea în hohote: Doamne, ce mult m-ai schimbat, deși aplicam doar fond de ten, luciu și rimel, aranjam sprâncenele groase și frumos conturate) și ulterior la nunta ei.

Ce mă mira: Jade cum adică tu nu folosesti nicio cremă hidratantă?

În dimineața aceea, somnoroasă, în pijama, s-a trântit în patul meu frecându-se la un ochi și căscând sonor, apoi s-a ivit cel mai odihnit și curat chip cu gene luuuungi, naturale, imposibil să nu le invidiezi.

A, păi am tenul gras și dacă mă mai înfofolesc cu voalul parcă-mi iese toată crema prin pori. Port văl de când eram mică, a fost alegerea mea, îmi place, e ca și moda pentru tine. Eu nu le înțeleg pe astea care se acoperă de tot. În sfârșit. Voalul nu-l mai simt, face parte din mine, crema o simt, transpir.

Dar folosesc crema de corp, am adus-o de la o tanti care lucra într-un hammam în Iordania. Vezi că e pe poliță lângă cosmeticele tale, folosește-o că eu îmi pot comanda, e foarte bună! Și Jade sare veselă: mă duc să-ți fac cafea.

( despre machiaj și seducția soțului, de ce unele aleg să se arate numai lui, dans și alte mici secrete, în articolul următor. V-aștept cu drag -întrebări sau comentarii dacă aveți, răspund cu plăcere).

(1074)

About author

Hapi

Hapi.Riverwoman O călătoare. Antreprenor. Pasionata de viata. Autentică. Alunecoasa dar simplă. Genul pe care o poate placea orice om si o poate urî in aceeasi masura- pentru c-ar putea regasi in mine tot ce nu-i place sa vada la el insusi. Diploma mi-e intr-un sertar. In care poze am iesit cel mai bine? In cele pe care mi le-a facut Viata si nu le-a developat niciodata.

Your email address will not be published. Required fields are marked *