RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
20% dintre femeile de peste 55 ani iau in fiecare zi cate o aspirina, indiferent daca au vreo durere sau afectiune, pentru a preveni riscul de atac de cord. Ultimele stiri din domeniul medical au adus in prim-plan folosirea aspirinei pentur a contracara diferite afectiuni, de la tumori canceroase pana la protejarea celulelor nervoase si chiar femeilor insarcinate li se recomanda pentru a avea o sarcina mai sanatoasa. Acest aflux de stiri a dus la îngurgitarea miraculoasei pastile si in randul tinerilor si mai nou chiar si a adolescentilor. Cu atatea plusuri si beneficii e aproape pastila minune a secolului ce a iesit precum spiritul din celebra lampa si ne indeplineste sanatatea in doi timpi si trei miscari. Aspirina este un medicament si ca orice medicament are efecte adverse, le stiti?
Ce e bun si rau la aspirina conform studiilor medicale
Avantaje:
Aspirina legata de preventia cancerului aduce in atentie cancerul la san. Un nou studiu a descoperit ca aspirina incetineste cresterea si imprastierea celulelor canceroase pe cobai. Alt studiu releva faptul ca doar o mica parte dintre femeile care iau zilnic aspirina le-a scazut riscul de cancer mamar cu circa 30%. Studiile anterioare au legat consumul acesteia cu riscul scazut de aparitie al altor tipuri de cancer:
-melanom- studiile mai vechi atesta ca un consum regulat de aspirina reduce riscul aparitiei de cancer de piele la femeile trecute de prima tinerete cu 30%
-cancerul intestinal-se pare ca aspirina consumata zilnic, reduce cu circa 38% aparitia acestuia
-cancerul la ficat, ovarian si gat sunt tot conform studiilor incetinite datorita unor doze zilnice de aspirina
Doctorii participanti la studii spun ca este posibil ca medicamentul asociat racelilor sa aiba efecte de prevenire datorita actiunii sale antiinflamatorii, stopand infectia este logic sa stopeze si inflamarea celulelor.
Aspirina are si alte efecte asupra creierului nu doar accea de a atenua durerile, se pare ca cercetatorii au descoperit ca procesele de memorie si cele cognitive au fost imbunatatite in randul femeilor care au avut in medicatia lor aspirina. Dupa un studiu care a durat 5 ani, oamenii de stiinta au confirmat ca pacientele tratate pentru migrene, cu aspirina au prezentat rezultate mai bune la testele de memorie. Se pare ca aspirina reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer cu 55%. Si in acest caz functioneaza tot pe principiul micsorarii presiunii, asupra vaselor sanguine, inflamatiilor. Prin diminuarea inflamatiei stopeaza si ruptura lantului proteic ce este esential pentru formarea amintirilor, si de aici iata riscul scazut de Alzheimer.
Femeilor insarcinate le este recomandat sa ia in fiecare zi o doza de aspirina pentru: usurarea nasterii si purtarea sarcinii pana la termenul optim ( 10% dintre femeile, insarcinate, testate au putut duce sarcina pana in ultima saptamana din a 9-a luna.
Dezavantaje:
In ciuda efectelor benefice numeroase, aspirina are si neajunsuri in mod firesc pana la urma, deoarece cum ziceam la inceput Duhul lui Aladin nu le poate indeplini chiar pe toate.
Creste riscul sangerarilor; de la o simpla taietura pana la sânagerari interne serioase in zona creierului sau a organelor. Nu este un plus pentru persoanele depresive si nici pentru asmatici. Inainte de a aplica un tratament de orice fel este necesar sa mergeti la medic pentru a va putea prescrie medicamentul si mai ales doza optima organismului si nevoilor dvs. Aspirina are plusuri cat si minusuri, am incercat sa le evidentiem pe toate pentru a stii cu ce avem de-a face, insa nu am vorbit despre alergici la substanta activa din aspirina si nici de varsta, cand si cata aspirina trebuie sa luati? Adresati-va medicului!
Miruna Pop
(657)