Ati obosit sa fiti obosite?

0

Va simtiti cumva obosita? Desigur, nu pentru ca astazi ati avut un dead line si ati lucrat intr-un ritm nebun, cate 12 ore pe zi in ultima saptamana…sau pentru ca de o saptamana alergati intre serviciu si scoala copiilor, activitatile extrascolare, intalniri sau sedinte cu parintii… si nici pentru ca varul de la Buzau a venit la voi pentru 3 zile, dar de fapt a stat 3 saptamani…Nu, nu vorbesc despre aceasta oboseala ci de una mai profunda, care sa va faca sa va simtiti obosite fara motiv aparent….stiti, ca atunci cand te intalnesti cu cineva care te intreaba: “buna, ce mai faci?” si tu ii raspunzi..”bine, obosit, ma simt foarte obosita…”

Ce poate fi?

Pai, sa vedem ce ar fi si la ce ar trebui sa fim atente, dupa parerea medicului homeopat Mubina Jiwa :

Tiroida : Este glanda care actioneaza ca o pedala de acceleratie in corp, grabeste sau incetineste metabolismul, insa atunci cand acesta este incetinit, toate celelalte procese in corp devin si ele mult mai lente, in consecinta incepi sa fii obosita. Devii letargica, incepi sa te ingrasi sau sa fii constipata. Trebuie sa-ti verifici aceasta glanda din cand in cand, sa o tii sub control, pentru ca, dupa cum stiti, orice dereglare hormonala poate avea un impact asupra altor organe. Desigur, poti sa iei vitamine, preventiv, insa nu uita ca ceea ce este natural nu e intotdeauna bun pentru oricine, asa ca cel mai bine este sa consulti medicul sau farmacistul. Trebuie sa te asiguri ca nu ai o carenta de iod in organism. Hormonii tiroidei contin iod, asa ca fii atenta ca acesta sa un-ti lipseasca din organism.  La iod poti sa adaugi si vitamine care contin seleniu si zinc, ambii importanti in sinteza hormonilor tiroidieni.

Fier: Femeile, in general, sunt mai susceptibile la carenta de fier din organism, datorita ciclului menstrual, cand se pierde o importanta cantitate de fier. Femeile insarcinate, in special, trebuie sa fie si ele atente ca si vegetarienii, de altfel. Celulele rosii din sange vor fi prímele care vor avea de suferit din pricina lipsei de fier. Rezultatul : oboseala extrema, deprimare, extremitati (maini, picioare) reci, paloare. Desigur acestea pot fi indreptate cu vitamine care contin fier ( un uitati de vitamina C care favorizeaza absortia de fier) sau alimente precum:  organe, ficat de vitel, cacao, peste ( cel putin de doua ori pe saptamana), legume uscate sau proaspete, oua, ciocolata, seminte de susan sau alune.

Odihna:  In primul rand opreste televizorul cu cateva ore inainte de culcare, deoarece acesta te poate stimula mai mult decat orice. De asemene, incearca sa nu dormi imediat dupa masa de seara ci sa astepti cateva ore, cam trei , in general. Alcoolul, pe care unii dintre noi il consumam la cina, creste zaharul din sange, te face sa adormí repede, insa te trezeste cateva ore mai tarziu!  Pentru cei care obisnuiesc sa doarma cu pisica sau cainele, daca nu te odihnesti bine, poate ar trebui sa incerci sa dormi o noapte fara ea/el. S-ar putea sa te trezesti mult mai odihnit! Un remediu natural : ceaiurile. Cele de iasomie sau musetel te vor ajuta sa te relaxezi si implicit, sa dormi mai bine, ca si valeriana, una dintre cele mai raspandite si folosite plante medicinale.

Energie : Glandele suprarenale sunt responsabile pentru procesele care genereaza energia din corp, deci aveti grija ca totul sa functioneze bine! Ele pot fi victimele problemelor care ne framanta zi de zi : familia, seful, stresul, in general. Aceste « mici » probleme pot genera (nu peste noapte, evident, ci in timp) o suprasolicitare a glandelor care isi incetinesc activitatea. Remediul acestui « stres » : lemnul dulce (o planta erbacee ale carei radacini au gust dulce-amar), vitaminele B si magneziu.

Deshidratare : Nu este prima data cand auziti despre deshidratare, sunt sigura. Foarte multe persoane, din pacate, nu dau importanta cuvenita hidratarii, mai ales iarna. Apa pe care ar trebui s-o beti este in functie de …cat cantariti, sustin unii! Exista diverse articole care explica sau calculeaza cati litri de apa ar fi indicat sa bem zilnic. Tóate rezultatele sunt discutabile, iar controversele mai aprige ca niciodata. Adica …o persoana care cantareste in jur de 70kg ar trebui sa bea cam 10 pahare de apa pe zi, iar una care cantareste 55kg, aproximativ 7,5 pahare pe zi! ( calcúlele sunt facute dupa formula : greutate (in livre) impartita la 2 si apoi la 8; 160:2:8= 10 pahare/zi). Sau in kg, impartiti greutatea pe care o aveti la 50 si veti obtine cati litri de apa ar trebui sa beti pe zi. Toate astea, dupa ce s-a constatat, de curand, ca regula 8/8 ( 8 pahare de apa in 8 ore) este un mit. De fapt, cand vorbim de hidratare trebuie sa tinem cont si de alimentele pe care le consumam (un pepene rosu contine 92% apa, un ou, 74% apa, iar o rosie 94% apa!), si de anotimp, si de climat, si de exercitiile fizice pe care le facem sau nu etc. Cel mai important este sa bem apa cand ne este sete si sa mancam fructe si legume proaspete, zilnic. Iar zicala „ce-i mult strica” este valabilă si in privința consumului de apa, deci nu exagerati!

Aveti grija de voi!

Nicoleta Legare.

(6341)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *