RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Marile branduri internaţionale sînt asociate adesea cu mirifica lume a filmului, fascinaţia funcţionînd în ambele sensuri astfel încît nu mai şti dacă de exemplu moda a influenţat filmul sau filmul a influenţat moda. Acum toată lumea vede noua variantă hollywoodiană a Marelui Gatsby şi pătrunde în epoca de glorie a Art Deco-ului, atît de diferită de orice altceva şi care a însemnat o cotitură importantă în modă, arhitectură, artă, moravuri chiar.
Marca care este legată pentru totdeauna în minţile noastre de cinematograf prin Breakfast at Tiffany’s, prin cartea lui Truman Capote, dar mai ales prin filmul din 1961 care îşi păstrează prospeţimea şi astăzi, şi pe care îl vezi şi îl revezi la nesfîrşit, niciodată neratînd secvenţa de început în care graţioasa Audrey Hepburn într-o splendidă şi simplă rochie neagră, împodobită cu şiraguri perle, cu brăţări peste mănuşile lungi negre şi ele, stă într-o dimineaţă după petrecere în faţa vitrinelor de la Tiffany, bînd o cafea to go şi mîncînd un croissant şi visînd cu ochii larg deschişi. Şi trebuie să recunoaştem că ni se întîmplă şi nouă să ne bem cafeaua de dimineaţă în pijama, răsfoind fie si virtual o revistă în care reclamele turcoaz, culoarea definitorie a mărcii Tiffany, sînt prezente şi să amînăm întoarcerea paginii cu bijuteriile fastuoase sau obiectele care ne pot face interiorul mai elegant, mai frumos, mai aproape de visul nostru perfect.
Legătura firmei cu filmul Great Gatsby a fost celebrată, cum altfel decît prin inaugurarea vitrinelor magazinului de pe Fifth Avenue din New York în faţa cărora visa Audrey Hepburn. Fotografii au imortalizat momentul, avîndu-i în faţă pe producătorul, scenaristul şi regizorul Baz Luhrmann, pe oscarizata creatoare de costume, designerul Catherine Martin, dar şi pe graţioasa actriţă Carey Mulligan, care chiar dacă nu face rolul vieţii ei în Daisy Buchanan, nici nu face notă discordantă, părînd o adevărată flapper, termen definitoriu pentru tînăra emancipată a anilor 1920 inventat Scott Fitzgerald. La premiera de la Cannes actriţa a purtat cercei cu diamante taiate în formă de pară din aceeaşi colecţie Tiffany Blue Book.
Colecţia de bijuterii lansată de Tiffany cu prilejul premierei filmului, Great Gatsby Collection by Tiffany & Co, are piese remarcabile, ilustrînd tema implicită, lumea privilegiată a bogăţiei, multe avînd eleganţa simplităţii precum colierul cu acvamarine, diamante şi platină, dar şi fastul perioadei nebune, ca în cazul modelului Savoy, scos din arhivele firmei, o diademă cu diamante şu perle de cultură, cu broşă detaşabilă, sau un obiect pe care ar trebui să învăţăm din nou să-l folosim, poate chiar cumpărînd acest obiect din argint şi email negru în care să ne păstrăm cărţile de vizită. Pentru un inel, fie el de logodnă sau doar un dar de aniversare, recomand inelul de inspiraţue Art Deco, de 10,52 carate, cu tanzanite, diamante şi platină. Sau cerceii Ziegfeld din argint cu perle de apă dulce. Pentru domni, butoni din argint şi email negru, simplii şi potriviţi în orice ocazie, sau , dacă se simt mai Leonardo DiCaprio sau chiar Jay Gatsby, pot lua aceeaşi butoni în aur.
Colecţia Ziegfeld şi-a luat numele de la legendarul teatru new yorkez Ziegfeld, un model pentru arhitectura Art Deco, deschis în 1927, bijuteriile din această colecţie sînt făcute din argint, perle de cultură şi onix negru, o combinaţie elegantă şi foarte … cool. Semnătura epocii era lungul colier de perle, pe care Tiffany îl aminteşte prin lungul lanţ în care apar din loc în loc perle.
Vă las să visaţi uitîndu-vă la imaginile alăturate. Sper că aveţi cafeaua la îndemînă.
(709)