Cancerul mamar

0

Cancerul la san este boala care afecteaza 300,000 de femei anual, luandu-le dreptul la viata la 40,000 dintre acestea. Cercetarile arata ca desi boala rapune femeile din intreaga lume, exista o multime de modalitati de o combate. Cancerul mamamr este o problema majora care oare poate  fi evitata?

best-supplementsPutem asemui acest tip de boala necrutatoare cu un puzzle : este nevoie de mai multi factori, piese, pentru a crea « capodopera » Putem sa ne abatem de la creatie fiind mai atenti cu privire la alimentele pe care le consumam, n-avem idee cat de mult ne poate afecta sau salva hrana de zi cu zi. De exemplu : macro si micronutrientii din plante, precum si cei din fructe de mare stimuleaza celulele, echilibreaza hormonii, lucru pozitiv in lupta cu boala. Angiogeneza este procesul formarii a noi vase de sange, fiind un proces important in cresterea tumorilor maligne deoarece tumorile au nevoie sa isi dezvolte o sursa proprie de sange pentru a creste peste 1-2 mm in diametru, prin urmare o alimentatie tinuta sub control va inceta acest proces. Formati-va un obicei din a stabili un echilibru cu privire la mesele zilei, este indicat ca acestea sa fie alcatuite din vegetale in proportie de 75%.

Ce este indicat sa consumam ?

Rosii : licopenul, ingredientul activ din rosii, scade riscul mai multor tipuri de cancer, in special cel de prostata, mamar, pulmonar sau de colon, un lucru foarte important de retinut este si faptul ca proprietatile rosiilor cresc in momentul in care acestea sunt gatite.

Broccoli si varza : Cercetatorii britanici spun ca aceste doua alimente scad riscul de cancer de prostata de pana la 4 ori. O alta victima a acestor legume este si cancerul la san.

Carnea de peste:  bogata in acizi grasi omega-3, reduce cu pana la 30% riscul de cancer ovarian. Saptamanal ar trebui sa consumam cel putin 3 portii de peste, precum :  hering, sardine, ton sau cod.

Soia : ingredientul activ din soia este genisteina, care previne cresterea tumorilor. Pentru a ne bucura de efectele ei pozitive, trebuie sa consumam aproximativ 50 de grame pe zi. In acest caz, branza tofu este o buna alegere.

Ce trebuie evitat?

Carnea rosie : consumul ridicat de acest tip de carne nu face altceva decat sa creeze un mediu cat mai favorabil dezvoltarii cancerului.

 Alcool : fiecare pahar de alcool consumat creste riscul aparitiei acestei boli cu 11% in fiecare zi.

 Zaharul : este necesar pentru a ne oferi energie iar în cantitati moderate contribuie la bunastarea noastra. Un nivel ridicat de zaharuri, cum se gaseste la diabetici, este daunator, iar acum cercetatorii au dovedit ca este unul dintre factorii care cresc riscul de a face cancer. Este cunoscut faptul ca nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice in obezitate si diabet. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca diabetul si obezitatea sunt legate de o crestere a riscului de cancer.

Grasimi : o dieta bogata in grasimi creste riscul apatitiei cancerului de san.  Spre deosebire de alcool care creste riscul aparitiei cancerului cu 11%, grasimile accelereaza boala cu un procent de 20% in fiecare zi.

Exista factori care creeaza un mediu ambiant cancerului prin simplul fapt ca ne inconjoara, sunt bacterii care se afla in aerul pe care il respiram sau in tot ceea ce detinem sau folosim. Din nefericire nu ne putem infasura intr-o folie de plastic, ferindu-ne de bacterii si incercand sa ne continuam activitatile ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, insa putem sti ce ne face rau si de ce sa nu facem exces : naftalina, dezinfectantii pentru toaleta (incercati sa renuntati complet la acestia, folosind otet distilat), odorizantele pentru improspatarea aerului si pesticidele (stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase, favorizand aparitia cancerului de san sau a altor tumori la nivel mamar.)

Factorii genetici :

Cat de multe stiti despre sanatatea mamei voastre ? Sau despre cea a bunicii ? Doar intre 5 si 10 la suta dintre cazurile de cancer la san pot fi mostenite, insa ce trebuie sa stim este faptul ca acest tip de boala este cu mult mai grava decat cea care provine din factori din afara ariei de genetica. Existenta unui cancer la san au ovarian in familie inseamna alerta maxima. Cu cat ruda va este mai apropiata si cu cat a fost diagnosticata mai tanara cu acest tip de boala, ar trebui sa va ingrijorati. In cazul in care ati descoperit deja un astfel de caz, este indicat sa va adresati unui medic, caci celulele pot fi tinute sub insa procesul se accelereaza in proportie de 87 la suta daca boala este mostenita. In aceasta situatie va este recomandata o mastectomie, urmata de o serie de controlae medicale, o data la 12 luni.

Ce se intampla daca testul este negativ ? Sunt complet sanatoasa ?

Nu chiar, doar pentru simplul fapt ca nu vi s-a descoperit nimic, nu ar trebui sa va neglijati. Boala este in familia dumneavoastra, prin urmare controalele regulate nu vor face altceva decat sa va stabilizeze starea.

Efectul sportului : se insista foarte mult pe acest capitol, prin urmare ar trebui luat in considerare. Se stie faptul ca multi dintre cei care duc o viata activa in detrimentul sedentarismului sunt privati de aceasta boala.  Exercitiile facute constiincios :

1. Mentin si imbunatatesc rezistenta fizica si tonusul muscular.
2. Imbunatatesc circulatia reducand riscul formarii cheagurilor de sange.
3.Reduc riscul afectiunilor cardiovasculare.
4. Amelioreaza starile de greata, oboseala, depresie si anxietate.

Exista chiar 6 tipuri de cancer care pot fi combatute cu ajutorul exercitiilor fizice : Cancerul colorectal, de prostata, mamar, pulmonar, ovarian si gastric.

Femeile care au o activitate fizică zilnică de intensitate mare prezintă un risc redus de cancer spre deosebire de femeile care duc o viață sedentară.

Stresul – un factor care ne induce o serie de boli, insa in cazul de fata nu este de glumit cu influenta acestuia.  Cancerul reuşeşte să stimuleze gena de stres în ţesuturile gazdei, genă care la rândul ei „orbeşte” aparatul imunitar determinandu-l  să ignore celulele canceroase, lasandu-le sa se dezvolte in voie .

O serie de studii au demonstrat faptul ca persoanele care isi petrec 90 de minute din zi cu activitati precum dansul, sau exercitii de fitness au un risc de cancer scazut, este important sa ducem o viata lipsita de griji, sa stim sa ne bucuram de fiecare clipa, sa reducem factorii care ne-ar putea ridica nivelul de stres.

« Daca ne facem griji nu rezolvam nimic, iar daca nu  se va rezolva..de ce sa ne facem griji ? »

Ana Maria Iancu

(502)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *