Relatiile toxice

0

Ce e toxic in relatiile toxice?

1.Gelozia
Daca iti spune „Nu am nimic de ascuns, ai aici parola de la laptop, telefon, e-mail si toate parolele pe care le mai tin minte”, refuza-l din capul locului, fara sa ceri timp de gandire. Asta iti va crea mari probleme, dar mai bine sa te lupti cu ele acum decat mai tarziu.

„Sa stii ca nu ti-as fi cerut sa faci acelasi lucru. Nu sunt un tip gelos si stiu ca pot avea incredere totala in tine”.

Poate crezi ca raspunsul potrivit ar fi „Si eu am incredere deplina in tine, asa ca nu am nevoie de nicio parola”. Nu la continuarea asta m-am gandit atunci cand te-am sfatuit sa refuzi darul otravit al al cheilor de acces.

E otravit acest dar pentru ca nu poti duce o relatie fara sa pastrezi o anumita zona interioara care sa fie un spatiu intim privat in care primesti musafiri doar cand ai chef. In plus, crezi ca astfel vei elimina orice motiv de suspiciune? Nici vorba. Gelozia are intotdeauna motive interioare. Se naste din ea insasi si se hraneste cu ea insasi.
Controlul se vadeste a fi o iluzie. De unde stiu ca nu se ascunde pe net sub o alta identitate? De unde stiu ca niste initiale din agenda nu ascund un rival periculos? Nu e ciudat ca nu gasesc nimic mai picant, un flirt inocent, ceva?… Daca asta e doar un cont de fatada, bine „curatat”?
Atunci de ce n-ar fi bun raspunsul cu „am incredere deplina, deci n-am nevoie de chei”? Pentru ca ia de buna ideea ca totul ar trebui sa fie in comun, ca in cuplu nu ai nevoie de un anumit spatiu intim privat, ca peste tot trebuie sa fie prezent si celalalt (fie si numai virtual).

Si sa mai stii ca daca intr-adevar nu iti cere nimic in schimbul parolelor, e chiar mai rau. Mai devreme sau mai tarziu iti va scoate ochii ca el e ca o carte deschisa, pe cand tu zambesti adesea absent , te uiti cam mult in oglinda, nu raspunzi prompt la telefon, te uiti la alt fel de filme decat inainte…
Din cand in cand, din ce in ce mai des, va face adevarate crize de gelozie, in multe culori: rosu de furie, galben de invidie, albastru fara speranta. Si atunci vei incepe sa ii dai cheile, gandindu-te ca astfel va vedea cat de nefondate sunt banuielile lui. Eroare. Tocmai i-ai dat prilejul sa-si diversifice acuzatiile.

Dar partea cea mai rea e ca iti spune si ca gelozia e, in felul ei, o dovada de iubire.
Mai rau decat atat e doar faptul ca si tu crezi acelasi lucru. Ca e mai bine sa fie gelos decat sa nu-i pese. Ca nu ar fi gelos daca nu te-ar iubi. E o idee care vine din nesiguranta. Gelosii au o stima de sine scazuta si fac prizonieri printre cei cu o stima de sine scazuta.

Gelozia e mai mult amor propriu decât amor” scria La Rochefoucauld. Ca gelozia nu e iubire e sigur; dar nu e nici macar iubire de sine.
psihiatru Dan Ghenea

(3483)

About author

Dan Ghenea

Nu ma intrebati de ce am ales psihiatria. Nu-mi mai amintesc (probabil ca erau niste foarte bune motive). Stiu insa de ce o fac inca: pentru ca am o datorie care creste mereu – pana acum in jur de 20 000 de oameni mi-au vorbit faţa catre faţa si fiecare m-a invaţat cate ceva. Pentru cine scriu? Pentru oricine este interesat de unul dintre urmatoarele cuvinte cheie: minte, creier, sanatate, stres, iubire, cuplu, singuratate,viata, moarte, frica, timp, istorie, România, idei, carti, emotii, copii, parinti, munca, placere, boala, vindecare, pasiune, dependenta, comunicare, psihiatrie, educatie, natura, cultura, sexualitate, dezvoltare, etica, stiinta, religie.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *