Ce se intampla daca nu dormim

0

Chiar daca dormim cu doar doua ore mai putin intr-o noapte, putem sterge amintiri pentru totdeauna. Doar doua ore de nesomn sunt suficiente pentru a opri creierul sa stocheze amintiri.

Un nou studiu atesta ca o simpla modificare a ritualului de opt ore de somn la  sase ore, creaza mari diferente in creier.  De la starea de anxietate pentru ca nu a primit suficienta odihna, creierul isi pierde capacitatea de a stoca amintiri si mai mult decat atat le poate sterge pe cele existente deja. Ce se intampla daca nu dormim?

Cercetatorul Ted Abel sustine “ cred ca ce este cu adevarat important sa intelegem pentru viata moderna pe care o ducem, ar fi ca somnul nu este un lux. Este foarte important pentru functionarea creierului si pentru noi sa putem memora si consolida in amintiri ceea ce ni se intampla peste zi.” Cercetatorul sustine cu convingere si cu ani intregi de studiu, ca toate informatiile pe care le pierdem in perioada de nesomn sunt pierdute pentru totdeauna, chiar daca urmatoarele nopti dormim mai mult, creierul nu recupereaza.

Expertul in somn Dr. Neil Stanley sustine ca o memorie neconsolidata( pe baza orelor de somn lipsa) ne incetineste capacitatea de concentrare si se poate ajunge in situatia cand simple sarcini nu mai pot fi implinite. Domnia sa spune ca “ Importanta somnului consta in acordarea de timp creierului, sa faca lucrurile pe care in timpul zilei nu le poate face. Somnul este timpul linistit care-i ofera creierului timp sa revigoreze corpul.

Am discutat despre lipsa de somn si modul in care aceasta afecteaza memoria, dar stiati ca privarea de somn te poate face sa castigi in greutate si creste riscul de diabet zaharat?

Un somn regulat are ca scop odihnirea creierului si a organismului. Chiar si celulele grase au nevoie de somn pentru a functiona eficient. Studiile arata ca un somn insuficient are impact asupra celulelor si abilitatii acestora de a reactiona la insulina, hormonul care regleaza nivelul de zahar din sange si energia.

Cu toate aceste studii, cercetatorii au incercat sa traga un semnal de alarma pentru cei care si-au facut o rutina de somn mai mica de 5 ore pe noapte, gandindu-se ca in acest ritm pot deveni competitivi.

Noile rezultate legate de obiceiul unui somn odihnitor pot duce catre noi tratamente in cazul diabetului, poate la un moment dat se vor prescrie medicamente pentru odihna in combaterea diabetului.

Daca am vorbit despre odihna si somn va prezentam  inca 5 motive pentru care ar trebui sa dormiti mai mult:

  1. Sanatate mai buna.

S-a demonstrat deja ca lipsa somnului atrage dupa sine serioase probleme de sanatate; precum: diabet, obezitate, risc ridicat de atac de cord. Riscurile apar dupa inaintarea in varsta, la baza acestei afirmatii sta un studiu pe 10 adulti care au fost privati de somn. Dupa 4 zile de somn intrerupt, pe 3 dintre subiecti s-a observant un nivel ridicat al glucozei.

2.  O viata sexuala mai buna.

Tot conform unui studiu, 26% dintre chestionati au rapsuns ca viata lor sexuala are de suferit daca sunt obositi. La fel s-a dovedit stiintific asocierea nivelului scazut al testosteronului la barbati cu privarea de somn.

3.   Mai putina durere.

Daca experimentati dureri cornice(migrene) de la o interventie chirurgicala recenta, ore in plus de somn va vor ajuta sa resimtiti mai putina durere. Si aici exista studii care atesta legatura dintre somn si durere fizica; uneori medicii recomanda somn, convalescentilor in detrimentul tratamentului medicamentos.

4.  Risc scazut de accidente.

Un somn suficient va poate tine departe de accidente. Pe langa accidentele rutiere (unul din 5 accidente se intampla datorita oboselii), ar trebui sa tineti cont si de micile accidente casnice, din greseala-de multe ori inseamna datorita oboselii.

5.  Dispozitie mai buna.

Suficient somn va asigura o dispozitie buna. Ati observant deja ca atunci cand sunteti obositi aveti tendinta de a va comporta urat si deveniti nesuferiti. Copiii plang mai repede cand sunt nedormiti, acelasi efect il are nesomnul si asupra adultilor, devenim mult mai sensibili emotional cand suntem private de somn.

Este evident ca somnul ajuta. Astfel doamnelor daca va doriti o talie de invidiat, o imunitate ridicata, o dispozitie buna si o memorie de “elefant” va invitam la somn.

(812)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *