Cum previi diabetul?

0

Diabetul este afecțiunea metabolică în care persoana afectată are nivelul zahărului ridicat în sânge, fie datorită insulinei insuficiente produsă de pancreas ori pentru că celulele nu răspund la insulina produsă. Efectele diabetului sunt vizibile în întreg organismul, bolile cardiovasculare sunt cele mai des întâlnite, complicații ale sistemului nervos, digestiv și renal sunt deasemenea regăsite în statisticile medicale ale bolnavilor de diabet. Apariția diabetului poate fi cauzată de obezitate, sedentarism, predispoziția genetică, stres și surmenaj psihic. conform studiilor la fiecare 8 secunde, o persoană moare din cauza diabetului și a complicațiilor acestuia, circa 5% din populația globului are această afecțiune.

Riscul ca o persoană cu un nivel mai mare decât normal al glucozei să devină diabetic este destul de mare, astfel că în rândurile următoare vă prezint câteva metode ce ar putea întârzia, sau chiar anula, apariția necurțătoarei maladii. Exista 15% dintre adulții de 40 ani au prediabet.

Valoarea glicemiei

Primul pas important în prevenirea diabetului este să vă măsurați glicemia pentru a avea cât de cât o idee dacă prezentați vreun risc sau nu pentru dezvoltarea diabetului. Valorile normale ale glicemiei variază între 90-200mg/dl; aceste valori sunt diferite în funcție de ora la care sunt măsurate, de dispoziție, de alimentele consumate și de unde a fost prelevat sângele( poate fi capilar/deget sau plasmatic/venă).

Greutatea corporala

Importantă pentru prevenirea acestei boli este menținerea unei greutăți corporale în limite normale, astfel că dacă sunteți predispuși să adunați câteva kg de grăsime este necesar să învățați să țineți greutatea sub control.

Sport

Conform unui studiu, finlandezii care au făcut mișcare minim 4 ore pe săptămână au reușit să scadă riscul apariției diabetului, cu până la 80%. Mersul pe jos intră la categoria mișcare și vă prezint de ce este benefic: orice activitate sportivă, fie destul de restânsă-precum mersul pe jos- ne ajută corpul să folosească insulina, secretată de pancreas, mult mai eficient, crescând numărul receptorilor de insulină din celule. Insulina ajută glucoza să se mute în celulele care vor da energie corpului.

Cerealele

Un aport corespunzător de cereale integrale reduce riscul apariției cancerului la sân. Hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale precum și diabetul zaharat se numără printre afecțiunile care sunt reduse prin consumul cerealelor. Pentru rezultate optime căutați ambalajele de cereale pe care scrie clar -CONTINE FIBRE minim 5g/porție. Important este și de unde provin fibrele, pentru că nu ați rezolvat nimic dacă acestea sunt din cereale rafinate, cerealele sănătoase pentru corp sunt: orz, ovăz, porumb, quinoa și orez. Fibrele previn urcarea și scăderea nivelului de glucoză din sânge. Pentru ca toate acestea să aibă un efect benefic nu trebuie să conțină conservanți, coloranți si zahăr adăugat artificial. Următorii termeni reprezintă adaosul de zahăr: zahăr brun, îndulcitor din porumb, sirop de porumb, dextroză, fructoză, sirop de fructoză de porumb, zahăr invertit, maltoză, sirop de malț, melasă, zahăr; toate aceste ingrdiente extra sunt dăunătore organismului. Cerealele care conțin fructe uscate pentru a le oferi sursa de zahăr necesară sunt cea mai sănătoasă variantă pentru combaterea oricărei afecțiuni și totodata pentru menținerea parametrilor normali ai glucozei și nu numai.

Legumele

Chiar dacă suntem o specie carnivoră uneori este bine să nu uităm că existența legumelor nu este întâmplătoare. În momentul de față în lume sunt peste 20 de milioane de vegetarieni, motivul principal care a stat la baza alegerii acestui regim de viață uneori a fost legat de obiceiuri religioase dar în majoritatea cazurilor a fost o opțiune pentru un corp mai sănătos. Fasolea, lintea andivele, roşiile, castraveţii, dovleceii, vinetele, varza, ștevia, spanacul, loboda, urzicile si toate tipurile de salate sunt benefice unui organism sănătos. Toate aceste legume sunt sărace în calorii și grăsimi dar botate în fibre și proteine, consumul lor constant reduce riscul de diabet și boli de inimă. S-a făcut un studiu referitor la efectele cărnii roșii când aceasta este consumată în mod constant. Femeile care au consumat carne roșie de cel puțin 5 ori pe săptămână au avut un risc de 29% mai mare de diabet de tip 2 decât cele care au mancat mai puțin de o dată pe săptămână. Studiul a fost efectuat pe 37.000 de femei. Consumul de carne procesată(mezeluri, bacon, cârnați) de cel puțin 5 ori pe săptămână a dovedit, conform aceluiași studiu, un risc de diabet ridicat cu până la 43%, comparativ cu consumul de mai puțin de o data pe săptămână.

Fructele

Este mult prea cunoscut deja ce înseamnă pentru sănătate consumul de fructe. Sunt tot felul de controverse cum că unele îngrașă sau nu, altele sunt prea dulci, sau mai nou se analizează cât sunt de „naturale”. Pentru că am tot vorbit de diferite studii și statistici voi aminti și în cele ce urmeaza aportul pe care îl au fructele la sănătatea noastră, tot conform studiilor. Diabeticii trebuie să consume fructe care sunt mai puțin dulci, astfel că: fructele care au sub 4% carbohidraţi pot fi consumate fără limite de către diabetici, cireșele de mai, grapefruit, măceşele, coacăzele, murele, fragii, merele acrișoare, perele. Pe lângă aceste date medicale cât se poate de clare, un nou studiu de la Harvard dovedește cât de benefice sunt fructele pentru organism. Studiul a măsurat concentrația de antioxidanți din sânge incluzând carotenul. La acest studiu au participat 1000 de femei și bărbați cu vârste cuprinse între 25-74 ani, în timpul studiului oamenii au completat un chestionar în care precizau atitudinea pe care o au în viață. Oamenii de știință au constatat că cei mai optimiști dintre participanții la studiu, au fost cei care aveau cu 13% mai mult caroten în sânge. Mai mult decât atât, acest studiu, a descoperit că cei care consumau mai puțin de 3 porții de fructe și legume pe zi erau mai pesimiști, comparativ cu cei care aveau la masă mai mult de 3 porții de legume și fructe.

Condimentele

Scorțișoara preia din zahărul din sânge, scăzând astfel valoarea acestuia în organism. Cercetătorii germani au studiat 65 de adulți cu diabet de tip 2 care au luat apoi o capsulă conținând echivalentul a 1 g de scorțișoară pudră sau un placebo, de 3 ori pe zi, timp de 4 luni. La sfârșitul studiului, rezultatele au scos la iveală că scorțișoara a redus glicemia cu aproximativ 10%; la utilizatorii placebo aceasta s-a  îmbunătățit cu doar 4%. De ce?  Compuși din scorțișoară pot activa enzime care stimulează receptorii de insulină. Busuiocul are efecte anti-stres, pătrunjelul și rozmarinul reduc riscul de cancer. Schinduful sau fânul grecesc, este o planta cu vechime și se pare că are o plajă mare de utilizare. Semințele acestei plante consumate sub formă de pulbere ajuta la scăderea glicemiei. În Europa, planta se utilizează pentru hrănirea animalelor în timp ce în Occident aceasta se folosește pe post de condiment.

Cafeaua

După ce au studiat 125.000 de femei și bărbați, cercetatorii de la Harvard au constatat că băutorii de cafea care au consumat mai mult de 6 cești pe zi, au avut un risc mai mic cu 29 – 54% de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Sorbind 4-5 cești de cafea se reduce riscul cu aproximativ 29%, în timp ce consumul de la 1 la 3 cani pe zi a avut un efect redus. Cafeaua decofeinizata nu a oferit niciun fel de protecție. Cofeina sub alte forme, ceai, suc sau ciocolata, conform aceluiași studiu, a dat rezultate pozitive în reducerea riscului de diabet. Oamenii de știință consideră ca acest risc scăzut de apariție al diabetului se datorează stimulării metabolismului, deoarece cofeina asta face organismului. Plus că o cafea normală conține pe lângă cofeina și: magneziu, potasiu și antioxidanti, toti acești compuși ajută la absorbția zahărului mai rapid. Un alt studiu efectuat în China confirmă că persoanele care beau cafea în mod regulat prezintă un risc cu 50% mai redus de a suferi de diabet de tip 2.  De această dată secretul nu mai constă în compușii din cafea ci într-o proteină „hIAPP (human islet amyloid polypeptide)”, ce este implicată în diabetul de tip 2. Anumiţi compuşi din cafea au un efect inhibitor asupra formării acestor amiloizi toxici.

Somnul, prietenii și eliminarea stresului

Ce pare mai simplu a rămas la urmă. Somnul este foarte important pentru sănătate, s-a scris în articole precedente ce se întâmplă dacă nu avem suficiente ore de somn. Ei, acum lucrurile se complică un pic când vorbim de riscul apariției diabetului. Tot studiile au confirmat că mai puțin de 6 ore de somn dublează riscul, în timp ce mai mult de 8 ore de somn triplează șansele. Se pare că atunci când dormim prea puțin sau prea mult sistemul nervos stă în alertă, lucru ce duce la dereglarea hormonilor care reglează nivelul zahărului din sânge.

Compania bună trece primejdia rea. Studiile arată că femeile care locuiesc singure  sunt predispuse cu până la 2,5 ori mai probabil să dezvolte diabet, comparativ cu cele care au un partener cu care locuiesc. Explicația ar fi că cele care locuiesc singure au un ritm de viață mai alert si mai dezordonat.

Stresul este sindromul numărul 1 în mediul în care trăim. Când suntem stresați corpul nostru se apără, moment în care consumul de energie, vitamine și minerale este maxim și tot atunci respirația se accelerează și nivelul zahărului crește. Este necesar să învățăm să ținem cont de timpul nostru de relaxare; exercițiile yoga, de streching, o jumătate de oră pe zi de meditație sau plimbare într-un cadru ambiental ajută la scăderea nivelului de stres.

Toate aceste elemente ce țin de alimentație corectă și de un stil de viață sănătos nu fac altceva decât să producă echilibru în corpul uman. Psihicul pentru a da randament are nevoie de echilibru, astfel că poate este momentul să învățăm să ținem cont de nevoile trupului și psihicului nostru.

Miruna Pop

(390)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *