(Aproape) totul despre uleiul de argan. Live from Maroc-Cum se fabrica uleiul de argan. M-am învartit prin soukul din Essaouira ca titirezul – sa caut ulei de argan. Ce-am gasit nu m-a multumit. Bouticuri mici, „acreditate“- aici totul e acreditat si tineretea fara batranete. Preturi mari. Cantitati mici.
Cand ieseam din piata, ma sufla vantul ca pe drapele, mai ales ca-mi cumparasem o haina traditionala, sa par si eu mai din peșteră.
Intr-o zi am luat autobuzul local- un fel de masina a timpului din care scapa cine si pe unde poate.
Imi cumparasem un hijab, da-mi era cam stramt, imi scotea obrajorii în afară ca la pestele balon. Ma strangea de gat, imi turtea urechile.
„Hai ca esti bine, unde mergem sunt mai multi bărbati si-o sa se uite toti c-asa-i datina, si-o sa repezi vreo 3-4 cum faci tu.“ Asa fac.
In țarile arabe, cand nu mai pot de oboseala, de strigate, satulă sa mi se puna in față toate lampioanele de 5 kile si vederile cu un euro, îi repezesc. Asa ca mi-am luat jallabiah, hijabul si ne-am dus la cooperativa- fabrica unde se produce din coada în cap, uleiul de argan.
In autobuz, crezand ca sunt „de-a casei“ a povestit una cu mine, până s-a convins ca-s mută de-a dreptu si zambesc frumos. Alta mi-a trântit un bagaj in brate, da am ajuns cu bine avand in vedere ca printre scaune, deodată, un miel si-a introdus botul și-a behăit amarnic. Ultima dată cand m-am speriat in asa hal, eram la medic, îmi încurcasera analizele cu ale unuia cu ciroză.
La cooperativă, alta viată. Mirosul acela puternic, inconfundabil- de nuci verzi strivite, culoarea galben portocaliu din aparatele mari, femeile prietenoase.
Povestea simpla a uleiului de argan are in spate o munca titanica
Ca niste corcoduse mari si verzi arata fructul. Dupa ce sunt culese (nu, nu de capre, c-am citit si minuni de-astea) sunt puse la uscat si se stafidesc precum coaja nucilor. Coaja aceea e curățată de pe fiecare fruct si rămane… o ghinda. Dupa cum o sa vedeti în poze.
Ghinda aceea e spartă manual de muncitoarele din cooperativa, dar in asa fel incat sa nu zdrelească miezul. Daca o spargi corect (si va asigur ca nu e usor, trebuie exercitiu) rămai cu semintele. Care arata ca si migdalele. Si se desfac usor. Cojile se indeparteaza cu atentie inainte de-a pune samanta in cosul cu pricina. 10 ore pe zi lucreaza femeile astea.
In timp ce negociam si-am zis un pret mai indecent (prea mic, se enerveaza cand le subestimezi marfa dar nu prea arată), mi-am dat si gluga jos, ca ma strângea si-mi era cald. Femeile au crezut ca-s operată pe cerebel, rămăsesem c-o dunga pe frunte si cu suvitele electrizate ca-n laboratorul lui Dexter.
No, no good price, a lot of uorc.
Ce-ar trebui sa mai stiti despre uleiul de argan?
Un litru de ulei de argan pur, va costa in jur de 40 de euro. Aici. 50 înainte de negociere. 35 la sânge, stai o ora acolo, mai cumperi diverse.
Este foarte dens. Nu patrunde cu usurinta in piele decat daca pielea e umezita.
Exista doua tipuri de ulei de argan: cosmetic si alimentar. Pentru prepararea uleiului alimentar, semintele se prajesc usor. E o delicatesa de pus pe salate sau se poate manca pur si simplu cu paine si putine condimente, dupa gust.
40 de euro, veti spune, un litru, nici nu e asa scump, ca-ti ajunge nu stiu cat.
Da, poate sa tina pana la 2 ani si nu se râncezeste daca e pastrat cum trebuie. Insa luati in calcul: transportul de aici (la bagajul de cala platesti de nu te vezi si doar n-ai venit in Maroc sa-ti umpli geanta cu ulei de argan), împachetarea, shippingul, etc. Toate costa timp, atentie si trebuie sa „se merite“ sa-l vinzi.
Asa că in Europa, uleiul de argan fara certificare EU (si aia costă), doar pentru ca ti se spune „ti-l trimit din Maroc“ nu prezinta nicio garantie! Decât p-aia a încrederii. Mai ales daca e ieftin.
Uleiul de argan din piete poate fi foarte usor combinat cu orice fel de uleiuri. Si din pacate, asta se intampla tot mai des. Mirosul de nuca zdrobita nu dispare dar devine vag.
Uleiul cosmetic PUR nu este potrivit pentru tenul oricarei persoane. Mie de exemplu imi ies cosuri pe chipul feciorelnic :P. Pot sa folosesc doar ulei de argan certificat EU, ușor prelucrat, noncomedogen. Cel pe care il cumpar de aici e ideal pentru par, decolteu, pielea uscata. Care nu mai e uscata daca-l aplic zilnic dupa dus.
Minusuri? Daca nu zburătăcești o juma de ora goala pușcă, prin casa, in 3 saptamani ti se rancezesc pijamalele, tricoul, orice vesmant cu care dormi sau pe care-l porti dupa ce te-ai dat cu ulei. Le speli de 8 ori cu 8 feluri de detergenti. Apoi le arunci.
Dar cine are pielea frumoasa?
Hapi.Riverwoman
(3332)