Cum stati cu sistemul digestiv?

0

Probabil ca odata cu trecerea anilor gandul tineretii vesnice ne urmareste din ce in ce mai aprig. In fiecare zi apar solutii dintre cele mai inovative care promoveaza crema cu granule de safir sau aur, bisturiul care nu taie dar „sterge” cearcanele” si chirurgi care scot cate 3 coaste ca sa miscoreze talia. Insa ultimele cercetari din domeniul tineretii fara batranete arata ca modul in care ni se vede oboseala pe ten, cantitatea de energie pe care o avem precum si starea de bine sau rau ni se datoreaza de la calitatea procesului de digestie al fiecaruia.

Cu alte cuvinte intestinele ne arata fiecare aspect al sanatatii noastre, de la balonare la frecventa cu care mergem la toaleta, sunt aspecte ce ar trebui sa fie de major interes cand ne gandim la sanatatea noastra. Prin intestine se desfasoara un adevarat mecanism ce are la baza absortia de nutrienti din mancare, acestia sunt responsabili cu aspectul pielii si al parului, cu greutatea corporala, cu nivelul de energie, cu sistemul imunitar si in cele din urma cu starile psihice pe care le dezvoltam. E important sa retinem ca tot ceea ce ingeram la un moment dat vom digera si cu siguranta procesul digestiv ar trebui sa devina un criteriu de masurare al sanatatii noastre.

Cum stim ca digestia este corecta?

Doctorii spun ca este normal o frecventa de o data/ doua ori/ zi, cu care ar trebui sa eliminam fecalele din organism. Acest proces este diferit de la un organism la altul in primul rand datorita constitutiei fiecarui om, lungimea intestinelor difera de la o persoana la alta, lungime ce este direct raspunzatoare de frecventa cu care eliminam. Constipatia poate crea grave probleme organismului; pe langa hemoroizi si disconfort pot aparea afectiuni datorita bacteriilor ce se formeaza in intestine; aceasta afectiune poate crea pe piele eczeme, rozacee si acnee.

Remediul clar pentru constipatie este consumul ridicat de apa, cofeina si bauturile alcoolice sunt diuretice ( produc mai multa urina) si va vor deshidrata, astfel ca sfatul medicilor este sa consumati apa simpla in cantitati cat mai mari, cand intampinati problema constipatiei. Urmatorul pas este sa consumati fibre solubile, din fructe si legume si insolubile din cereale. Doctorii recomanda consumul a 30g de fibre zilnic pentru o digestie eficienta. Cercetatorul Roger Gross spune:” consumul de apa si legume este cheia in detrimentul consumului de fibre pe care le gasim in paste si paine”.

O alta cauza a unei digestii incetinite ( constipatie) este stresul. Stresul inchide toate functiile neesentiale din organism, inclusiv peristaltismul ( Miscare de contracţie (urmată de o relaxare periodică) a musculaturii stomacului si intestinului, care se propagă sub formă de unde si face ca alimentele să fie împinse de-a lungul tubului digestiv). Eliminati stresul si digestia va functiona perfect.

Balonarea

balonareEste un alt proces ce da batai de cap femeilor. Are legatura cu sistemul digestiv defectuos si apare cand mancarea sta in intestinul subtire si se formeaza bacterii ce provoaca gaze: metan sau hidrogenul sulfurat. Cu cat bacteriile sunt mai neprietenoase cu atat durerile stomacale si gazele vor fi mai prezente. Ca si pont: utilizarea de antibiotice poate distruge flora bacteriala buna, permitand celei acide sa se instaleze; de cate ori luati antibiotice aveti grija sa aveti si un pansament gastric in zona. O alta cauza a balonarii este nemestecatul corespunzator al alimentelor. Mesticatia corecta stimuleaza eliberarea enzimelor digestive esentiale, cu ajutorul carora mancarea se dizolva, in caz contrar veti observa la eliminare bucati de alimente nemestecate.

Sfatul medicilor este sa va luati timp la masa, intre imbucaturi sa lasati tacamul jos din mana si sa-l reluati dupa ce terminati de mestecat alimentele din gura. O alta cauza a balonarii este intoleranta la anumite alimente. Organismul reactioneaza cand simte ca ceva este toxic pentru el. Felul in care combinam mancarea este un alt element ce dezvolta balonarea. Simplificati mesele si nu consumati fructe dupa masa.

Inchis la culoare:- deficit de fier sau probleme cu ficatul

Negru: – alimente nedigerate sau probleme serioase cu tractul digestiv

Cu sange: – hemoroizi sau infectie parazitara sau o leziune a rectului.

Deschis la culoare/pal: – probleme ale vezicii biliare

Cleios/lipicios: – alimente nedigerate

Plutitor: -exces de gaze, balonare,

Urat mirositor: -exces de bacterii ce produc hidrogen sulfurat.

Miruna Pop

(673)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *