Dalai Lama despre femei

0

La un discurs în cadrul unei conferințe din Australia, liderul de 78 ani a sugerat că femeile sunt mai capabile să conducă lumea, în timpurile noastre.

Replica a venit în urma controverselor legate de următorul său succesor. Dalai Lama a precizat că „dacă circumstanțele sunt de așa natură încât să succeadă o femeie Dalai Lama, așa va fi”. Lumea suferă de o criză morală, de inegalitate a nevoilor și a devenit din ce în ce mai greu să empatizăm cu neajunsurile celor nevoiași.  Acesta este mesajul de atenționare a marelui lider spiritual. Să ne aplecăm către compasiune și empatie, să învățăm din nou umanitatea să simtă și să iubească necondiționat.

Întrebat despre femeile de pe scena politicii internaționale, Dalai Lama a precizat că lumea are nevoie de „lideri capabili de compasiune și știm că această emoție este mult mai pregnantă în rândul femeilor” decât în cel al bărbaților; „din punct de vedere biologic femeile au mai mult potențial, sunt mult mai sensibile” și au mai multă aplecare către nevoile umanității.

Tenzin Gyatso este al 14-lea Dalai Lama și s-a născut în 1935 pe 6 iulie în nordul Tibetului -Taktser. Este liderul spiritual al Tibetului și la frageda vârstă de 2 ani a fost recunoscut ca fiind reîncarnarea celui de al 13-lea Dalai Lama-Thubten Gyatso. Cu o educație aleasă, a studiat arta și cultura Tibetului, medicina, filosofia budistă, muzică, astrologie, metafizica ș.a și-a dat echivalentul unui doctorat în filosofia budistă în 1959.

Dalai Lama are ca scop propovăduirea păcii, motiv pentru care a fost premiat în 1989 cu Premiul Nobel Pentru Pace, pentru lupta împotriva violenței și eliberarea Tibetului. Cu această ocazie a fost primul premiat cu Nobel recunoscut pentru preocuparea pe care a aratat-o legat de mediu la nivel mondial.

A călătorit  în mai mult de 67 de state îi deține peste 150 de premii, medalii și merite recunoscute internațional pentru mesajele sale de pace, non-violență și liante create între diverse confesiuni religioase.

Câteva dintre afirmațiile liderului spiritual ce ar trebui să ne dea de gândit: ” Omul mă surprinde cel mai mult, când ma gândesc la umanitate. Deoarece își sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi își sacrifică banii pentru a-și recupera sănătatea. Și după aceea este atât de anxios când se gândește la viitor, încât nu se poate bucura de prezent. Rezultatul acestor acțiuni îl determină să nu trăiască nici în prezent dar nici în viitor; trăiește ca și cum nu ar muri vreodată și în final moare, fără a fi trăit vreodata cu adevărat.”

” Scopul nostru primordial ar trebui să fie ajutorul acordat celorlalți. Dar dacă nu putem ajuta , esential este să nu-i rănim.”

„Religia mea este foarte simplă. Religia mea este bunătatea.”

 Raluca Faibiș

(903)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *