Dan Ghenea si frumoasa poveste a Pastelui

0

Ralix: Ce traditii respectati de Sarbatoarea Pastelui?
Dan Ghenea: Doar ciocnitul oualor rosii este o constanta. Ma refer aici la traditiile care nu intra propriu zis in ritualul religios. Altminteri, mi-ar placea ca in zilele de Pasti sa se pastreze obiceiul de a saluta cu luminoasa formula „Hristos a inviat!” si de a raspunde, linistit, cu „Adevarat a inviat!”

R: Care este cea mai vie si frumoasa amintire din copilarie legata de Inviere?
D.G: In copilaria mea, despre Paste nu se vorbea la scoala, mai precis Pastele era acoperit de o tacere ostentativa. Asa ca era o sarbatoare in petrecuta in casa bunicilor. Uneori doar o duminica, intre o sambata lucratoare (ca toate sambetele) si o luni care nu era libera (pentru ca Pastele nu era zi libera, dimpotriva, era de multe ori garnisita cu activitati pionieresti). Dar acea duminica era cea mai lunga, mai larga si mai inalta zi din an. Cu ciocnitul vesel al oualor rosii, cu vorba linistita a oamenilor, cu preumblarea prin sat pentru a cinsti casa cunoscutilor, cu „Hristos a Inviat” spus cunoscutilor si necunoscutilor si raspunsul lor rotund „Adevarat a Inviat”. 

R: Cum va petreceti aceasta mini-vacanta?
D.G: Anul acesta in familie. In general, alternam un Paste petrecut in familie cu unul petrecut intr-un loc de odihna (avand grija sa existe o biserica ortodoxa in proximitate, pentru a putea participa al slujba Invierii)

R:Daca ar fi sa facem o caracterizare a poporului roman, din prisma modului de a petrece Sarbatorile (Paste si Craciun) care ar fi primele cuvinte care va vin in minte?
D.G: Nu prea agreez ideea de psihologie a popoarelor. Probabil ca exista unele comportamente sociale tipice pentru anumite comunitati si pentru anumite situatii. Oricum, nu cred ca putem generaliza dincolo de hotarul unor provincii – as zice ca am putea sa vorbim despre tipul de comportament oltenesc, muntenesc, banatean, moldovenesc, transilvan, maramuresan. Daca ne referim la Bucuresti, aici chiar ca se amesteca toate, in plus cred ca Bucurestiul este  departe de ceea ce ai putea numi o comunitate in sens traditional. Sa spun totusi si cuvintele care mi-au venit primele in minte in legatura cu poporul roman de sarbatori: viguros si voios de Craciun, generos si intelegator de Pasti.

R: Pe noptiera dvs. ce carte se afla deschisa?
D.G: Nu las cartile deschise si nu am noptiera. Citesc in aceste zile Vietile paralele de Florina ILIS. Biblia se afla, de obicei, la indemana.

R: Meseria v-ati ales-o dvs., sau ea v-a ales pe dvs.?
D.G: Si si. Am ales medicina pentru a face psihiatrie, m-am razgandit din cauza modului in care se facea psihiatrie la sfarsitul anilor 80 in Romania totalitara, apoi s-a razgandit psihiatria  si m-a ales pentru ca spunea ca isi doreste tineri care sa faca o psihiatrie mai stiintifica si mai umana, in acelasi timp. Dupa aproape 20 de ani avem inca un mariaj multumitor.

R: Recomandati va rog 3 titluri de carte pe care orice om ar trebui sa le citeasca.
D.G: E bine ca oamenii sa citeasca scrieri cat mai diverse. Si apoi sa povesteasca in targ ce i-a impresionat in acele carti. Daca ar fi sa vin in targ si sa-i zic unui prieten „N-ai sa regreti daca vei citi…”, pe punctele de suspensie ar veni, in ordine:
Ana Karenina de  Lev Tolstoi
Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez
Evanghelia dupa Isus Cristos de Jose Saramago
Biblia nu o pot pune alturi de oricare alta carte si este o lectura obligatorie pentru oricine isi spune crestin si stie sa citeasca. 

R: Ce ar trebui sa modifice aceasta Sarbatoare in modul nostru de interactiune sociala?
D.G: Agresivitatea, supararea, artagul. Daca am lua in serios mesajul luminos al Pastelui am putea trai mai in pace cu noi insine si cu cei din jur.

R: Mentalitatea feminina, versus cea masculina, apropos de Marte si Venus, cat este de diferentiata in aceasta perioada, adica barbatii si femeile simt si percep diferit Sarbatoarea? 
D.G: Nu stiu, dar inclin sa cred ca este una dintre sarbatorile „nivelatoare”, ca, in fata Invierii, rolurile, strict terestre, de barbat si femeie se estompeaza.
Scenariul dvs ideal pentru petrecerea timpului de 1mai si Paste, este? Sunt, in mod obisnuit, doua lucruri diferite. 1 Mai e o vacanta scurta (pentru care merg pe inspiratia de moment), Pastele e o sarbatoare mare, in care sunt de indeplinit anumite ritualuri (pe care le percep insa ca eliberatoare, nu constrangatoare).

(320)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *