RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
De ce ne ingrasam? – Studiile arata ca o mare parte dintre noi acumulam un procent foarte ridicat de calorii, prin intermediul « gustarilor » servite dupa ora 23.
Obiceiurile moderne, proaspat dobandite, nu fac altceva decat sa ridice nevoia de alimentare o data cu apusul soarelui. Spre exemplu, lunga infometare de pe parcursul zilei, cauzata de catre o dieta dusa la extreme inrautateste starea organismului, oferindu-ne disconfort si senzatii de foame la ore tarzii. Deseori, chiar si persoanele care nu urmeaza niciun fel de dieta alimentara, tind sa renunte la mancare pe parcursul zilei, din cauza stresului sau a lipsei de timp, a micului dejun « uitat » la care se adauga diverse snacks’uri menite sa alunge foamea pentru moment. Problema supraponderalitatii nu este cea mai grava, in final, o uniformizare a tuturor indivizilor dusa catre standardul altor dimensiuni, cu mult peste stereotipul 90-60-90, nu ne poate face rau. Insa, din nefericire problema greutatii si a unui corp inestetic nu este nici singura, sanatatea oamenilor poate fi pusa in pericol din cauza acestor neglijente.
Alimentele consumate dupa lasarea serii sunt asociate cu castigul in greutate si obezitatea. Nivelul de activitate al indivizilor scade la finalul zilei, prin urmare, procesul de ardere al caloriilor este invers proportional cu cel al acumularii acestora.
Alimentatia nocturna afecteaza productia a doua substante importante ale organismului, este vorba despre melatonina si leptina. Cea dintai are rol în reglarea bioritmurilor endocrine circadiene și sezoniere, iar leptina este un indicator al balanţei energetic. Scaderea nivelului de leptina al organismului incetineste abilitatea creierului de a percepe cu usurinta mesajul ca esti « satul ». Cu alte cuvinte, cu cat mananci mai mult, cu atat esti mai tare predispus la insomnii. Pe langa toate acestea lipsa somnului nu va aduce nimic bun, poate doar lucruri rele, precum actiunea continua a hranirii pe timp de noapte. Actiunea in sine poate deveni un cerc vicios, ce ulterior poate duce la depresie, stari de anxietate, sau declin cognitiv.
Nu constientizam riscurile la care ne expunem, nivelul scazut de energie pe care corpul nostru il are o data cu lasarea serii nu arde caloriile necesare.
In cazul in care situatia v-a scapat de sub control va fi foarte greu sa renuntati la consumul de alimente de la ore tarzii. Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa-l faceti in combaterea acestei probleme mai mult sau mai putin psihologice, este legat de o alimentatie mult mai sanatoasa si mai consistenta. Cheia succesului consta in a avea autocontrol. Indicat ar fi sa incepeti cu un mic-dejun care sa contina aproximativ 400 de calorii, care sa contina 25 grame de proteine (spre exemplu: oua, spanac sau branza feta). Este foarte important sa stim faptul ca alimentele din timpul zilei nu fac altceva decat sa ne ofere energia de care avem cu adevarat nevoie pe parcursul intregii zile, spre deosebire de cele de pe timpul noptii care ingreuneaza sistemul digestiv.
Deseori este aproape imposibil sa ne lipsim de gustarile tarzii, cauzele pot fi multe si variate, insa trebuie sa stim cu exactitate ce fel de alimente trebuie sa consumam pentru a nu ne face rau: o combinatie intre o banana si o cantitate redusa de unt de arahide, ne poate oferi senzatie de saturatie; o alta combinatie reusita poate fi alcatuita dintr-o bucata de branza cu putine grasimi, impreuna cu un mar, sau afine alaturi de cateva linguri de iaurt fara grasimi.
Secretul nu consta neaparat in reducerea completa a hranei, ci mai degraba in a stii ce si cand mancati.
Ana Maria Iancu
(697)