RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Sunt Raul Toma, Trainer, top personal trainer pentru Worldclass Romania. Incepand de astazi voi fi prezent si aici, pentru dumneavoastra, incercand sa va prezint avantajele unui stil de viata sanatos. De ce sa facem sport?
Astazi am sa incep prin a va prezenta cateva dintre beneficiile miscarii, ale sportului. Am identificat cca 20, enumerate si explicate succint. O sa incep cu primele 10, si in functie de reactiile voastre am sa va continui si in alte postari.
1-creaza si mentine o buna conditie fizica-daca am un stil de viata sedentar, in mod cert nu am o conditie fizica buna. Ce este conditia fizica, conform DEX?Reprezinta situaţia unei persoane (mai ales sportiv) din punctul de vedere al stării sale fizice şi al antrenamentului. Incepand sa practic un sport, in mod organizat, constant si intens imi voi imbunatatii starea fizica
2-te integreaza intr-un grup de oameni sanatosi-socializarea este foarta importanta pentru oameni, iar cei care practica sport reprezinta un grup aparte, cu indeletniciri comune, cu un grad mare de optimism, cu preocupari ce tin de sanatate si preventie
3-ai un mare grad de incredere in tine si respect fata de tine insuti-in clipa in care faci sport, treci peste multe bariere fizice si psihice, iar depasirea acestor limite te face sa simti ca iti este la indemana sa schimbi orice in viata ta, sa iei decizii complexe si sa le aplici in viata.
4-tonus muscular bun-tonus muscular reprezinta o stare de tensiune usoara dar permanenta existenta in mod normal la nivel muscular. Un om neantrenat va avea un tonus foarte slab, un aspect pufos al muschilor si consistenta unei meduze. Dimpotriva, un om implicat in activitati sportive va avea un tonus muscular bun,o musculatura bine definita si puternica.
5-capacitate mentala crescuta-implicarea in activitati sportive organizate te ajuta sa fii mai riguros, mai bine organizat, mai atent cu distribuirea timpului si organizarea lui, mai implicat in activitatile curente pe care le ai. In functie de sportul pe care il practici se dezvolta reflexe, rapiditatea gandirii, a analizei situatiilor variate, a atentiei distributive si se incurajeaza luarea unor decizii in conditii dificile.
6-elimina tulburarile de personalitate-prin sport dirijam accesele de agresivitate catre miscari coordonate si controlate in sali speciale ( unde practicam arte martiale, box, lupte, bodybuilding). Efortul din timpul antrenamentelor ne obosesc indeajuns ca sa nu mai dorim sa fim agresivi. Invatam sa ne controlam pornirile, sa le stapanim. Dimpotriva, daca suntem prea timizi vom invata sa fim mai curajosi in viata de zi cu zi. Echilibrul interior este caracteristic celor care practica sport in mod organizat.
7- elimina insomnia-prin miscare eliminam diferite toxine, relaxam musculatura, ne relaxam psihic. Eliberarea de serotonina si endorfina ne ajuta sa dormim mai bine.
8-reduce riscul afectiunilor cardiovasculare-muschiul inimii va fi mai bine antrenat, va pompa mai mult sange, va bate mai regulat si va fi mai putin predispus la diferite afectiuni caracteristice unui om sedentar
9-incetineste procesul de deteriorare a muschiului inimii-muschiul inimii se comporta ca orice muschi, iar un muschi antrenat va imbatrani mai greu
10-incetineste imbatranirea, ca proces fizic. Celulele se oxigeneaza mai rapid si mai usor asftel procesul de imbatranire al acestora devine mai lent.
Astept comentariile voastre si intrebarile voastre.
Raul Toma
(1370)