RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Spune-mi ce mananci ca sa ti spun cand te imbolnavesti
Probabil una dintre cele mai infricosatoare descoperiri ale stiintei este aceea prin care s-a relevat ca o dieta bazata pe zahar, carbohidrati rafinati si frasimi saturate , cauzeaza afectiuni permanente la nivelul creierului prin ravasirea nivelului de insulina din creier. Probabil ca sunteti deja familiarizati cu acest hormon care produs in pancreas, ajuta celulele sa isi ia glucoza din sange pentru ca organismul sa o poata folosi ca energie. In cauzl unui consum de alimente nepotrivit de tip fast-food, organismul se deregleaza prin productie mare de insulina care va incerca sa metabolizeze grasimile ingerate, acest lucrur se va intampla pana cand organismul va deveni rezistent la nivelul mare de insulina, obicei care se traduce prin diabet de tip 2.
Nu trebuie sa uitam ca insulina deasemenea de produce si in creier si are rolul de a transmite semnale intre celulele nervoase, formand memoria si dezvoltand procesul de invatare. La fel ca in cazul diabetului de tip 2, o dieta cu consum ridicat de grasimi saturate si zahar poate cauza ca celulele creierului sa devina rezistente la insulin, impiedicandu-ne sa mai dezvoltam abilitatea de a gandi sau rememora, ducand in cele din urma la avarii ale sistemului nervos ce nu pot fi refacute.
Suzanne de la Monte, cercetator si profesor de patologie si neurologie a facut primii pasi in aceasta noua descoperire, fiind printre primii cercetatori care au descoperit legatura dintre rezistenta la insulina si dieta in grasimi din creier. Experimentele sale pe cobai au fost esentiale pentru cercetatorii care se ocupa de sindromul Alzheimer; de la Monte a descoperit ca afectand (intrerupand) modul de raspuns la insulina, cobaii au inceput sa prezinte semne clare precum ale celor afectati de sindromul Alzheimer si nici nu au putut memora nimic nou.
Urmarin teoria celebrei cercetatoare, multi dintre oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Alzheimer-ul este o forma de diabet a creierului (diabet de tip 3). In acest caz, structurile responsabile cu memoria sunt rezistente la insulina si lucreaza mai putin eficient. Aceasta teorie ar putea fi explicatia pentru care 25 milioane de americani, diagnosticati cu diabet tip 2 sunt predispusi sa dezvolte Alzheimer, in conditiile in care diabetul de tip 2 nu este o cauza a acestui sindrom; singura explicatie este aceea ca diabetul de tip 2 se face din cauza alimentatiei nepotrivite, cei care au o alimentatie nepotrivita si au facut diabet tip 2 sunt predispusi sa faca Alzheimer daca nu isi modifica dieta. Cauza celor doua boli cumplite este rezistenta la insulina, care rezistenta se dezvolta din cauza unei diete cu exces de zahar si grasimi saturate.
Ce stimuleaza creierul?
Stiinta spune cat se poate de clar ca o dieta nesanatoasa nu va aduce nimic bun nici in corp dar cu siguranta nici in creier. Problema se pune insa si asa: putem fi afectati daca avem o dieta normala?
Se pare ca da. Nu doar consumul excesiv de junk-food ne condamna la leziuni ale celulelor nervoase, ci si o dieta ce nu atinge produse bogate in omega 3 si grasimi monosaturate pe care le gasim de exemplu in avocado. Conform unui studiu, femeile care au consumat mai multe grasimi saturate au avut probleme cu memoria in timp ce femeile care au consumat mai multe grasimi monosaturate au avut rezultate ma bune la testele cognitive. Acest studiu este un motiv sa incercam sa avem un stil de viata mai sanatos decat in prezent si sa incercam evitarea zaharului si a grasimilor saturate. Semnalul de alarma tras de oamenii de stiinta incearca reeducare populatiei, acestia au cercetat si descoperit ca o dieta bogata in grasimi monosaturate are efecte benefice asupra creierului si imbunatateste trasaturile cognitive si reduc riscul Alzheimer-ului.
O dieta mediteraneeana, bogata in peste si uleiuri vegetale, legume si fructe a fost asociata cu o scadere a riscului de Alzheimer, dementa si probleme cognitive. La baza acestei afirmatii sta un studiu realizat pe 17000 de oameni care au urmat acest tip de dieta si care testati au fost peste medie la testele congnitive. O explicatie ar fi un compus din uleiul de masline care se pare ca ajuta la inlaturarea efectelor Alzheimer.
Dieta combinata cu exercitiile fizice sunt primele in lista unui trai sanatos. Printr-un program de antrenamente fizice ajutam la oxigenarea celulelor si la un circuit mai rapid al sangelui, lucru care are multiple avantaje.
De unde si ce luam:
Antioxidantii: se gasesc in fructele de padure si ajuta creierul sa se protejeze impotriva Alzheimerului
Vitamina D: o gasim in somon si ajuta creierul sa nu resimta declinul in procesul de invatare, ce apare o data cu inaintarea in varsta
Acidul Canosic este strans legat de Vitamina A; se gaseste in rozmarin si ajuta la prevenirea degenerarii creierului
Curcumina: se gaseste in ghimbir si curcuma si ajuta la procesul memorarii
Acid folic: se gaseste in cereale si verdeturi si ajuta la mentinerea functiilor cognitive
Flavonoizii: se gasesc in vinul rosu, ciocolata neagra si ceai si ajuta la reducerea riscului de dementa.
Miruna Pop
(701)