Dor de Dragoste la prima vedere

0

Iubim sa fim indragostiti, acesta este adevarul.”  (W.M.Thackeray)

Exista in lumea noastra terestra o multime de lucruri pe care nu le putem percepe si vedea cu ochii, nu le putem intelege substratul si profunzimea spirituala. Ele raman pentru cei mai multi dintre noi un mister. Ratiunea nu ne poate ajuta prea mult,ea avand rolul ei . Evitam insa sa recunoastem prezenta miracolului in viata noastra, inchizandu-ne strans ochii inimii, de frica necunoscului ce ne asteapta . Ba chiar mai mult, lasandu-ne viata doar in limitele ratiunii, ajungem treptat intr-un punct al traseului nostru existential in care simtim o acuta ariditate sentimentala, un gol emotional interior pe care am evitat cu incapatanare sa-l umplem ori de cate ori am avut ocazia. Acest gol prezent in oricare dintre noi este nevoia noastra fireasca de dragoste. Dor de dragoste la prima vedere!

Dragostea la prima vedere este unul dintre acele miracole care ni s-au daruit fara pic de discriminare. “A iubi” incepe intotdeauna cu “A te indragosti”, iar “A te indragosti” nu intotdeauna inseamna “A ramane in aceasta dragoste”. Ne este greu sa intelegem de ce omul de care am fost indragostiti fara rezerve, cu care am atins clipe de inalta traire emotionala si care doar prin prezenta sa ne facea sa fim speciali, la un moment dat, nu mai pare sa fie alfa si omega vietii noastre. Pasiunea s-a domolit, dragostea pare sa fi inchis usa dupa ea. De ce? Poate ca acea persoana nu era tocmai “omul nostru”, “jumatatea noastra” sau poate , pur si simplu cuiva dintre noi i-a lipsit acea abilitate emotionala menita sa pastreze starea de indragostire atat de prezenta la inceput?! Indragostirea este involuntara si are viata scurta.

Reprosurile, dezamagirile, regretele sunt usor de memorat si adus la suprafata. Uitam insa cu nonsalanta ceea ce ar trebui sa ne faca fericiti si recunoscatori: bucuria de a fi trait “indragostirea”.In majoritatea articolelor, studiilor si cartilor de psihologie, dragostea la prima vedere este ceva iluzoriu, o atractie de moment. Praf si pulbere se alege de mituri, legende si povesti. Daphnis si Chloe,  Tristan si Isolda, Iacob si Rahela, Frumoasa si Bestia , Fat–Frumos si Ileana Cosanzeana, in sfarsit, nu sunt decat niste personaje fictive (Iacob si Rahela au existat cu adevarat), care ne alimenteaza copios imaginarul. Suntem oare  doar victimele prototipurilor noastre imaginare sau mai avem ceva ascuns in noi care ne face sa visam la o indragostire “ca in povesti”? Miturile grecesti, de exemplu, abordeaza tema erosului – termen ce inseamna literalmente  “iubire romantica” – cu un debut al indragostirii personajelor principale. O indragostire fulgeratoare , subtila ce te face sa crezi ca doar asa, traind intens si in cateva momente o inexplicabila atractie catre cineva, iti poti afla “jumatatea” lipsa.  Zestrea noastra culturala nu ne arata ce trasaturi si capacitati fizice sa detina o fiinta de care sa ne indragostim. Ea contine un element de baza: pasiunea cu care personajele isi traiesc indragosteala si apoi iubirea. De aceasta pasiune ducem noi lipsa! De ea ne este dor, daca am întâlnit-o deja!

umbreDragostea la prima vedere este un act involuntar si fara garantia perspectivei. Ne ofera insa, exact ca si miturile, un dar nepretuit pe care uitam cumva sa-l apreciem: pasiunea de a trai dragostea. Ea este dovada ca omul detine o capacitate incredibil de puternica de a crede in nevazut, in miracol, in bucuria de a iubi si de a fi iubit. Un sondaj sociologic desfasurat in SUA ne dezvaluie ca 55% din participanti cred in dragoste la prima vedere, 46% cred ca exista doar o singura persoana potrivita pentru el/ea, iar 20% s-au aratat sceptici in ambele cazuri.

Daca privim dragostea la prima vedere ca pe ceva unic, un dar, o binecuvantare, o arta a desavarsirii nevoilor noastre emotionale, asa o vom trai: cu pasiune. Iar daca vom insista in nihilismul nostru sentimental si o vom crede doar “iluzie”, vom ramane pustiiti, goi interior si fara rost, parca, in aceasta lume. Experienta iubirii este insasi experienta vietii, iar dragostea la prima vedere merita la fel de multa consideratie ca si iubirea in tot cuprinsul ei.

Noi, oamenii modernismului present, avem insa o mare problema: traim sub imperiul materialismului cras, al consumerismului, al timpului limita si al golirii cuvintelor si trairilor de sens. Traim, vorba cuiva, isteria iubirii artificial impartasite. Erosul grecesc nu mai semnifica pentru noi “iubire romantica”, iar dragostea la prima vedere nu este altceva decat un preludiu al hedonismului carnal. Artificializarea sensului  dragostei la prima vedere, reduce sintagma trairii unei pasiuni spirituale la cateva conventii ale placerii. Dragostea a fost invadata de malign.

Suntem deschisi si credem fara echivoc in rezultatele diferitelor studii stiintifice care ne diseaca abil trairile noastre emotionale pe secunde (pentru a se declansa dragostea la prima vedere este necesar un contact vizual de aproximativ 8,2 sec.), reactii chimice (oxitocina – hormonul atasamentului se elibereaza automat in organism doar daca ne gandim la persoana iubita) si porniri instinctuale (barbatul isi cauta o posibila partenera pentru cuplare, iar femeia este in cautarea unui partener care sa-i ofere protectie). Unde-i pasiunea, trairea, misterul?

Pentru noi timpul intotdeauna este putin, niciodata nu este indeajuns. Traim sub paradigma imediatului, iar rabdarea este mai degraba o pierdere de vreme decat o intelepciune. Nu mai avem timp pentru a ne trai surpriza indragostirii. Continuam sa fim macinati de nostalgia unei indragostiri din priviri.

Un intelept spunea:”Toti iubim deoarece ne avem inceputurile in iubire, iar pe aceasta o avem inlauntrul nostru ca rost germinativ “.

Dragostea la prima vedere nu ne ofera siguranta emotionala si nici garantia perspectivei. Va amintiti? Chiar daca ne indragostim nu inseamna ca vom si ramane in acea dragoste. Ea ne ofera in schimb sansa de a ne trai nevoia noastra de dragoste in prezenta pasiunii.

Cred in puterea si rostul dragostei la prima vedere mai mult decat in rigorile teoriilor psihologice. Teoria ma invata cum sa “supravietuiesc” emotional in aceasta lume animata de graba si superficial, iar dragostea la prima vedere , la brat, parca, cu acel dor de iubire din launtrul meu, ma indeamna pur si simplu sa traiesc plenitudinea vietii, vazute si nevazute.

Galina Turtureanu

surse foto:shutterstock.com

(439)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *