RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Daca doriti sa calcati pe urmele marilor imparati, ale popoarelor nomade si negustorilor din Antichitate, acestea sunt drumurile pe care ar trebui sa le alegeti:
Drumul Khmerilor, Cambodgia/Thailanda
Vechiul drum ce masoara 225 de kilometri facea legatura intre Angkor, Cambodgia si Phimbai, Thailanda si era considerat sacru, deoarece regii-zei cambodgieni, il frecventau pentru a vizita templele si a desfasura ceremonii religioase pentru care foloseau apa, foc si linga. Desi o mare portiune a drumului a fost acoperit de jungla, inca mai exista temple care se pot vizita.
Drumul Old North, America de Nord
Old North se intindea pe o distanta de aproximativ 3300 de kilometri, din Canada pana in Mexic, urmand ceea ce indienii îi spuneau “coloana vertebrala a lumii”, nume pe care mai tarziu l-au primit Muntii Stancosi. Cand plecau in pelerinaje, sa-si gaseasca sotie sau sa faca negot, indienii calatoreau aproape patru ani pentru a strabate drumul de la un capat la altul. Portiuni ale acestei rute pot fi vizitate in Parcul National Glacier din Montana.
Via Egnatia, Albania – Turcia
Acest traseu uimitor ce traverseaza muntii Peninsulei Balcanice a fost parcurs de-a lungul timpului de greci, romani, cruciati, bizantini, otomani, venetieni si austrieci. Drumul a fost construit din ordinul proconsulului roman Cnaeus Egnatius in secolul I i.H.r. pentru a face legatura intre Marea Adriatica, Marea Egeea si stramtoarea Bosfor. Drumul incepe la Durres, Albania si se termina la Istambul, Turcia.
Drumul Regal Persan, Turcia – Iran
Drumul a fost construit la cererea lui Darius cel Mare al Persiei pentru a lega Marea Mediterana de Golful Persic. Acesta incepe de la Sardes, nord-vestul Turciei, traverseaza Mesopotamia si sfarseste la Suza, in Iran. Printre personalitatile istorice care au traversat acest drum se numara Regele Midas, regina Estera, Alexandru cel Mare si istoricul Herodot.
Drumul Regeleui, Egipt – Siria
Era considerat in Antichitate unul dintre cele mai importante drumuri comerciale ale Orientului Mijlociu, pornind din Egipt si ajungand in Siria prin golful Aqaba. De-a lungul acestuia se intalneau mai multe locuri de pelerinaj, inclusiv muntele Nebo de unde se spune ca Moise ar fi vazut Pamantul Fagaduintei.
Via Augusta, Spania
Vestitul drum ce poarta numele imparatului Augustus, pornea din Cadiz, Andaluzia, trece prin Coll de Panissars, Catalonia pana la Pirinei unde se unea cu Via Domitia si ajungea la Roma, unde duceau toate drumurile, asa cum spune o veche zicala. Acum, soseaua moderna N340-A7, urmeaza cea mai mare parte a drumului.
Drumul Yuen Tsuen, Hong Kong, China
Acest drum pietruit si accidentat a fost parcurs pe jos de calatori timp de secole. Acesta face legatura intre Yuen Long si Tsuen Wan, teritorii ale Hong Kongului. Desi ambele capete ale drumului sunt aglomerate, fiind artere urbane, centrul drumului ramane un loc unde va puteti refugia cand simtiti ca aveti nevoie de liniste.
Drumul Nakasendo, Japonia
Construit in secolul XVII, ingustul drum leaga Kyoto de Edo. Lung de 500 de kilometri, acesta serpuia malurile lacului Biwa, traversa lanturile muntoase si cobora in campia Kanto. Acesta era destinat pelerinilor si calaretilor. Daca doriti sa calatoriti pe acest drum, va trebui sa il parcurgeti pe jos asa cum faceau calatorii de odinioara.
Drumul Old Great North, Australia
Cunoscut ca o mare capodopera a ingineriei secolului XIX, drumul are o reputatie proasta pentru ca la construirea lui, au muncit ocnasi, majoritatea dintre ei lucrand cu lanturi la picioare. Drumul incepea din Sidney si se termina la Newcastle, in valea Hunter, din New South Wales.
Drumul Chihlimbarului, Rusia – Italia
Aceasta ruta ce leaga Marea Baltica de Marea Adriatica este destul de cunoscuta datorita faptului ca inca din Antichitate, aici se comercializeaza chihlimbarul sau “aurul nordului” cum mai este denumit. Astazi, uimitorul traseu, pleaca din St. Petersburg, traverseaza Europa Centrala si de Est, terminandu-se in Venetia.
Roxana Gîdea
(420)