RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
1. Salma Lagerlof. 1909
Spiritul didactic si dragostea pentru legenda si traditie se rasfrange si asupra creatiilor sale literare. Romanele de factura epopeica inspirate din povestile vechi scandinave sunt pline de fantezie, exprimand totodata un inefabil lirism. Dinamica fanteziei sale creatoare se regaseste cu prisosinta si in cele cateva carti dedicate copiilor. Printre operele scriitoarei de origine suedeza gasim: Lanturi nevazute, Legende despre Cristos, Charlotte Lowenskold.
2. Grazia Deledda. 1926
Cu un numar de peste 50 de carti publicate, dintre care majoritatea fiind romane, Grazia este si ramane una dintre cele mai apreciate scriitoare din literatura italiana si nu numai. Viata peninsulei este zugravita intocmai cu dorintele si pornirile pur umane. Intalnim aici tipuri si tipologii de personaje din diferite medii sociale, la un loc cu multitudinea de probleme cu care acestea se confrunta mereu. Trairile si actiunile mediului descris sunt intalnite in romane precum: Dupa divort, Clarobscur, Amoruri moderne, Fetita furata si Sgiliul dragostei. Avand in vedere dimensiunea operei sale, lista ramane deschisa.
3. Sigrid Undset. 1928
Viata a invatat-o sa scrie bine. Asta putem spune cu certitudine atunci cand aruncam o privire cat se poate de mica asupra operei scriitoarei de origine norvegiana. Tatal i-a murit pe cand Sigrid avea doar unsprezece ani. Fascinatia pentru studiul mitologiei a mostenit-o de la parintele sau preaiubit. Sotul o paraseste si ramane sa creasca cinci copii. Scrisul era un efort urias pentru ea, dar viata nu a facut-o o clipa sa ezite a scrie. Trilogia Kristin, fiica lui Lavras e o capodopera. Personajele sale centrale sunt mereu fete sau femei infruntand adevaratele chinuri ale vietii. A mai scris: Sotia credincioasa, Un boschet in flacari, Madame Dorthea.
4. Pearl S. Buck. 1938
Inspiratia ei erau cultura si traditiile chineze printre care a crescut, punand si un considerabil accent pe viata si lumea mediului rural. Pearl ii ramane mereu recunoscatoare mamei sale pentru grija purtata, datorandu-i acesteia toata munca sa. Realitatile crude din acea perioada sunt redate cu detaliu in Ogorul si Casa de lut.
5. Gabriela Mistral. 1945
Gabriela a fost si ramane o cunoscuta si apreciata poeta atat in tara sa, Chile, cat si peste hotare. Unele dintre volumele sale de poezii apar cu titluri precum: Sonetele mortii, Dezolare, Duiosie, Aschie, Crama.
6. Nelly Sachs. 1966
Ce poate fi mai dureros pentru o femeie evreica decat sa se nasca intr-o Germanie nazista ce-i va extermina pe toti membri familiei sale? Singurul lucru salvator a fost dragostea sa pentru literatura, dar si prietenia Salmei Logerdof, sub protectia careia a continuat sa traiasca si sa scrie intr-o tara precum e Suedia. Situatiile si momentele prin care treceau evreii in acea perioada i-au influentat scrierile. Intunecare in stele, Fuga si transformare, In cautarea celor vii, sunt doar cateva dintre ele.
7. Nadine Gordimer.1991
Scriitoare africana de origine evreica. Printre operele sale foarte cunoscute sunt: O lume de straini, Povestea fiului meu, Nimeni alaturi de mine, Arma din casa si Pretul vietii.
8. Toni Morrison. 1993
Provenita dintr-o familie de sclavi, de culoare este una dintre cele mai cunoscute si admirate scriitoare americane. Foarte apreciata pentru forta si vlaga transmisa prin intermediul creatiilor sale, zugravind o lume cu adevarat murdara, o lume in care cu greu poti fi acceptat si iubit doar pentru ceea ce e in sufletul tau, doar pentru adevarata ta valoare, indiferent unde-ti sunt radacinile. Este castigatoarea unor numeroase distinctii literare. Toate nedreptatile si toate asupririle provocate celor ca ea le putem afla din Sula, Cantecul lui Solomon sau Cei mai albastri ochi. Acesta din urma ne relateaza povestea convingerii unei fetite de culoare ca prin dobandirea unei perechi de ochi albastri va putea fi fericita, asa cum sunt si celelalte fetite. Cel mai apreciat roman al sau a ramas Mult iubita, dupa care s-a facut si o ecranizare, avand-o printre protagonisti pe celebra Oprah Winfrey.
9. Wislawa Szymborska. 1996
Scriitoare de origine poloneza, poeta, eseista, traducatoare, a fost fost descrisa drept un Mozard al poeziei. Adesea intalnim in creatiile sale ambiguitate, o usoara ironie si paradox, exprimand diferite obsesii. Multe dintre versuri relateaza fapte de cruzime si razboi. Bineinteles, poezia sa este profund influentata de experienta proprie. Dragoste la prima vedere, este unul dintre cele mai iubite poeme ale sale.
10. Elfriede Jelinek. 2004
O foarte buna observatoare a mediului social este si austriaca Elfriede. Numit adesea un roman feminist cu tenta marxista, Amantele este unul dintre scrierile sale de acest gen. Este si o foarte buna dramaturga, imbinand stilul agresiv si non-conformist cu cel elegant si sobru. Lacomie, Copiii mortilor, Pianista, Exclusii sunt doar cateva titluri din marile sale creatii.
11. Doris Lessing. 2007
O gama larga de texte gasim si in opera lui Doris, o iraniana provenita dintr-o familie engleza. Autoare de romane, povestiri, teatru si poezie: O coborare in infern, Memoriile unei supravietuitore, Carnetul auriu, Mitra.
12. Herta Muller. 2009
Scriitoarea germana de origine romana s-a nascut si s-a format sub asupriciile regimului comunist din tara noastra. Din cauza refuzului unei colaborari cu Securitatea este concediata si urmarita la fiecare pas. Viata de aici o determina sa plece si sa se stabileasca in Germania in anul 1987. Este foarte iubita de poporul german, iar scrierile sale, majoritatea cu teme inspirate din lumea in care a trait, sunt extrem de apreciate. Laureata unor numeroase premii literare, Herta Muller aduce mereu si mereu in discutie absurditatile unui regim totalitar laolalta cu forta lui distrugatoare. Dintre traducerile in limba romana enumeram: Leaganul respiratiei, Animalul inimii, In coc locuieste o dama, Calatorie intr-un picior, Inca de pe atunci vulpea era vanatorul si Tinuturile joase.
13. Alice Munro. 2013
Scrierile sale sunt inspirate de locurile copilariei, si anume Hauron, Ontario. Aici avem de-a face cu un narator omniscient dadator de sens. Personajul feminin este foarte puternic conturat in majoritatea povestirilor. Lumea este creata pe principiul dragostei si a muncii. Cu toate acestea nu e decat un pas de la a atinge cel mai inalt pisc la o iminenta prabusire. Un motiv adoptat este si cel al tinerei fete si a luptei ei cu neplacerile vietii. Scrierile de mai tarziu aduc in discutie femeia, ce-i drept privita printr-o usoara ironie. Intalnim aici o femeie singura, intr-o lume predispusa mereu trecerii ireparabile a timpului. Profunzimea scrierilor sale i-a determinat pe multi dintre critici sa le atribuie stilului romanesc. Sensibilitatea sufletului uman interactioneza adeseori cu o lume violenta si rece, o lume descrisa cu minutiozitate in cele zece povestiri, cu teme si personaje diferite, deja foarte cunoscut si la noi – Prea multa fericire.
Violeta Marinescu
(517)