RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Intr-o primavara, la varsta de douazeci si doi de ani, Sumire s-a indragostit pentru prima oara in viata. A fost o dragoste coplesitoare, ca o tornada ce se napusteste peste o campie intinsa, trantind la pamant tot ce-i iese in cale, luand pe sus obiecte, distrugandu-le, facandu-le praf si pulbere. Fara sa slabeasca o clipa, tornada stabate apoi oceanul, pustieste fara mila Angkor Wat, arde padurile Indiei si toti tigrii lor, se transforma intr-o furtuna de nisip in deserturile Persiei si ingroapa o fortareata exotica sub o mare de nisip. O dragoste monumentala. Persoana de care se indragostise era cu saptesprezece ani mai in varsta ca ea si era casatorita. Mai mult decat atat, era femeie. Aici a inceput totul si aici s-a sfarsit totul. Sau aproape totul.
Inceputul romanului nu face altceva decat sa starneasca o mare curiozitate in ochii oricarui cititor. Chiar daca lasa impresia unui rezumat al cartii, prin acel aproape totul naratorul ne invita sa descoperim o lume fascinanta, o poveste tumultoasa si, totodata, misterioasa, de dragoste a unei vieti inconjurate de neliniste si suferinta. Unul dintre cele mai iubite si apreciate romane a lui Haruki Murakami, Iubita mea, Sputnik este des privit ca o carte emotionanta si captivanta, plina de trairi si zdruncinari sufletesti. De aici si multitudinea de impresii si pareri pozitive capatate din intrega lume: Iubita mea, Sputnik te cucereste de la primele randuri. Niciodata Murakami n-a scris ceva mai emotionant (Los Angeles Magazine); O poveste plina de durere, dar si de farmec, despre puterea si chinurile dragostei… (The Baltimore Sun); Poate mai mult decat orice scriitor contemporan, Murakami surprinde emotiile si dorintele noastre cele mai puternice. ( BookPage);Geniul lui Murakami il constituie abilitatea de a crea o lume absolut normala si credibila, in care, brusc, asa cum se intampla intr-un vis, adauga cateva detalii supranaturale, zdruncinand-o din temelii. (The Capital Times).
Sumire era indragostita de literatura si chiar isi dorea sa devina o scriitoare. Altceva nici nu se vedea sa faca. Nu doar din descrierile naratorului, singurul prieten si admirator al ei, aflam ca era o romantica incurabila, uneori incapatanata, cinica sau nestiutoare, ci si din comportamentul si actiunile sale. Nu se putea opri din vorbit atunci cand ii facea placere sa comunice, dar se inchidea in sine si pentru sine, tacea adesea, atunci cand nu-i placeau oamenii de langa ea. Fuma foarte mult si era genul de om care imediat dupa ce se urca in tren isi pierde biletul. Mereu cufundata in ganduri uita de toti si de toate, pana si de ea, uita sa si manance, fiind atat de slaba precum sunt orfanii de razboi din filmele italienesti.
Pe Miu o intalneste pentru prima data la petrecerea de nunta a verisoarei sale. Era o femeie frumoasa, de o eleganta si rafinament nemaiintalnit, discreta si prietenoasa. In clipa in care Miu i-a mangaiat parul, Sumire s-a indragostit de ea, ca lovita de fulger in timp ce strabatea o campie intinsa. Urmeaza o colaborare frumoasa, chiar o prietenie intre cele doua femei. Sumire nu-i poate refuza oferta si ajunge sa lucreze pentru ea. Sunt zile pline de fericire si speranta in care Sumire traieste doar prin prezenta iubirii sale tainice, dar si zile in care suferinta si nelinistea cumplita sunt stapanele sufletului ei . Intr-una din calatorii lor, Sumire ii marturiseste sefei sale iubirea ce i-o poarta. Reactia acesteia nu este tocmai cea mai dorita, iar tanara dispare. Dispare de pe insula pe care erau, dispare din viata lui Miu, din lumea ei.
Romanul lui Murakami este o poveste de dragoste si suferinta, o istorie a unei inimi chinuite, o carte ce ne vorbeste adeseori despre singuratate, despre cat de mici si nesemnificativi suntem noi in comparatie cu universul. Plutim singuri, inconjurati de stele. Pe unele avem impresia ca le cunoastem, insa pe cele mai multe nici macar nu le observam. Cand ajungem sa le vedem si sa credem ca stim totul despre ele cu adevarat, nu facem altceva decat sa ne amagim cu lumina stralucitoare a unor vieti deja apuse.
Violeta Marinescu
(923)