Frumusetea Invierii cu Doamna Irina Margareta Nistor

0

Ralix: Care este cea mai frumoasa amintire, copil fiind, legata de sarbatoarea Invierii?

Irina Margareta Nistor: După miezul nopții, când adesea ascultam la Radio Europa Liberă Slujba de Înviere, (pentru că la Biserică veneau să bruieze momentul cu tranzistoare și muzică populară sau patriotică pusă la maximum), se cobora în sufragerie , se ciocnea un ou roșu și din cele mai frumoase culori tipografice (mă întreb acum cât de toxice or fi fost) și se mânca din cozonacul bunicii, cu stafide și alune turcești, din copacii plantați de bunicul în ziua în care m-am născut și se bea lichior de cireșe amare făcut tot în casă. După, în coșulețul cu iarbă proaspătă, unde puneam și părăluțe sau păscăluțe, (delicatele floricele rozalii), pentru Iepuraș, găseam câte un dar, într-un ou de pralină,  învelit în ciocolată, rețeta mamei, anume pentru mine. La 18 ani, cum de ziua mea nu fusese gata surpriza și primisem un inel de argint cu ametist, pe care îl port cu drag și acum, au translat părinții mei cadoul și am găsit un inel de aur, cu un diamant din cerceii străbunicii, care vreme de decenii, o însoțiseră în lumea de dincolo și acum, fuseseră recuperați pentru o nepoată, pe care n-avea s-o cunoască decât poate de acolo de Sus…   

R: Ce obiceiuri respectati zilele aceaste?

I.M.N: Post în Vinerea Mare, și pe vremuri mă împărtășeam și spovedeam Joia, ca să țină un an. Mergeam cu o vecină dragă mie, care avea 4 băieți mai mari ca mine, dar pe care-i socoteam frații mei. Poate cel mai tare țin la Paștele Blajinilor, al celor care ne-au părăsit, și care este în prima luni de după Duminica Tomei, a Nunților. Atunci merg la Cimitirul Bellu, cu cozonac, ouă și vin, și câte o coroniță de flori pentru fiecare mormânt. Al mamei cu cale, albăstrele sau bujori. Al bunicii cu flori galbene și al mătușii cu floarea soarelui.  

R: Gatiti? Care dintre bucatele traditionale de Paste va incanta cel mai mult?

I.M.N: Nu gătesc. Îmi plăcea când o exploatam pe bunica să facă niște cozonăcei pentru toți prietenii dragi, pe mama să facă celebra ei pască cu ciocolată, un fel de mousse pe deasupra , dar și pe cea cu brânză și împletituri rafinate, ori pe cel trandafir, însiropat în miere,  și mai ales cornul cu nucă, mai mult nucă și stafide, ținute în rom cubanez.

 R: Au aparut multe filme despre sarabatoarea, cu pricina, ce le recomandati cititorilor nostri sa urmareasca? Daca ar fi sa faceti un top 3 al celor mai reusite ecranizari, despre Sarbatoarea Pastelui, cum ar arata acesta?

 I.M.N: N-am să aleg doar din cele religioase , ca să vedem puțin și obiceiurile altora.

  1. „Iisus din Nazaret” al lui Franco Zeffirelli, din 1977
  2. „Easter Parade” / Parade de Paște din 1948 cu Judy Garland și Fred Astaire
  3. „ Magnolii de oțel” (foarte feminist de altfel) cu Shirley MacLaine, Julia Roberts și Sally Field  al lui Herbert Ross , din 1989

R: Sunteti un om vesel, cum reusiti? Ce va mentine tineretea si vitalitatea?

I.M.N.: Nu-mi plac oamenii triști, de când eram mică am fost învățată de străbunica mea din partea bunicii materne să zâmbesc, la doar câteva săptămâni, după ce m-am născut, și mai ales să mă bucur de fiecare lucru frumos, oricât de mărunt, care mi se întâmplă în viață. Din punctul ăsta de vedere mă socotesc multimilionară în clipe de fericire!

R: Cate filme vedeti intr-o zi?

I.M.N:La festivaluri 5 sau 6 , în rest cam două sau trei, nu mă satur niciodată, și mă tem că n-o să-mi ajungă zilele să văd tot ce mi-am dorit. (De asta o mai scurtez cu somnul!)

R: Luna mai pentru dvs. este plina de evenimente, Cannes printre altele. Ce asteptari aveti de la acest eveniment?

 I.M.N: Luna mai a fost dintotdeauna poate nu numai cea mai frumoasă, dar și cea mai privilegiată. Pe 10 era ziua mamei mele, dar și a Regelui (adică fosta Sărbătoare Națională, care pentru mine este încă tot data de naștere a României), tot pe 10 mai , am intrat pentru prima dată în direct, la TV, la Serata Muzicală a magnificului Iosif  Sava, în 1984, iar în 2013, voi fi martoră la căsătoria celei mai bune prietene, din Normandia, care mi-e ca o soră, despărțindu-ne doar 6 zile (Ea chiar s-a născut, când trebuia și eu să vin pe lume, doar că eu, ca de obicei, n-am mai avut răbdare). Pe 5 mai este Sfânta Irina , care anul acesta pică în aceeași cu Paștele, ceea ce sper să fie de bine, plus Cannes-ul, la care am visat până acum 5 ani, pe care l-am comentat, cu entuziasm și infinite emoții, împreună cu Laurențiu Damian, din studio, de la București, când a luat Cristian Mungiu „Palme d’Or”, iar acum, în 2013,  voi fi simultan, pe Craozetă, datorită unui sponsor fidel și generos, Silva, împreună cu două filme scurte de la noi, și un jurat celebru, sub președinția lui Steven Spielberg. Vorba lui Calderon de la Barca „Viața e vis” (firește cu altă conotație la mine) .   

R: Ce va doriti de aceste Sarbatori?

I.M.N: Să nu treacă așa repede, și să regăsesc farmecul celor din copilărie, care erau interzise de Regim, pe care reușeam să-l… fentăm, de fiecare dată.

(279)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *