Irina-Margareta Nistor: despre coincidentele greu explicabile

0

Irina Margareta Nistor – In seria coincidențelor greu explicabile, dar fascinante de urmărit se incadreaza si pelicula „Fruit Vale Station” ce detine un subiect cutremurător; povestea adevărată a lui Oscar Grant al III-lea care la 22 de ani moare împușcat în noaptea de Anul Nou într-o stație de metrou.

O alta coincidenta fantastica intalnim si in partea celor de culoare din cadrul filmului „Majordomul”, excelenta realizare a lui Lee Daniels, autor al oscarizatului „Precious”, cu Forest Whitaker, dar și cu Oprah Winfrey, la care se fac referiri în „Fruit Vale”. Și dacă aici e despre o mamă și un fiu, mama fiind interpretată de Octavia Spencer, care recent a jucat alături de al nostru Vlad Ivanov în „Snowpiercing”, în „Așa tată, așa fiu”, japonezul care trezește neliniști este evident încotro se filmîndreaptă scriptul. De fapt, dacă ar fi să dăm un titlu selecției de anul acesta, familia probabil că ar fi numitorul comun, căci tot un fel de familie este și „Cabinetul Doctorului Caligary” din 1920, impresionism german, un decor pictural coșmardesc, hipnoză, care se regăsește în avanpremiera unui debutant: Kiki Vasilescu: „Terapie pentru crimă” cu Cream alias Claudia Pavel, Cătălin Ciurdar și Vlad Corbeanu.

Ce de „C”-uri! și „Welkom”, belgianul premiat de la Namur are un fiu și un tată care se izbesc de absurditatea autorităților care ajung să cadă ridicol, iar scurtul nemțesc „You Freu — Me Jane” cu aluzie tot la Tarzanul nostru e chintesența replicilor psi din zeci de filme, care îți deschid pofta de cinema.

Dacă ar fi să aleg un nume care s-a regăsit permanent, mai mult ca sigur acesta ar fi Andrei. Cei doi regizori: Răuță și Georgescu, special guest starul nostru Andrea Sabbadini, voluntarul cu microfoanele, devenit umbră mai ceva ca în scenografia din „Caligari”, Andreea, fata cu părul de foc de la Intercom, Andreea Chițu, draga noastră vorbitoare, care anul trecut inaugura cu comentariul la „În Derivă” prima ediție a sofisticatului festival, doctorul Andrei și dacă am cerceta atent precis că am găsi câte o legătură la fiecare dintre analizanții care au așezat peliculele pe canapea… Și poate mai ales Jacqueline Bisset, preferata lui Truffaut din „Noaptea americană”, frumoasă și celebră ca titlul lui George Cukor, Josephine, soția lui Napoleon (că tot venise un doctor din Corsica) dar și de două ori Jackie Kennedy, încheindu-ne astfel apoteotic, strălucit și strălucitor, trei zile în care până și vremea a fost racord cu dorința noastră de a ieși totul ca la cinema.

Puteți deja trece în agendă, noiembrie 20-24, 2014, ediția a treia, Cinematograful Uniunii Cineaștilor din România Studio, bulevardul Magheru. Andrea Sabbadini a fost primul care a rezervat weekendul cine-psihanalitic prelungit!

Irina Margareta Nistor

(371)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *