Mark Twain către fiica lui Susie

0
Palatul Sf. Nicolae.
De pe Lună.
Dimineața de Crăciun.
Draga mea Susie Clemens,

Am primit și am citit toate scrisorile pe care tu și sora ta mai mică mi le-aţi scris cu ajutorul mamei şi dădacelor voastre; le-am citit, de asemenea, pe cele pe care voi, oameni mici, mi le-aţi scris cu propriile mâini – pentru că, deși nu ați folosit toate literele alfabetului popoarelor cultivate, aţi folosit literele pe care toți copiii din toate țările de pe pământ și din stelele sclipitoare le folosesc; si cum toți cei cu care lucrez sunt copii, veți înțelege că eu pot citi cu ușurință literele zimțate și fantastice pe care le-ați folosit tu și sora ta cea mică. Dar nu am putut descifra scrisorile pe care le-ați dictat mamei şi dădacelor pentru că eu sunt străin și nu pot citi bine în engleză. Vei vedea că nu am făcut nici o greșeală cu privire la lucrurile pe care tu și surioara le-aţi vrut – Am coborât pe horn la miezul nopții când dormeaţi şi le-am așezat eu singur pe toate – și v-am sărutat pe amândouă pentru că sunteţi copii buni, bine pregătiţi, manierați, cei mai ascultători copii pe care i-am văzut vreodată. Dar în scrisoarea pe care ați dictat-o au existat unele cuvinte pe care nu le-am înțeles și unul sau două lucruri pe care nu ți le-am adus pentru că nu le-am mai avut pe stoc. Ultimul mobilier de bucătărie pentru păpuşi tocmai a plecat către o fetiță foarte săracă din Steaua Nordului, în țara cea rece mai sus de Carul Mare. Mama ta îţi poate arăta steaua şi tu vei spune: “Fulg Mic De Zăpadă, (acesta este numele fetiței) mă bucur că ai primit mobila pentru că tu ai nevoie de ea mai mult decât mine”. Asta este, trebuie să-i scrii o scrisoare cu mâna ta și Fulg Mic De Zăpadă îţi va trimite un răspuns. Dacă doar îi vorbești, ea nu te va auzi. Asigură-te că nu-i vei scrie mult și că scrisoarea va fi uşoară pentru că distanța este mare și poştaşului îi va fi greu.

Au fost câteva cuvinte în scrisoarea mamei tale pe care nu le-am descifrat. Am înţeles că vrei un “cufăr plin cu haine de păpuşi”. Asta era? Voi suna la soneria ușii de la bucătărie la ora nouă dimineața ca să te întreb. Dar nu trebuie să mă vadă nimeni și nu trebuie să vorbesc cu nimeni, în afară de tine. Când sună soneria, George trebuie să se lege la ochi să-mi deschidă ușa. Apoi, el trebuie să se întoarcă în sala de mese și să ia bucătarul cu el. Trebuie să-i spui lui George să meargă în vârful picioarelor și să nu vorbească – în caz contrar, el va muri într-o zi. Apoi, trebuie să mergi până în camera copiilor și să te urci pe un scaun sau pe patul unei doici și să pui urechea la tubul care duce până jos în bucătărie, iar atunci când o să mă auzi că fluier, trebuie să vorbeşti prin tub și să spui “Bine ai venit, Moş Crăciun!”. Apoi voi întreba dacă ai vrut cufărul sau nu. Dacă vei spune că asta ai dorit, te voi întreba ce culoare doreşti să fie. Mama ta te va ajuta să numeşti o culoare frumoasă și apoi trebuie să-mi povestești în detaliu tot ceea ce trebuie să conțină. O să-ți spun “La revedere și un Crăciun fericit micuței mele Susie Clemens”, iar tu trebuie să spui “La revedere, bunule Moș Crăciun, îţi mulțumesc foarte mult și te rog să-i spui lui Fulg Mic De Zăpadă ca mă voi uita la steaua ei în seara asta și ea trebuie să se uite jos, aici – voi fi chiar la fereastră; și în toiul nopții mă voi uita la steaua ei și voi spune <<Știu și eu pe cineva acolo sus și îmi place de ea.>>” Atunci trebuie să mergi jos în bibliotecă și să-l pui pe George sa închidă toate ușile care dau în salon, și toată lumea trebuie să rămână locului o vreme. Voi merge pe Lună și voi lua lucrurile pe care ţi le doresti și, în câteva minute, le voi da drumul în jos pe coșul șemineului din salon – dacă într-adevăr ceea ce vrei e un cufăr, nu-l pot lăsa pe hornul din odaia copiilor pentru că e prea mare și nu încape.

Oamenii pot vorbi între ei dacă doresc, până când vor auzi pașii mei în salon. Apoi, spune-le să tacă o vreme până mă întorc înapoi pe horn. Poate că nu veți auzi paşii mei deloc – deci poti sa te duci din când în când să tragi cu ochiul prin gaura cheii și vei vedea cadoul pe care ți-l dorești chiar sub pian – căci acolo îl voi așeza. Dacă las urme de zăpadă, spune-i lui George să curețe pentru că nu am timp să mai fac și astfel de lucruri. George nu trebuie să folosească o mătură, ci o cârpă – altfel el va muri a doua zi. Trebuie să-l urmăreşti pe George și să nu-l laşi să facă greșeala asta. Dacă cizmele mele lasă pete de noroi pe marmură, George nu trebuie să le curețe niciodată. Lasă-le acolo în amintirea vizitei mele și ori de câte ori te uiţi în jos sau o arăți cuiva, să-ţi aminteşti că trebuie să fii fată cuminte. Dacă se va întâmpla să fii neascultătoare și cineva te va întreba despre urma lăsată de cizma bătrânului Moș Crăciun pe marmură, ce îi vei spune, draguţă?

La revedere pentru câteva minute până când ajung din nou aici și sun la uşa bucătăriei.

Dragul tău,

Moș Crăciun,

Pe care unii oamenii îl numesc “Omul din Lună” (Mark Twain)

sursa:www.hyperliteratura.ro

(631)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *