RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Legenda Martisorului, in ROMANIA, este legată fundamental de primavara si de renasterea naturii dar, in acelasi timp, de indepartarea duhurilor rele si a farmecelor. In traditia romaneasca firul alb si rosu impletit poarta numele de „martisor”, „martigus”, „mart”, „martug”. Este daruit copiilor, domnisoarelor si doamnelor. In unele zone este daruit de catre fete baietilor. Daca inainte era purtat la mana, in jurul gatului sau mai rar, la picior, in zilele noastre este purtat la rever, in general, timp de 9-12 zile. Aproape doua saptamâni sau…. pana la sosirea berzelor si pana infloreau pomii. Atunci martisorul era depus pe o tufa sau un pom inflorit, insotit de o scurta incantatie prin care se solicita sanatate, frumusete si protecție pentru pielea tinerelor fete: „Cine poarta martisoare/Nu mai e parlit de soare”. In Condica Limbii Rumanesti găsim urmatoarea descriere a martisorului : „Martisorul este si luna martie, dar se zice si o ata impletita cu un fir alb si cu altul roșu ce-l leagă la gâtul, la mâinile copiilor, in luna lui martie, spre paza, spre departarea da orice boala, da daochiat, da fermecat.”
1 Martie este, de asemenea, prima zi din cele 9 zile ale „babelor”, mitul „Babei Dochia” fiind unul dintre cele mai importante si vechi mituri românești, care, de-a lungul timpului, a căpătat mai multe variante. Una dintre ele ne spune ca Baba Dochia era o femeie rea si afurisita, care dupa ce a trimis-o pe nora ei cu un sul de lâna neagră sa-l albeasca, mirata de revenirea acesteia, nu numai cu sarcina indeplinita, dar si cu flori si fragi, a pornit in căutarea florilor, gandindu-se ca a venit primăvara si lepadandu-se treptat de cele 9 cojoace pe care le purta. Inghetul a revenit insa foarte repede, transformand-o pe Baba in stana de piatra!
BULGARIA
Asa cum noi o avem pe Baba Dochia, vecinii noștri de la Sud o au pe Baba Marta. Baba Marta, care reprezintă primăvara este pentru bulgari o batrana schioapa. I se atribuie, la fel ca Dochiei noastre, un caracter instabil. Cand surade, soarele straluceste, cand e furioasa, solul ingheata. Oamenii cred ca nu surade decat caselor curate. Asa incat, la sfarsitul lunii februarie, bulgarii fac curatenie generala, deoarece se spune ca Baba Marta va vizita doar casele curate si ingrijite. Copiii din mediul rural aprind un foc imens in ultima zi a lunii februarie si strangandu-se in jurul lui striga: “ Baba Marta, eu te incalzesc pe tine azi, iar tu ma incalzesti pe mine maine!” Flacarile trebuie sa ajunga cat mai sus si trebuie sa arda cat mai mult pentru a o incalzi pe Baba Marta. Dupa ce focul se stinge, copiii sar peste acesta.
Martisorul, numit la ei Martenita este purtat pana la sfarsitul lunii martie dupa care este pus intr-un pom fructifer pentru a rodi sau sub o piatra. In al doilea caz, cel care l-a pus sub piatra se intoarce a doua zi pentru a verifica ce creatura este in apropierea martisorului lui. Daca gaseste o larva se spune ca persoana va avea success si sanatate pe tot parcursul anului, daca gaseste o furnica, va avea succes, dar doar daca va munci din greu pentru acesta, iar daca gaseste un paianjen, va avea un an plin de necazuri.
MACEDONIA
In acest stat balcanic, martisorul este purtat doar de catre copii, atat fete cat si baieti. Acestia il poarta incepand din seara de ajun a zilei de 1 martie pana pe 9 martie, dupa care martisorul este legat intr-un pom fructifer, ca sa dea roade din belsug. Se mai spune ca firele alb-rosii din pomi mai sunt si repere pentru randunici pentru ca acestea sa stie unde sa aduca daruri cu ocazia Pastilor.
REPUBLICA MOLDOVA
Nici peste Prut, martisorul nu difera de al nostru. Firul este acelasi, cu alb si rosu, doar legenda, alta. Se spune ca in prima zi a lunii martie, plimbandu-se in apropierea padurii, frumoasa Primavara, a vazut un ghiocel care incerca sa iasa de sub zapada. Aceasta a incercat sa-i faca loc, inlaturand omatul, insa iarna s-a infuriat si a trimis un ger cumplit astfel ca ghiocelul a inghetat pe loc. Incercand sa il acopere cu palmele pentru a-l incalzi, Primavara s-a intepat intr-un ghimpe, iar sangele fierbinte a picat pe ghiocel, trezindu-l la viata. De aici ar veni si culorile snurului de martisor, alb de la zapada si rosu de la sange.
Chiar daca traditia martisorului nu este cunoscuta peste tot in lume, multe tari au propria lor sarbatoare a primaverii, celebrata, in general, in jurul echinoctiului de primavara sau chiar mai devreme.
FRANȚA, GERMANIA, ELVEȚIA
Schieweschlawe (« lansarea discului ») este o sarbatoare pagana a echinoctiului de primavara practicata in nordul Alsaciei, sudul Germaniei si Elvetia germana. Preparativele incep cu cateva saptamani inainte. Lemne uscate sunt adunate din padure si 7 pietre mari si plate sunt asezate in asa fel incat sa formeze tot atatea trampoline, indreptate spre vale. Un foc mare de tabara este aprins apoi încă din timpul zilei, insa se asteapta venirea serii pentru inceperea festivitatii. Discuri rotunde din lemn de fag, cu diametrul de 10-12 cm si o gaura in centru de 1 cm sunt infipte in tot atatea bastoane de nuc sau castan, de 1,5 m. Participanții, dupa ce le plasează deasupra focului pentru ca marginea discului sa ia foc, le rotesc deasupra capului pentru a le izbi apoi de una din cele 7 pietre si a le lansa in vale. Stramosii locurilor vedeau in acest obicei lupta între lumina si tenebre sau între viața si moarte. Discurile inflacarate trebuiau sa favorizeze forțele magice si trezirea naturii din hibernare. Mai mult, ele trebuiau sa alunge frigul iernii si duhurile rele. Fiecare dintre lansatorii de discuri isi puneau dorințe pentru prosperitate in noul anotimp.
INDIA
Holi sau Sărbătoarea Primăverii in India, este celebrata in ziua lunii pline din luna calendaristica phalgun. Este sarbatoarea culorii care marcheaza inceputul primaverii si care cade in jurul echinoctiului de primavara. Desigur, ca toate sarbatorile, si aceasta este plina de ritualuri si traditii!
Cu cateva zile inainte de Holi, se evita purtarea hainelor albe sau noi. Se întâlnesc deseori „atacuri” cu baloane umplute cu apa (colorată sau nu). Nu este de mirare sa mergi pe strada si sa te trezesti stropit cu pudra sau cu apa in diverse culori de catre necunoscuti. Imaginati-va având dreptul sa aruncati baloane umplute cu apa timp de vreo 10 zile si sa aruncati cu pura colorată in persoane perfect necunoscute, si asta, fără a fi certati de nimeni! Cu o zi înainte se face un mare foc de tabăra, simbol al victoriei binelui asupra raului. Traditiile culinare sunt diverse, de la băuturi având la baza marijuana (Thandai), pana la pâinici dulci (puran polis) si diverse foietaje umplute cu carne sau legume (gujias).
CHINA
Anul Nou chinezesc cunoscut ca si Festivalul Primaverii difera de la un an la altul insa cade intotdeauna intre 21 ianuarie si 20 februarie.
Festivalul primaverii este celebrat in mod oficial in China (7 zile de concediu). In afara Chinei, mai multe tari asiatice precum Taïwan, Macao, Malaezia, Indonésia sau Vietnam srbatoresc Noul An chinezesc. Obiceiurile sarbatorii primaverii variaza de la o regiune la alta, insa, in general, aceasta sarbatoare este ocazia de a scapa de spiritele rele ale anului trecut. Legenda povestește ca monstrul Nien venea in fiecare seara care preceda Noul An pentru a devora bărbații. Atunci, pentru a-l împiedica sa vina si sa-i terorizeze, oamenii locului au găsit o soluție: sa agate, in dreapta si in stânga usii de la intrare, o banda lunga de hârtie roșie pe care era scris un poem traditional chinezesc. Ei aprindeau, de asemenea, faclii si pocneau petarde toată noaptea pentru a speria monstrul, pentru ca Nien se speria de culoarea rosie, de lumina si de zgomot! Dimineata erau cu totii fericiti de reusita indepartarii monstrului! Erau linistiti pentru tot anul. Sarbatorile puteau incepe! Astazi chinezii continua aceasta traditie ca simbol al sansei si al prosperitatii pentru Noul An!
Astăzi, de Martisor, echipa Ralix va ureaza prosperitate si sa va bucurati cat mai mult timp de culorile Primăverii!!
(417)