Măslinul, medicament natural

1 views
0

Istoria măslinelor datează din cele mai vechi timpuri și încă nu s-a reușit stabilirea genezei acestora. Unii istorici afirmă că măslinele sunt originare din Grecia, alții din Egipt sau că vin chiar și de la romani, precum și sirienii se pare că au date istorice ce leagă măslinul de ofrandele aduse de aceștia zeităților. Cert este că cel mai cunoscut loc de origine este Grecia unde apare menționat în artă, religie și chiar economie prin simbolurile mai vechi de pe monezile grecești.

În momentul actual sunt cunoscute mai multe tipuri de ulei de măsline.

Uleiul extra-virgin: acesta este cel mai puțin atins de aciditate și este presat la rece. Procesul tehnologic de prelucrare presupune o rafinare cât mai lejeră, astfel ca dintre toate cele  trei tipuri de ulei, acesta este cel mai puțin prelucrat.Uleiul extra-virgin păstrează cel mai bine gustul de măsline.

Uleiul virgin: este deasemenea presat la rece, dar în acesta se regăsesc substanțe ce ajută la extracția lui, motiv pentru care nu mai poate fi încadrat la uleiul extra-virgin. Gustul de măsline al acestuia este mai puțin pregnant.

Ulei pur: este uleiul rafinat și amestecat cu ulei extra virgin. În general acesta are un gust amestecat de măsline și alt tip de ulei din care este produs.

Produsele cosmetice sau alimentare ce conțin extracte din măsline sunt benefice organismului deoarece sunt bogate în antioxidanți și au capacitatea de a reduce  efectul radicalilor liberi în corp. Uleiul de măsline micșorează tensiunea arterială reducând astfel riscul bolilor de inimă, ajută la digestie și îmbunătațește funcțiile ficatului și mai nou s-a descoperit că tot uleiul de măsline scade nivelul zahărului din sânge. Efectele acestuia sunt valabile și pentru exteriorul nostru nu numai pentru interior. Astfel că uleiul de măsline este recunoscut ca „uleiul frumuseții”. Asupra pielii are efecte de hidratare, făcând posibilă lupta cu ridarea acesteia prin elasticizare. Pentru păr, uleiul de măsline are efectul de întărire al rădăcinii, iar pentru fir, de strălucire și volum.

Măslinele sunt exploatate nu numai pentru uleiul pe care îl produc prin presare, inclusiv copacii și mai les frunzele acestora au un aport important în rândul producătorilor de cosmetice. Conform legendelor măslinii nu mor niciodată, ei se regenerează singuri la fiecare  3 ani.

Beneficiile frunzelor de măslin sunt datate cu mii de ani în urmă. În Egiptul Antic, erau folosite pentru tratarea diferitelor boli de piele. În 1850, există un document care atestă că malaria  și febra erau vindecate cu frunze de măslin. Oleuropeina este un compus unic al frunzelor de măslin, ce are un efect foarte puternic de antioxidant. După multiple teste și cercetări s-a demonstrat că extractul din frunze de măslin are efecte anti-virale, anti-bacteriene și anti-inflamatorii. Are cu 400% mai mulți antioxidanți ca vitamina C și dublu față de ceaiul verde. Cosmeticele ce conțin extract de frunze de măslin sunt mană cerească pentru ten și corp. În tabelul următor puteți observa beneficiile extractului din frunze de măslin:

Acțiune Activii    Aplicarea în cosmetică
Antioxidant Oleuropeina Flavonoizii  -Anti-îmbătrânire-Protejează tenul de efectele poluării-Protejează culoarea părului
Anti-inflamator Oleuropeina  -Anti-iritant- Calmare
Anti-microbian Oleuropeina  -Purificare- Antiseptic
Vasodilatator OleuropeinaFlavonoizi  -Relaxant-Picioare obosite

Miruna Pop

(492)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *