Muzeul Poldi Pezzoli

0

O alternativa la partidele de shopping inversunat in capitala Lombardiei este vizitarea Muzeului Poldi Pezzoli din Via Manzoni 12. Dupa studierea ofertelor milaneze si a preturilor, fashionistele isi pot odihni ochii pe colectiile nepretuite din casa muzeu  a lui Gian Giacomo Poldi Pezzoli care le-a daruit comunitatii prin fundatia  care a luat fiinta la moartea sa, in 1879. Casa este reprezentativa pentru ceea ce inseamna un mare colectionar si se gaseste in inima orasului Milano.

Cladirea este o resedinta aristocratica care adaposteste o colectie exceptionala de pictura din epoca Renasterii, precum si o colectie unica de arta decorative, adica arme, portelanuri, sticlarie, textile, ceasuri, reprezentind o importanta marturie istorica a ceea ce insemna gustul muzeografic la sfirsitul secolului 19. Fundatia are un program de vizite ghidate care cuprind si apartamentul bogatului aristocrat cu gust pentru frumos si apetit de colectionar,are si un program de laboratoare pentru copii – in cazul in care aveti bizara idee de a pleca la Milano cu cei mici. Ce stiati despre Muzeul Poldi Pezzoli?

Daca aveti tangente profesionale cu domeniile artei, aflati ca fundatia are si un program de cercetare in aria artelor si adaposteste numeroase conferinte pe aceleasi teme.

Cladirea a suferit in urma unui bombardament in 1939, dar reconstructia din perioada  1946-1951 nu lasa sa se mai vada urmele acestei distrugeri. Italienii stiu sa-si pastreze si sa-si valorifice patrimonial. Ba chiar sa-i adauge valoare prin donatii, asa cu au procedat si in acest caz in ultimii cincizeci de ani.

O lectie de istorie a colectionarului, a colectionarismului, dar si a ceea ce inseamna a pastra si a darui. Poate va vine vreo idee.

Laura Guţanu

(402)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *