RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Cu totii am intalnit acea senzatie de “fluturasi in stomac” sau de nervi combinata cu agitatie inainte de a merge la un examen sau la stomatolog – este clipa in care stomacul percepe informatia pentru prima data, transmitand-o ulterior la creier. Insa ce facem in momentul in care ne bazam pe al saselea simt si lasam la o parte simtul ratiunii intr-o alegere mai mult sau mai putin importanta ? Exista oare o explicatie biologica pentru tot ceea ce facem ?
Aparent, in perioada dezvoltarii noastre, o serie de nervi, dau nastere in capul nostru, nu doar in creier unui set de substante care se mai intalneste doar in stomac, descris ca o a doua ratiune emotionala. Expertii sugereaza ca aceasta ratiune, nu face altceva decat sa coordoneze si sa dirijeze zona abdominala . Ca o comparatie intelegem ca ceea ce avem in mintea noastra se bazeaza pe ratiune si gandire, spre deosebire de instinctul sau al 6-lea simt din cadrul zonei abdominale. Sanatatea, in adevaratul sens al cuvantului, se regaseste la indivizii care pot stabili armonia perfecta intre cele doua mari « sedii » ale corpului uman.
Nervul vag (sau nervul pneumogastric) este nervul principal al sistemului nervos vegetativ care comanda viscerele: sursă a fibrelor nervoase parasimpatice pentru toate organele interne toracale și abdominale până la splenic flexure; controlează parțial epiglota. O funcție importantă: controlează mușchii vocii. Situat in foramenul jugular. Prin urmare relatia pe care acest nerv o are cu restul organelor este vitala. La un nivel mai intalt observam ca aceasta relatie poate fi cu mult mai profunda, daca ne gandim ca tot acest nerv este cel care stabileste legatura cu emotiile noastre. Daca nu ne ingrijim de aceasta ramura a organismului nostru, atunci nu putem avea energia necesara corpului.
1, Corpul nostru nu produce intotdeauna elementele de care avem nevoie cu adevarat,. In cazul de fata bacteriile existente in corpul nostru ar fi cele care produc vitamine, prin urmare Vitamina K este o vitamina liposolubila si este esentiala in functionarea enzimelor ce influenteaza coagularea sangelui. vitamina K2, este obtinuta din surse animale si este sintetizata si de bacteriile intestinale. Sursele de unde putem prelua aceste bacterii necesare corpului uman pot fi : iaurturile, anumite paste din soia, etc.
2 Magneziul are o legatura foarte stransa cu privire la cantitatea de calciu care intra in organismul nostru, daca ne lipseste magneziu, atunci ne va lipsi si celalalt element. Organismului nostru nu-i este bine nici cu lipsa calciului insa nici cu exces de calciu care poate provoca boli grave precum : osteoporoza, cresterea riscului de atacuri de cord, etc. Incercati sa nu mai preluati calciul din alimente provenite de la animale, care sunt lipsite de magneziu, procurandu-le din categoria vegetalelor.
3. Stiti sa respirati corect ? Aceasta este o problema cu care ne confruntam deserori, din simplul fapt ca nu acordam atentia necesara acestui proces. Inspiratia trebuie facuta de parca ai vrea sa mirosi aerul si se face cu fundul nasului, cu portiunea aflata intre sprâncene. O miscare determinanta este actionarea diafragmei musculare care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala: toracele ramane fix iar abdomenul se dilata miscand diafragama in jos. La expiratie, miscarea abdominala se face invers: se produce « sugerea » abdomenului in partea de jos si se continua lateral. Se va evita coborirea si mai ales fortarea toracelui, iar daca diafragma functioneaza bine, isi indeplineste sarcina expiratorie pina la capat. Expiratia se va face pe gura, cu buzele rotunjite, ca si cum ai sufla intr-o lumanare situata in apropierea buzelor. Aceste lucruri le invatam in timp, dar pentru a le deprinde este indicat sa apelam la cateva cursuri de yoga, pentru explicatii cat mai corecte si sanatoase.
4. Scoateti diverse sunete : spre exemplu cantatul sau vorbirea continua, nu face altceva decat sa va stimuleze intreaga legatura creier-abdomen. Asa ca nu va feriti, caci o faceti spre binele vostru iar cel mai bun moment pentru a va incalzi corzile vocale poate fi chiar …in baie !
5. Fiti activi ! Activitatea ne aduce sanatatea pe culmile extazului, schimbul de aer pe care il facem permanent nu poate fi decat de folos organismului nostru.
Imaginati-va ca acest nerv vag este de fapt cablul de alimentare al unui laptop, adica organismul nostru. Daca acesta este afectat in vreun fel, cablul nu face altceva decat sa-si imparta energie intre doua activitati. Daca nu-l ingrijim deloc, atunci laptopul va functiona doar pe baza energiei pe care o mai are in baterie. Multi dintre noi nu facem altceva decat sa distrugem intreaga energie pe care o avem, cand am putea sa o folosim cat mai intens si productiv in diferite situatii.
Ana Maria Iancu
(13550)