Quebec cel mai „european” oras din America de Nord(I)

0

Daca ati decis sa va petreceti vacanta de iarna intr-un oras la mare, mare departare (7 fusuri orare distanță), care sa nu va dezradacineze complet de Europa, chiar daca se afla pe continentul american ( locuitorii sunt recunoscuti pentru ospitalitatea lor, chiar daca nu toti vorbesc engleza foarte bine, iar orasul este plin de surprize) si unde zăpada din belsug, frigul si soarele sa fie buni prieteni ( cu cat este mai frig, cu atat cerul e mai senin si soarele mai stralucitor), orașul Quebec ar putea fi destinația ideala. Québec este capitala naționala a provinciei cu același nume, cea mai mare provincie din Canada si singura unde franceza este limba oficială. Este de asemenea singurul oras fortificat din America de Nord unde pot fi admirate in continuare zidurile de apărare de 4, 5 km terminate in 1832, unice prin compozitia lor din granit si nisip. Își datorează numele pozitiei geografice, Kebec fiind un cuvant algonquin care înseamnă ” acolo unde fluviul se ingusteaza” si existența, exploratorului Samuel de Champlin, care îl fondeaza in 1608, Quebec devenind, astfel, unul dintre cele mai vechi orașe in America de Nord.
Orașul are un sarm aparte, este o impletitura de vechi si nou, de oraș modern si oraș istoric, de clădiri impozante ( ca Parlamentul Quebecului sau le Chateau Frontenac) si stradute inguste unde te pierzi in magazinele cu suveniruri sau obiecte fabricate manual de indienii autohtoni si de unde ieși pentru a intra intr-un Starbucks sau intr-un restaurant cu nume cel puțin bizar ” Le cochon dingue” ( Porcul nebun).
Nu va speriati daca auziti denumiri ca „Le Vieux Quebec” ( orașul vechi), ” La Haute Ville” ( orașul de sus) sau „La Basse Ville” ( orașul de jos). Ele se referă doar la partea veche, istorică a Quebecului si la felul in care a fost construita, pe dealuri. Puteți chiar sa scurtati plimbarea între cele doua părți luând funicularul, care pentru numai 2 $ va da picioarelor mai putin antrenate un ragaz de….un minut! Ca sa va ajutam in căutarea activităților pe care le-ati putea experimenta in Quebec, v-am pregatit o lista cu plimbari in oraș si in afara lui, plimbari fără de care experiența quebecheza nu ar fi completa:

1. Le musée de la Civilisation. Citadela, le Chateau Frontenac, campiile lui Abraham, la Place-Royale, Parlamentul, terasa Dufferin, vechiul port sunt tot atâtea puncte de atractie, foarte instructive si atragatoare, care nu pot decat sa întrageasca vizita pe care va sfatuiesc s-o faceti Muzeului Civilizatiei, un popas necesar (si calduros) daca vreți sa intelegeti cine este, de unde vine si cum s-a format societatea quebecheza in Lumea Noua.

2. La queue de castor (coada de castor) si La tire de l’erable (caramel din sirop de artar). Nu puteți părăsi Quebecul fără sa gustati una din specialitatile patiseriei locale, coada de castor, o gogoasa plata ce seamănă cu coada de castor pe deasupra căreia se pune zahăr sau sirop de artar sau mere sau ciocolata sau banane sau o combinatie din ingredientele de mai sus. Insotit de o cana de ciocolata calda, acest desert este degustat si apreciat de toți turiștii care trec prin le Vieux Quebec si nu numai. Aveți grija insa sa nu va lăsați inselati de un desert asemanator pe care îl vând si alte patiserii lângă Chateau Frontenac si care nu au deloc gustul adevartei cozi de castor. Adresa exactă unde puteți găsi adevarata queue de castor ( in engleză „beaver tail”) este Boul. Champlain, nr.28.
Insa lângă Chateau Frontenac puteți găsi „la tire de l’érable” sau „la tire sur la neige” care este sirop de artar fiert mai mult, pentru ai mari consistenta. Iar „la tire” este de fapt metoda folosita pentru a determina daca siropul este gata. Ca sa testeze acest lucru siropul este intins pe zapada compacta. Daca ramane la suprafata „la tire” este gata sa fie servita.

3. La Boutique de Noël. Pe strada Buade la nr. 47, in Vieux-Quebec, se afla magazinul unde, cum ai trecut pragul, indiferent de vârsta, te simti din nou copil. Vrei sa atingi tot si ( aviz amatorilor) vrei sa cumperi tot. Este lumea povestilor, a culorilor, a luminitelor si a coralelor de Crăciun. Este exact atmosfera pe care o asteptam si o căutăm cu toții in luna decembrie, este mos Crăciun in persoana cu mii de jucării, beteala si globuri. Magazinul de Crăciun iti oferă chiar si globuri personalizate. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi textul, culoarea si modelul globului, pentru numai 17,99$. Cadoul perfect, la îndemână oricui!

4. L’Hôtel de Glace. Operă arhitecturală unică in America de Nord, hotelul de gheață se afla la 10 minute de centrul orasului si va propune o experienta senzoriala iesita din comun. Cele 36 de camere, la care se adaugă suite tematice, o capela, doua săli de expozitii, N’Ice Club, barul de gheata lounge, un spa si bineinteles popularele tobogane de gheata sunt construite din 15 000 tone de zăpadă si din 500 tone de gheata. In cei peste 10 ani de existența, hotelul se poate lauda cu peste 60 000 vizitatori din care 4000 aleg sa-si petreacă măcar o noapte la hotel. O experienta unica pentru cei mai curajosi! Anul acesta, 2013, își deschide porțile din 5 Ianuarie si va putea fi vizitat pana la 25 Martie. Va sfatuiesc sa va imbracați foarte bine si sa exersati butonul aparatului de fotografiat cu manusile, deoarece dupa mai mult de o ora prin culoarele hotelului si stationare in fata sculpturilor de gheață, orice parte descoperită a corpului poate îngheța in mai puțin de un minut! Cu alte cuvinte, hotelul va va da cu siguranță frisoane, la propriu si la figurat.

in urmatorul articol va voi prezenta inca 6 obiective interesante din Quebec

Nicoleta Legare

(548)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *