Recuperarea memoriei cu celulele stem

0

Un studiu de la Universitatea din Wisconsin-Madison arata ca celulele stem umane se pot implanta cu succes in creier si pot vindeca deficite neurologice. Autorul principal Su-Chun Zhang, profesor de neurostiinta si neurologie, explica cum functioneaza acestea. Implantate in creierul cobailor, celulele formeaza doua tipuri de neuroni care comunica cu acidul gamma-aminobutiric(GABA), acidul cu pricina este unul dintre cei mai importanti inhibatori centrali. „Aceste două tipuri de neuron sunt implicate in mai multe tipuri de comportament uman, emotii, de invatare, memorie, dependenta si multe alte probleme psihice”, spune Zhang.

Celulele stem embrionare umane au fost cultivate in laborator, folosind produse chimice care sunt recunoscute pentru  dezvoltarea lor in celulele nervoase – un domeniu in care Zhang este pionier de 15 ani. Cobaii, au o tulpina speciala care nu respinge transplanturi de la alte specii, astfel ca experimentul profesorului s-a putut desfasura in conditii optime.

Dupa transplant, subiectii au  avut rezultate pozitive la testele comune de invatare si memorie. S-au adaptat mai rapid si mai usor la testul cu apa si labirint, test ce le pune la incercare memoria, provocandu-i sa retina locatia unei platforme ascunse dintr-o piscina.

Studiul a inceput cu deteriorarea intentionata a unei parti din creier care este implicata in procesul de invatare si memorie. Profesorul spune ca trei parametrii au fost urmariti: locatie, timp si acuratete. Transplantul s-a efectuat in zona hipocampusului-un centru vital memoriei. Dupa implantul celulelor, ca raspuns al indicatiilor chimice ale creierului, acestea au inceput sa se conecteze si sa se alieze cu hipocampusul. Profesorul precizeaza ca acest proces este asemanator cu sectionarea unui cablu de telefon, „daca poti regasi calea corecta, poti reface intreg firul”.

creierAceasta descoperire este extrem de importanta pentru medicina, daca rezultatele sunt pozitive si  in urmatoarele etape ale studiului, celulele stem embrionare vor putea fi folosite pentru a trata „sindromul Alzheimer, schizofrenie, epilepsie, depresie si dependenta”-afirma prestigiosul doctor.

Cu toate aceste aspecte pozitive, utilizarea celulelor stem este tentanta dar va fi nevoie de mult mai multe informatii si studii pentru a putea folosi acest tip de terapie, tot doctorul Zhang spune ca „in multe afectiuni psihiatrice, nu se stie ce parte a creierului a mers prost. Noul studiu, spune el, este mult mai probabil sa fie utilizat, pentru a vedea aplicarea imediata in crearea de modele de screening pentru medicamente.”

(338)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *