Tabletele revolutioneaza educatia

0

Saptamana trecuta a avut loc in Barcelona Congresul Mondial de Dispozitive Mobile (Mobile World Congress – MWC) unde vedetele celor 4 zile de expozitii , prezentari si conferinte ale gigantilor tehnologiei au fost tabletele si aplicatiile. Congresul a inceput cu anuntul unui dispozitiv Samsung, un hibrid intre un telefon mobil supradimensionat si tableta. Este vorba despre Samsung Galaxy 8.0, un dispozitiv de 20 cm care functioneaza ca si telefon mobil. O alta surpriza a renumitului Samsung a fost dezvaluirea lansarii mult asteptatului Galaxy S4, programata in New York, pe 14 martie.

Nici cei de la HP nu s-au lasat mai prejos, anuntandu-si reintoarcerea in producerea de dispozitive mobile si prezentand noua tableta Android HP Slate 7. Aceasta are un cost scazut, este asemanatoare cu Nexus 7 , are o rezolutie de 1024×600 pixeli si un procesor dual-core A9.

Avand ca tema “Redefinirea telefonului mobil”, editia de anul acesta al Congresului pune accentual pe aplicatiile dispozitivelor mobile (in aceasta categorie intrand si tabletele). Exista deja un sector dedicat acestor aplicatii si noutatilor in materie, in special in domeniile privind sanatatea si automobilele. O intreaga serie de operatori de prima clasa, precum Google, AT&T, Motorola sau Vodafone au fost prezenti cu noutati in acest sector.

De asemenea, succesul inregistrat si anul acesta de MWC, unde mai mult de 1700 de societati din intreaga lume au demonstrat ca sectorul dispozitivelor mobile este unul dintre cele mai dinamice si mai inovatoare, nu face decat sa confirme prevederile specialistilor in legatura cu numarul de utilizatori ai tabletelor, care va urca de la 14% in 2012 la 55% in 2017.

Aceste previziuni sunt rezultatul sondajului realizat de cabinetul Forrester in Franta, Germania, Tarile de Jos, Spania, Suedia si Marea Britanie, care observa o “crestere spectaculara a utilizatorilor de tablete” si aminteste ca un utilizator european de internet din sapte, detine deja o tableta. Tabletele au cel mai mare success printre tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 ani, o persoana din patru din aceasta categorie de varsta detinand propria tableta. “Tabletele sunt utilizate in special in casele cu conexiune Internet si permit folosirea si schimbul de experiente si activitati, intr-o maniera mai putin posesiva decat telefoanele inteligente”, comenteaza Thomas Husson, analist al cabinetului mai sus mentionat. “Societatile care doresc exploatarea oportunitatilor pe care le ofera tabletele trebuie sa propuna alte metode de utilizare a acestora, diferite de cele adoptate pentru telefoanele inteligente”, arata Husson. Salonul – unde 62% dintre persoanele participante la sondaj acceseaza internetul de pe tablet – si dormitorul (45%) sunt singurele locuri unde posesorii prefera tableta in locul telefonului.”

Proprietarii nu sunt deloc posesivi in ceea ce priveste tabletele. 63% dintre cei casatoriti sau in concubinaj o impart cu partenerul/a. O treime dintre parinti o impart cu copiii. Acest lucru face din tableta un dispozitiv mult mai “social” decat telefonul inteligent, care este mult mai personal si intim”, arata studiul.

tableta-tabby-tabletele-revolutioneaza-educatia-Magia ecranelor tactile seduce, dupa cum vedem, intreaga familie. Dar este oare iresponsabil, laxist sau mai mult, periculos sa autorizam copilul sa se foloseasca de o tableta? Riscam oare sa-I transformam intr-un geek compulsiv sau intr-o persona asociala? Specialistii sunt de parere ca nu trebuie sa ne temem. Copiii nostri sunt nascuti in secolul tehnologiei avansate, este deci primordial pentru ei sa invete sa evolueze in acest univers. Rolul parintilor insa este foarte important : ei trebuie sa stie sa-I insoteasca si sa-l ajute in aceasta aventura!

In afara laturii pur recreative, tableta ofera, de asemenea, aplicatii educative pentru toate varstele. Enigme, alfabete, puzzle-uri, istorioare, desene, geografie…domeniile sunt din ce in ce mai numeroase, iar continuturile educative concepute pentru tableta nu inceteaza sa se multiplice si perfectioneze. Copiii prefera tabletele pentru ca sunt simplu de utilizat, datorita ecranului tactil si usurintei de manevrat. Parintii considera tabletele ca o revolutie in educatia copiilor, un atu veritabil si un instrument dedicat studiului, mai putin plictisitor. A invata devine un joc, joc apreciat si de cei mici si de cei mari.

Cateva recomandari sunt insa necesare. Daca va lasati copilul singur in fata tabletei, e de preferat sa dezactivati internetul. Mai mult decat atat, explicati-i ca acesta “jucarie” este fragila si ca trebuie folosita cu grija. Cu tot interesul pedagogic de necontestat, utilizarea sa ramane o activitate extrascolara, care trebuie limitata, ca si timp.

Exista o multitudine de aplicatii in limbile de circulatie internationala cu ajutorul carora copiii nostri pot beneficia atat de un instrument in fixarea cunostiilelor, cat si de lectii indirecte intr-o limba straina (aplicatiile in engleza avand cel mai mare success in Romania). Din pacate nu exista, pana acum, aplicatii educationale in limba romana (gratuite sau nu), care pot fi descarcate separat pe tabletele noastre. Spun separat, deoarece de la 21 ianuarie 2013 puteti cumpara, totusi, Tableta Tabby, conceputa de Evolio in parteneriat cu producatori de software educational din Romania. Tableta cuprinde o intreaga serie de aplicatii in limba romana, preinstalate, care ofera copiilor posibilitatea sa invete prin povesti interactive, desene animate sau alte jocuri educative, stimulandu-le astfel inteligenta. Desigur, accesand Google Play puteti descoperi lumea altor mii de jocuri, multe dintre ele, gratuite. Aplicatiile dezvoltate de Kidsopia sunt concepute conform studiului UNICEF „Repere Fundamentale pentru Învăţarea Timpurie a Copilului de la Naştere până la 7 ani” si sunt dedicate copiilor cu varste cuprinse intre 2-7 ani. Tabby, conceputa pentru cei mici, are o carcasa din plastic cauciucat si silicon, rezistenta la socuri, oferind chiar si posibilitatea de control parental.

Asadar dragi parinti si copii….pe tablete, fiti gata, start!

Nicoleta Legare 

sursa foto: pcpro.co.uk/reviews.cnet.com

(548)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *