Tatal: mod de intrebuintare

0

Vrei un copil. Prin metoda clasică, la pachet cu copilul vine si un tata. Dacă nu prea ştii ce să faci cu acest accesoriu, iată mai jos cateva roluri pentru care poate fi programat eficient, având un hardware compatibil.

1. Sprijin emotional pentru mama
Mama este pentru copil cea care ii satisface nevoile primare ale vietii (ii da caldura, siguranta, calm si liniste, dragoste neconditionata, este la dispozitia copilului), tatal poate reprezinta factorul de siguranta in familie, este cel care o sprijina pe mama. De relatia tata-mama depinde echilibrul emotional al copilului. Sprijinul emotional nu inseamna numai reasigurari verbale gen “Stii ca te iubesc” sau “Tot ce fac este pentru a va fi voua bine”, ci acte de iubire care sa raspunda nevoilor de sprijin ale partenerei: a fi prezent in moment dificile, a imparti echitabil sarcinile legate de cresterea copilului, a fi disponibil pentru a asculta si intelege grijile si fricile, a exprima bucuria de a fi impreuna cu partenera.

2. Rolul ludic
Tatal ofera un mod diferit de interactiune copilului: tatii se joaca mai mult cu copiii (mamele tind sa ii cocoloseasca) si joaca alt fel de jocuri. Tatii prefera jocurile de miscare, iar mai tarziu pe cele competitive.

3. Dezvoltarea autonomiei copilului
Maturizarea biologica permite copilului sa se distanteze progresiv de mama sa, sa exploreze lumea inconjuratore. Mama trebuie sa fie pregatita sa lase libertate copilului, care in final se va separa de ea. Tatal o poate ajuta in acest sens, instituind o separare intre mama si copil si, astfel, sa contribuie la evolutia copilului spre o viata autonoma. Tatal are in acest proces rolul de ghid pentru copil, sa ii arate posibile trasee, dar nu sa il duca de mana,

4. Autoritatea
In mod clasic se spune ca mama contribuie la formarea increderii de sine neconditionate, iar tatal o tatal-copilulobisnuieste copilul cu aprecierea conditionata. Tonurile pure sunt prea contrastante si viata e compusa din nuante. E clar insa ca exista diferente biologice si cultural care pun mama intr-o pozitie mai avantajoasa pentru a-si exercita functia de ancora de stabilitate emotional profunda, iar tatal este mai in masura sa sa invete copilul sa gestioneze succesul si esecul si sa il familiarizeze cu rostul regulilor. Autoritatea nu se impune ci se castiga prin predictibilitate, constanţă si adecvare a comportamentului la nevoile si abilitatile copilului.

5. Rolul de model
Tatal poate fi un model de identificare (mai ales pentru baieti) sau un model de raportare la ceilalti (mai ales pentru fete). Poate reprezenta un prim partener de antrenament in exersarea unei tata-copilcompetitivitati sanatoase si poate furniza un model de relationare intre barbat si femeie care va marca constructia afectiva atat a fiilor cat si a fiicelor sale. El este si o prima instanta fata de care fiul incearca sa-si valideze masculinitatea si un factor decisiv in afirmarea feminitatii fiicei.

Tata nu te nasti ci devii. La capitolul implicare nu mergeti pe deviza “Totul pentru copil”, ci incercati sa construiti un triunghi echilateral mama – tata – copil. Pana la urma, copiii fericiti sunt copiii cu parinti multumiti. De ei insisi si de relatia lor.

psihiatru Dan Ghenea

(1581)

About author

Dan Ghenea

Nu ma intrebati de ce am ales psihiatria. Nu-mi mai amintesc (probabil ca erau niste foarte bune motive). Stiu insa de ce o fac inca: pentru ca am o datorie care creste mereu – pana acum in jur de 20 000 de oameni mi-au vorbit faţa catre faţa si fiecare m-a invaţat cate ceva. Pentru cine scriu? Pentru oricine este interesat de unul dintre urmatoarele cuvinte cheie: minte, creier, sanatate, stres, iubire, cuplu, singuratate,viata, moarte, frica, timp, istorie, România, idei, carti, emotii, copii, parinti, munca, placere, boala, vindecare, pasiune, dependenta, comunicare, psihiatrie, educatie, natura, cultura, sexualitate, dezvoltare, etica, stiinta, religie.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *