Tehnica Pomodoro

0

Vi s-a întâmplat să fiţi la serviciu, să vreţi să îndepliniţi un task şi să nu reuşiti pentru că sunteţi adesea întrerupt de unul dintre  colegii de la locul de munca, de un mail primit sau de gândurile care vă trec prin cap? Tuturor ni se întâmplă asta pentru că nu ştim să ne planificăm timpul.

La sfârşitul anului 1980, italianul Francesco Cirillo a inventat o tehnică des întâlnită astăzi printre doctoranzi, cadre universitare şi studenţi.

Tehnica Pomodoro ( în italiană, pomodoro înseamnă roşie) este un instrument de management al timpului, care este utilizat pentru a creşte productivitatea şi eficienţa la locul de muncă. Pentru a folosi această tehnică este necesar să urmăm  câţiva paşi esenţiali şi anume:

planificarea (la începutul zilei trebuie să hotărâţi ce activităţi aveţi de făcut în ziua respectivă),

urmărirea şi înregistrarea (pe parcursul zilei notaţi ce merge bine şi ce nu, astfel va îmbunătăţiţi eficienţa şi performanţele),

procesarea (tot ceea ce aţi notat mai devreme în etapa de urmărire şi înregistrare trebuie transformat în informaţie) şi în final

vizualizarea (urmărind ceea ce aţi făcut bine şi ce nu în ziua respectivă veţi învăţa cum să acţionaţi în ziua următoare, să nu mai faceţi aceleaşi greşeli).

Tehnica foloseşte o defalcare a timpului în scopul de a încuraja eficienţa. Timpul se împarte în pomodori, un pomodor fiind format din 30 de minute: 25 de minute de lucru şi 5 minute pauză . După un ciclu de 4 pomodori este permisă o pauză prelungită de 25 de minute, după care se poate relua ciclul. Odată ce va hotărâţi să folositi această tehnică trebuie să respectaţi timpul. Chiar dacă nu terminaţi de îndeplinit un task, pauza e pauză, altfel timpul se decalează şi nu mai puteţi spune că folosiţi tehnica Pomodoro. Probabil că o să vă întrebaţi de ce tocmai 30 de minute? Ei bine, după un studiu s-a dovedit că activitatea mentală între 20 şi 45 de minute urmată de o pauză scurtă de 5-10 minute maximizează atenţia şi concentrarea.

Această tehnică este indicată deoarece diminuează anxietatea, creşte atenţia atunci când trebuie luată o decizie, creşte determinarea şi motivaţia în atingerea scopurilor  şi vă face să conştientizaţi că timpul este mult mai preţios decât aţi crezut până să folosiţi această tehnică.

Trebuie precizat însă că tehnica Pomodoro nu este tocmai indicată pentru activităţile în care este nevoie de analiză sau creativitate, aşa că nu intraţi în panică în cazul în care nu reuşiţi să vă încadraţi în intervalele de timp stabilite de pomodori. Pentru a atinge succesul trebuie să  continuaţi să munciţi cu calm şi concentraţi.

Dacă sunteţi încrezători în forţele proprii, succesul va ajunge la voi „roşie cu roşie”.

Roxana Gîdea

(465)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *