Uleiuri esentiale pentru ingrijirea corpului

20 views
0

ULEIUL DE ARGAN

Un alt ulei cu proprietăți multiple si foarte apreciat, despre care auzim din ce in ce mai des, este Uleiul de Argan. Deși folosit de secole de catre femeile berbere, acest ulei extras din semintele fructelor copacului cu același nume, pe care îl găsim in sud-vestul  Marocului, a devenit popular pe alte continente doar de câțiva ani. Bogat in acizi grasi esentiali, in special omega-6 si omega-9, cu un continut ridicat de vitamina E si antioxidanti, uleiul de argan este folosit atat in bucătărie cât si in cosmetica ( aveți grija la acest detaliu in momentul in care îl cumparati!). Consumul de ulei de argan in mod regulat reduce colesterorul si hipertensiunea, contribuie la buna funcționare a ficatului si stimulează celulele cerebrale.

Reputatia lui vine, insa, si de la proprietatile hidratante, revitalizante si anti-imbatranire. Este solutia perfecta pentru regenerarea si hranirea parului uscat si tern ( folosiți-l ca masca câteva ore înainte de a va spala parul sau dupa spălare, pe parul umed, ca o ceara sau un gel!). Este un ulei foarte gras, deci aveți nevoie de câteva picaturi doar, cu care va puteți masa mâinile si unghiile mai întâi (veți simți imediat diferența) înainte de a le trece prin par! Îl puteți folosi vara si iarna ( ideal pentru prevenirea imbatranirii pielii datorate in special condițiilor climatice extreme: soare, vânt, frig…) căci are proprietatea excelenta de a fi absorbit imediat de piele. Are de asemenea rezultate excelente in tratarea acneei sau eczemelor. Folosiți-l cu încredere ca si crema de zi (cateva picaturi) sau de noapte ( aplicati cu generozitate).

Produsele naturale care au la baza uleiul de argan s-au inmultit considerabil in ultimii doi ani. Exfoliantele, sapunurile, uleiurile esentiale folosesc pe lângă argan o mulțime de alte fructe si/sau plante : bambus, ceai verde, smochine, petale de trandafiri sau flori de plumeria (white frangipani), arbore renumit in anumite regiuni ale lumii ca fiind nemuritor.

ULEIUL DE CANEPA

Un ulei pe cât de original pe atat de extraordinar, cu multiple intrebuintari si el, datorită, printre altele, continutului de acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 este Uleiul de Canepa. Folosit pentru toate tipurile de par, hraneste fibra capilara si amelioreaza elasticitatea si volumul parului conferindu-i in acelasi timp stralucire. Cel mai bun mijloc de a profita de toate proprietatile acestui ulei minunat este masca pentru par. Uleiul se aplica pe parul uscat ( nu uitati sa insistati la varfuri) pe care trebuie sa-l infasurati pe urma intr-un prosop cald. Ramaneti cu masca cel puțin o ora, dar cel mai bine ar fi sa o puteți păstra toată noaptea. Spalati-va apoi parul cu un sampon care sa nu contina sodium laureth sulfate, prea agresiv pentru parul aspru sau uscat. Masca trebuie refăcută in fiecare săptămâna, timp de câteva saptamâni.

Sampoanele avand la baza uleiul de canepa sunt folosite, cu rezultate foarte bune, impotriva caderii parului, eczemelor si matretei. Desigur, produsele din canepa nu se opresc la par. Aceasta planta cunoscuta din Antichitate are efecte miraculoase si cand vine vorba de piele. Ca si uleiul de argan, uleiul de canepa este absorbit foarte repede de piele si este un excelent tratament anti-imbatranire (preventiv sau curativ) redand supletea si elasticitatea pielii mature. Puteți gasi creme continand ulei de canepa care tratează foarte bine acneea, si asta datorită proprietatilor antibacteriene ale acestei plante (canepa). Folosiți-l cu încredere si nu uitati nici de calitatile lui ca si aliment!

ULEIUL DE IN

Excelent in alimentatie, continand si el acizii grasi esentiali, Omega-3, Omega-6 si Omega-9, dar si vitamina A, vitamina E si fitosteroli (cu acțiune cicatrizanta si reparatoare), dar folosit si in cosmetica Uleiul de in este, si el, un tratament excelent pentru fibra noastra capilara tracasata de intemperiile vremii (la propriu si la figurat!). Acest ulei hidrateaza, reda stralucirea parului, protejează parul fin si agresat sau reda supletea parului des. Poate fi folosit ca serum, tratament pentru scalpul iritat sau pur si simplu ca masca pentru par. Ca si uleiurile de mai sus, are si el aceeași acțiune calmanta si anti-inflamatoare asupra pielii iritate, si, datorită vitaminei E si fitosterolilor, atenueaza ridurile, facand chiar sa dispară ridurile superficiale.

Desigur se pot spune multe despre acest ulei si foarte multe încă despre alte uleiuri naturale ( de Jojoba, de Migdale dulci, de Samburi de Struguri sau de Avocado), care sa ne ajute sa fim sănătoase si frumoase, insa cel mai important lucru aici este sa nu uitati de parul vostru, iarna. Acesta suferă la fel de mult ca si pielea daca ne gândim doar la temperaturile scăzute, vant, caciuli, treceri permanente de la frig la cald (si invers) si nu in ultimul rand, la cât de mult îl vopsim si ce folosim ca sa-l uscam. Toate acestea nu-i pot provoca decât deshidratare, devitalizare sau pierderea stralucirii. Ca sa diminuati „stricaciunile” pe timpul iernii, va sugerez 3 pași de urmat:

– Inlocuiti o data pe săptămâna balsamul obișnuit cu tratamente sau masti hidratante. Încercati uleiurile si cremele cât mai naturale si da-ți-le cât de mult timp puteți sa actioneze!

– Daca va uscati parul cu diverse perii si placi, alegeți-le pe cele ionice sau cu ceramica. Placa cu ceramica, de exemplu, coafeaza parul repede si in mod egal, astfel încât acesta nu este expus căldurii mai mult decât este nevoie iar peria ionica neutralizeaza incarcatura electrica a parului nesanatos si diminueaza frictiunea firelor de par, ajutand la prevenirea parului deshidratat si aspru.

– Nu iesiti afara cu parul umed. Nu va pot garanta ca raciti sau nu, insa va garantez ca firele de par (in special varfurile) vor îngheța si se vor despica sau rupe.

Nicoleta Légaré.

Sursa foto: shutterstock.com

(779)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *