Marele secret, stiut de toata lumea e ca nu te plictisesti. Dar hai sa vorbim despre bani, e mai sexy si-n plus ei te pot aduce in Valencia.
Recomandarile mele pentru buget redus.
Din start va spun ca mi se pare un mic balonas de sapun chestiunea cu bugetul redus. Sa spunem ca vânezi biletele si le gasesti ieftine. Mai scoti 50 de euro din buzunar, doar nu mergi fara bagaj de cala. Cel putin daca ma trimiti pe mine cu-n rucsac sa stau 8 zile, nu exista „ doar bagaj de mână“. Mergi fără pasta de dinti, fara gel de dus, un parfumel, fara minimul necesar pentru îngrijire?
Drum bătut, mai bine stau acasa decat sa traiesc low cost in Valencia.
Apoi iti trebuie o cazare. Nu esti pretentios? Nici nu e nevoie, Valencia e un oras scump si nimeni nu te intreaba daca iti convine ori ba.
Nu-ti iei un apartament in care sa ai un fel de bucatarie si ai de gand sa mananci in oras?
Atunci trebuie sa stii…
Preturile
O gustare cu tapas simplu (cartofi copti si sos),o portie de braves (niste sadwichuri prajite cu pui si tomate), un castronel de scoici, 3 bauturi racoritoare, te costa 17- 20 euro.
Paella oscileaza si ea intre 15 si 30 euro, incluzand o racoritoare.
Cafeaua- gasesti cu 1-2 euro iar o sticla de vin într-un local simplu, aproximativ 10 euro.
Tinto de verano– o bautura cu vermut, un cocktail apreciat de iberici bate la 2-3 euro si este delicioasa.
Dupa un pahar mare cu Sangria începi sa vorbesti limba spaniola si poti dansa flamenco pe muzica lu Timberland. Puteti incerca asta si acasa.
Taxi: pe o distanta de aproximativ 5 km platesti cam 12-14 euro. La urcare, ceasul e setat pe 4 euro, nu conteaza că mergi 300 de metri, atat vei plati. Dupa 3 km, centii incep sa se adauge repede.
Acum gandeste-te ca stai o luna, n-ai venit doar sa vezi arhitectura si sa faci bășicuțe la picioare. Adună, scade, înmulteste cu persoanele din jur si pupă-ti cardul.
Esti in Valencia!!
Totusi. Buget redus. Aproape posibil s-ai o vacanta excelenta.
Daca ai rezolvat oarecum cu zborul, bagajul si cazarea, ideal ar fi sa locuiesti undeva in centru. Plaza de la Reina. Ideal pentru ca : in zona gasesti diverse expozitii cu intrare libera daca ai putin noroc. Catedrala si Plaza de la Virgen, cu toata zona adiacenta o sa-ti fure o zi. Stradutele sunt împaienjenite cu verdeata, flori si suveniruri, valuri colorate de turisti. Mercado Central si gradinile regale n-o sa-ti smulga banutii din buzunar. Muzeul de Arta se afla in apropiere si de asemenea, e locul in care poti schimba cele doua busuri care fac turul Valenciei. Despre al treilea, mai tarziu.
Turul Valenciei te costa aproximativ 27 euro iar biletul este valabil 24 de ore. Daca bine am inteles exprimarea catalană a cetateanului de la ghiseu – dupa ce m-am intors de la o nunta la care am aterizat absolut randomizat si o petarda a puscat înspre urechea mea interna- într-o zi poti vizita o parte din oras- partea istorica si monumentele iar a doua zi iei busul B si vezi partea maritima. Traducere disponibila in 10 limbi. Latina lipseste, româna nu se afla pe lista si esti inconjurat mai mult de olandezi decat de „bastinasi“. Cum recunosti bastinasii? Au catel.
Poti petrece o zi in Orasul artelor si a Stiintei și fără să te usture buzunarul.
Ciudad de las Artas y las Ciencias – a facut-o pe mătușa sa exclame: apăi nu te supara dar ce vad aici e mai frumos ca Parisul. Gusturi.
Ce este de fapt? Cel mai mare complex cultural din Europa. Aici iti tremura inimioara cand indrepti pentru prima data spranceana catre arhitectura lui Santiago Calatrava (nu c-ai retine acest nume), aici te uiti mirat la spectaculoasa hemisfera ce reprezintă un ochi uman, te plimbi liber prin muzeul stiintelor si alegi daca doresti sa vezi vreo expozitie ori ba (aproximativ 2, 50E) dar sunt care ajung la 7,etc. Mereu vezi ceva nou, unic, special. Oceanograful, daca vrei in incinta scoti din buzunar cam 28 de euro iar spectacolul cu delfini nu este inclus in pret, motiv pentru care copilul tau o sa urle in semitonuri, pana scoti cardul din nou. Spre bucuria lui si dezinteresul altora.
In apropiere se afla centrul comercial El Saler. Nu-l recomand pentru un motiv banal: de cate ori am fost acolo si Valencia pulsa in ritmul reducerilor, mallul cu pricina avea preturile batute in cuie. Cu mici exceptii, deloc interesante. Insa pentru o gustare, e bine sa stii c-ai McDonald si alte bombe fast food, in apropiere.
Orasul in care o bicicleta inchiriata pentru 3 ore si-un ghid pe care-l tii in brate ori in coș- te costă 25 euro – vi-l prezint in urmatoarea postare- trucuri pentru buget mai elastic si totusi tinut in frau. Ah, todo bien da-mi pare rău dac-ati crezut ca ghidul e blond si are pielea maslinie. Il tineti intre picioare, in buzunar si pe urechi tocmai pentru ca-i o voce, te simti ca Moise cand a luat tablele legii – un necunoscut iti spune exact ce sa faci si ce sa nu faci.
Rămânând la buget redus e necesar sa va trimit la plaja.
Am „smuls“ 33 de grade in octombrie, asa ca de ce n-ati reusi voi?
Cu 2 euro va achizionati 2 tatami pe care le intindeti pe nisipul extraordinar de fin care îmbracă toata coasta Valenciei si-a Barcelonei. Doar nu vreti să platiti 8,50 euro pentru o umbrela si UN singur sezlog. E drept că de pe sezlong vedeti mai multe tzatze, din toate pozitiile, motiv pentru care însotitoarea dvs o sa prefere tatami de data asta. O bere, un suc, o bricheta, un betisor pentru urechi costa pe plaja cam 2 euro.
Negresa aceea care vine sa te intrebe daca nu vrei masaj, dupa ce te-ai pârlit bine c-ai uitat crema cu SPF acasa si acum abia suporti sa te-atinga vantul- aceea costa 10-15 euro. Oricum, insotitoarea ta se va uita urat la tine, la ea, la un pescarus si vei alege sa platesti o sangria pentru urmatorul zambet.
Bine ati venit in Valencia low cost. Sa ne recitim cu bine, va duc in El Corte Ingles si poate in Bioparc. Daca vreti, dam o tură si prin Oceanograf. Si voi hotarati daca merita investitia.
Hapi Riverwoman
(1487)