RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
La ultima mea verificare aveam 543 de prieteni si 20 de followers pe Facebook, twitter-ul stransese si el ceva si recunosc Instagram-ul este in programele mele de socializare abia la inceput. Pentru mine toata aceasta „adunatura” inseamna ceva destul de exclusivist si un grupulet suficient de mare. Dar cu toate dimensiunile sale, cand ma regasesc in vreo seara lenesa de toamna ca as vrea sa impart bucuria vreunui film nou, realizez ca pe nimeni din toate aceste lungi liste nu as putea invita pentru o discutie despre flori, filme, fete sau baieti… Ce ne facem daca ne-am ” plictisit” de grupul nostru fidel si vechi de prieteni si vrem sa apelam la prietenii noi din noile sfere tehnologice? Stim, putem sa facem asta?
In aceasta pozitie nu sunt singur, va asigur! Cercetatorii au aflat ca „oamenii strang cat mai multi cunoscuti fara a avea insa timp sa dezvolte prieteni adevarate; de fapt incepem sa fim din ce in ce mai singuri.”( afirma un psiholog de la universitatea Georgetown).
Cunoastem mai multi oameni ca niciodata, retelele interumane sunt extrem de impaienjenite la nivel mondial, dar avem din ce in ce mai putini prieteni. 40% dintre americani spun ca sunt mai confortabili cu socializarea on line decat cea fata in fata. Dumneavoastra unde va aflati? Daca va invita la cina un facebook friend acceptati usor sau…?
Ne place sau nu Zuckerberg a redefinit notiunea de prieten, e clar ca interactiunile digitale ne sunt la indemana si vanam orice ocazie pentru a le utiliza. Acest aspect al noului trend social dezvaluie o multitudine de idei noi despre psihologia umana. Caracteristicile unui prieten nou nu mai sunt la inaltimea celor din trecut, loialitatea, inteligenta, fidelitatea si increderea sunt atribute de care nu mai tinem cont in prezent. Pe facebook nu cautam loialitatea si nici nu ne pasa prea tare de fidelitatea celui care ne da like-uri la postari si poze.
In schimb in versiunea realitatii in care ne facem prieteni noi si petrecem timp cu ei, cercetatorii psihologi au detectat ca ne scade presiunea sangelui, riscul de depresie si creste simtul bunei dispozitii. O viata anosta fara viata sociala intima si in acelais timp activa poate provoca dependenta de alcool, predispozitie la obezitate si viciul fumatului se dezvolta si el, spun cercetatorii din domeniul psihologiei. Prietenia este mai benefica in orice context v-ati afla.
Intr-un trai decent ar trebui sa avem prieteni de toate felurile; cel pe umarul caruia putem plange, cel cu care putem iesi in oras, cel cu care ne culturalizam, cel cu care ne intrecem si cel care e la fel de doritor ca si noi de drumetii. Greseala principala pe care o facem de obicei este sa il gasim pe acela care le face pe toate, nu putem sa gasim o singura persoana cu care sa avem toate activitatile care noua ne plac. In acest joc real de aceasta data, in viata reala, avem nevoie sa dam si sa primim, e un troc fara de care ne pierdem echilibru. In cealalta viata, cea virtuala, prietenii sunt pentru ca avem nevoie sa ne confirmam un statut social ireal de cele mai multe ori. Pentru a exista avem nevoie de socializare reala, socializarea virtuala ne creaza atitudini false. Avem doua vieti, cea reala si cea virtuala, in viata tehnologizata ajungem sa traim mai intens si mai mult decat in cea reala, in timp ce viata reala ne-o lasam pentru o data viitoare.
Vlad Alexandrescu
(530)