Top 10 recomandari de care trebuie sa tinem cont neaparat

0

Top 10 sfaturi de îngrijire preventivă la 50+ ani

Aveţi  un singur corp cu care să trăiţi  şi vreţi să-l păstraţi cât mai sănătos.   Dacă înaintaţi în vârstă nu înseamnă că în mod automat, corpul trebuie să-şi încetinească funcţiile. Una dintre cele mai indicate căi de a vă menţine în formă, este îngrijirea preventivă. Câteva teste pot ajuta medicul să găsească neregulile, înainte de a provoca probleme mai mari care pot fi mai greu de tratat. Acestea fiind spuse să verificăm împreună ce analize trebuie să facem când am depașit vârsta primei tinereți.

1. Verificarea presiunii arteriale. Puteţi avea un atac de cord, un accident vascular cerebral, probleme cu rinichii sau ochii fără să stiţi vreodată că aveţi hipertensiune arterială. Este important de verificat chiar dacă nu credeţi că aveţi o problemă. Dacă tensiunea arterială este mai mică de 120/80, este bine de verificat la fiecare doi ani, însă dacă aceasta este între 120/80 şi 139/89 trebuie verificată anual.

2. Verificarea colesterolului.  Bolile de inimă sunt cauzele în majoritatea deceselor din întreaga lume. Unul din factorii principali de risc este nivelul ridicat de colesterol în sânge. Începând cu vârsta de 20 de ani este indicat să faceţi teste pentru nivelul colesterolului o dată la 5 ani. Un simplu test de sânge vă poate arăta nivelul acestuia şi de asemenea vă arată şi care este riscul de a vă îmbolnăvi de inimă.

3. Mamografie. Experţii sunt de acord că o mamografie este cel mai bun mod de a descoperi cancerul de sân incipient. Perioada recomandată între mamografii este în medie cam de 1 an şi jumatate pentru femeile ce au vârste peste 40 de ani, însă cel mai bine ar fi să mergeţi la medic pentru a vă spune ce trebuie să faceţi în funcţie de istoricul familiei şi alţi factori de risc (stress, stil de viață).

4. Cancerul de colon. Cancerul de colon este a doua cauză principală a deceselor provocate de cancer în SUA. Începând cu trecerea de varsta de 50 de ani, şansele ca acesta să se dezvolte, cresc. Există mai multe teste care pot ajuta la detectarea din timp a cancerului de colon:

-colonoscopia –  o dată la 10 ani

-testul  de sânge pentru hemoragiile oculte– o dată pe an

-sigmoidoscopie(Sigmoidoscopia este procedura in cadrul careia medicul analizeaza rectul si colonul sigmoid, folosind un instrument numit sigmoidoscop. Colonul sigmoid este partea finala a intestinului, legata de rect. Sigmoidoscopul este un tub de mici dimensiuni, care are intr-un capat o sursa luminoasa, cu o grosime asemanatoare cu a unui deget.) – la fiecare 5 ani

5. Testul Papanicolau.  Acest test verifică cancerul de col uterin, care este uşor de tratat atunci când este descoperit devreme. Deşi  cancerul de col uterin scade odată cu înaintarea în vârstă, nevoia  dumneavoastră de teste Papanicolau, nu se opreşte atunci când apare menopauza. De obicei, femeile au nevoie de testul Papanicolau cel puţin o dată la 3 ani. Dacă sunteţi testate şi pentru HPV în acelaşi timp cu testul Papanicolau, intervalul ar putea fi chiar mai mare de 3 ani.  În cele mai multe cazuri, testele Papanicolau pot fi oprite în jurul vârstei de 65 – 70 de ani  atâta timp cît nu a existat nici un rezultat anormal în ultimii 10 ani.

6. Scanarea densității mineralelor din oase. Aceasta verifică riscul de osteoporoză. Este recomandat pentru femeile ce au vârsta  de 65 de ani, însă dacă vă aflţi  la un risc ridicat, medicul poate recomanda acest test imediat după  implinirea vârstei de 60 de ani.

7.  Ecografia abdominală aortică. Anevrismul aortic reprezinta o zona slabita si „umflata” in peretele aortei. Aorta este vasul de sânge de dimensiuni mari, care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă la restul organismului. Aorta anevrismală este slabită și se poate rupe, determinând o hemoragie ce poate pune în pericol viața. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 în lista cauzelor de deces și apare la una din 12 persoane în vârstă. Fumătorii și bărbații sunt predispuși acestei afecțiuni. Aceste ultrasunete scanează vasele de sânge extinse în zona abdominală  care pot provoca sângerări severe, chiar decese dacă acestea se rup. În cazul în care un vas de sânge este mărit acesta se poate corecta cu ajutorul chirurgiei.

8. Depresia este o cauza comună  de handicap la adulţi, deşi adesea este trecută cu vederea. Ea apare frecvent  odată cu bolile cronice şi îmbătrânirea. Depresia nu este o parte normal a procesului de îmbătrânire aşa că ar trebui să beneficiaţi de tratament. Dacă vă simţiţi trist, fără speranţă sau nu sunteţi  interest de activităţile obişnuite, discutaţi cu medicul dumneavoastră. El poate decide dacă sunteţi deprimat punându-vă să completaţi un chestionar cu întrebări simple. .    

9. Diabetul. Diabetul zaharat necontrolat poate duce la complicaţii cum ar fi, orbirea, boli de rinichi, precum şi necesitatea de amputare a membrelor. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă spune cât de des aveţi nevoie să faceţi analizele pentru diabet. Trebuie să vă măsurați nivelul glucozei din sânge de câte ori vă faceți banalele analize de sânge.

10. Imunizarea. Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, aveţi nevoie de câteva vaccinuri suplimentare pentru a vă ajuta să rămâneţi sănătos.

vaccinul antigripal – recomandat anual pentru toată lumea

vaccinul pentru pneumonie – recomandat dacă aveţi peste 65 de ani şi aveţi diabet zaharat, boli de ficat, astm sau orice alt tip de boli pulmonare sau probleme  cu sistemul imunitar

vaccinul pentru zona zoster: recomandat dacă aţi trecut de vârsta de 60 de ani

Există o mulţime de lucruri de care trebuie să ţineţi cont pentru a rămâne sănătoşi odată cu înaintarea în vârstă, printre care:

-nu fumaţi

-mâncaţi sănătos

-faceţi exercitii regulat

menţineti o greutate a corpului normală

Roxana Gîdea

(732)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *