RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Va mandriti cu cel mai frumos fard de pleoape sau cu cel mai glamour ruj? Va sta, intr-adevăr foarte bine! Va preocupa totusi cateva riduri timide, mici, nevinovate, chiar invizibile cand lumina vine, cumva, dintr-o parte, si totuși acolo, prezente si ele, in fiecare zi, la machiajul de dimineața. Si începeti sa va gânditi din ce in ce mai mult la ele…iar la un moment dat, nu le mai vedeți decât pe ele!
Din fericire solutiile nu lipsesc! Pentru a estompa aceste semne de „intelepciune”, niste masuri mai mult sau mai putin drastice ar trebui luate, mai devreme sau mai tarziu. Drastice pentru ca trebuie sa luati in consideratie principalii factori care accelereaza imbatranirea pielii si pe care, desi ii cunoastem, nu ne induram sa ne lipsim de ei : expunerea prelungita la soare, consumul de tigari si alcool, stresul, alimentatia proasta. Bineinteles nu veți putea opri acest fenomen, inevitabil, de altfel, dar cel putin ii veți putea incetini evoluția. Căci, pana la urma, cine este grăbit sa imbatraneasca?
Tratamentele anti-imbatranire adaptate vârstei va permit nu numai sa luptati împotriva trecerii timpului, dar si împotriva radiatiilor UV si poluării. In consecință, la 30 de ani prevenim, la 40, stimulam, iar la 50 de ani, regeneram.
Ce se intampla, de fapt, cu pielea noastra?
Pe măsura ce trec anii, procesele de reinnoire a celulelor cutanate si de fabricare a colagenului incetinesc. Putin cate putin, pielea isi pierde elasticitatea si stralucirea. Fata fiind cea mai expusa parte a corpului (la soare, in mod special), epiderma imbatraneste mult mai repede. Pentru a păstra tineretea si fermitatea pielii este, deci, foarte important sa aveți o igiena de viața si cateva produse cosmetice adaptate vârstei!
Radicalii liberi
Radicalii liberi sunt molecule instabile care provoacă oxidarea celulelor si a tesuturilor pielii. Proteinele care constituie structura pielii sunt atacate de către radicalii liberi. Pielea isi pierde fermitatea si se deformeaza : ridurile isi fac apariția! Antioxidantii sunt necesari acum pentru a incetini imbatranirea prematura a dermei. De fapt, acumularea acestor stricaciuni provocate de radicalii liberi asupra pielii pot altera colagenul si elastina, provocand apariția ridurilor. Alcoolul, poluarea, fumatul si soarele sunt, si ei, responsabili de proliferarea radicalilor liberi.
O gama completa
Cremele anti-rid nu au fost niciodata atat de bine vândute, iar producătorii niciodata atat de inovatori! Fiecare zona a fetei are la dispoziție o îngrijire pe măsura. Natura pielii, mai fragila pe alocuri (in jurul ochilor, de exemplu), determina compozitia tratamentelor. Fiecare varsta si fiecare tip de piele are nevoie de un tratament specific. In consecință, înainte de 30 de ani, folosiți cremele cu acțiune preventivă, pentru a conserva stralucirea si vitalitate pielii; dupa 30 de ani, folosiți-le pe cele care vor atenua primele semne ale imbatranirii, pentru o piele mai frumoasa, mai tânara.
Ridurile de expresie sunt semne ale imbatranirii cutanate de care ne ferim cu toții. Ele se datorează crisparii cotidiene a vreo 40 de mici muschi subcutanati. Daca aveți grija zilnic de pielea voastră, acesta va rezista mai ușor trecerii timpului. Compusii acestor tratamente preventive variază, cum am mai spus, in funcție de natura pielii.
Tratamentele pe baza de antioxidanti sunt recomandate unui tip de epiderma cu straturi subtiri. Antioxidantii lupta împotriva proceselor inflamatorii si contribuie la menținerea pielii sănătoase si tinere. Ei sunt necesari pentru combaterea radicalilor liberi. Vitaminele C si E sunt acei antioxidanti puternici care evita ruptura fibrelor elastice si stimulează fibroblastii.
Tratamentele ce au in compozitie acizii din fructe inlatura celulele moarte superficiale exfoliind chimic epiderma. Aceste tratamente sunt recomandate tenului plin(epiderma groasa).
-Acidul glicolic este cea mai mică molecula a acidului din fructe. El este extras din sfecla de zahăr, sfecla sau struguri. Acest acid îmbunătățește aspectul si textura pielii, duce ridurile, acneea sau hiperpigmentarea. Acidul glicolic actioneaza asupra stratului superior al epidermei stimuland formarea noilor celule, pentru o piele mai tânara si mai stralucitoare.
-Acidul hialuronic este o substanta naturală prezenta in piele, care se rarefieaza cu vârsta. Datorită proprietatilor exceptionale de retentie a apei, ea îmbunătățește hidratarea in diferite straturi ale pielii, unde actioneaza ca o substanta de umplere, niveland suprafața ridata. Acidul hialuronic permite, de asemenea, stimularea formarii de noi celule si protejeaza tenul de influentele nocive ale mediului înconjurător si a radicalilor liberi.
–Coenzima Q10 este povestea unei enzime descoperite in 1957 de către profesorul Crane. Doua decenii mai tarziu, profesorul Peter Mitchell descoperă multiplele funcții ale acestei enzime si primește premiul Nobel in 1978. Eficacitatea anti-rid a coenzimei Q10 a fost demonstrata de Nivea, care a creat gama Q10+ in 1998. Acesta coenzima prezenta in mod natural in epiderma stimulează atat procesul de producere a energiei in celule, cat si procesul de autoaparare a pielii, cu ajutorul antioxidantilor.
-Retinolul este o molecula cu rezultate foarte bune in prevenirea ridurilor. Ea este, insa, sensibilă la aer si la lumina. Trebuie, așadar, sa aplicati cremele având la baza retinolul, noaptea. Mai mult decât atat, unele tipuri de piele sensibilă pot prezenta intoleranta la retinol. Din aceste cauze, multe creme nu conțin retinol pur, ci retinyl palmitate, un derivat mai putin eficace.
Ce ar trebui sa stim despre colagen :
-Pielea conține 70% colagen.
-Oasele contin 30% colagen.
-Articulatiile conțin 70% colagen.
-Producerea de colagen începe sa se diminueze dupa 21 de ani.
-Grosimea pielii (conferita de către colagen) la femei se diminueaza cu 7% la 10 ani.
-Dupa menopauza, in primii 5 ani, femeile pierd pana la 30% din colagenul aflat in piele.
-Tot dupa menopauza scăderea colagenului este insotita de scăderea densitatii minerale osoase. Pielea pierde 0,55% din elasticitate in fiecare an.
Va urez sa ramaneti frumoase!
Nicoleta Légaré.
(952)