Anamaria
„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela
Ralix the others. Discover Yourself
Exista mai multe subcategorii de colesterol, insa doua dintre ele pot fi clasificate ca fiind : tipul de colesterol daunator si folositor.
LDL – Lipoproteine cu densitate scazuta – sunt cele care dauneaza inimii si arterelor. Prezenta acestor lipoproteine este periculoasa pentru organism. Prezenta mai multor lipoproteine cu densitate scazuta aflate in sange, nu face altceva decat sa ridice riscul aparitiei diverselor probleme cardiace.
HDL – Lipoproteinele cu densitate mare – tipul de colesterol folositor si chiar necesar organismului. Este esential pentru controlul si eliminarea LDL-ului sau a colesterolului daunator din sange. Cu cat cantitatea de HDL e mai mare, cu atat mai bine, insa inexistenta acestui tip de colesterol poate duce la aparitia problemelor cardiace. In cazul in care aveti probleme cauzate de lipsa lipoproteinelor cu densitate mare, sunt recomandati acizii grasi mono si polisaturati care se gasesc in peste, alune si uleiuri vegetale. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile vegetale constituie o importanta sursa de vitamina E, insa desi acestea fac bine organismului, sunt daunatoare aspectului fizic si kilogramelor in plus.
Ficatul produce colesterolul. Supra saturandu-l cu un aport ridicat de grasimi animale, nu facem altceva decat sa ingreunam procesul obisnuit al organismului, luand nastere o productie mai ridicata decat ar avea nevoie organismul. Pe langa starile de disconfort ale sistemului digestiv, extenuarea ficatului va poate crea o serie de neplaceri : constipatia, aparitia hemoroizilor, starile de oboseala ce pot fi combatute cu greu precum si acneea abundenta sunt doar cateva dintre simptomele unui ficat bolnav.
Este indicat consumul unor alimente slabe in grasimi: carnea de pui si curcan poate fi consumata cu incredere atata timp cat grasimea este inlaturata, fructele oleaginoase crude pot fi consumate de asemenea, brânzeturi slabe: brânză de vaci, telemea si lactatele cu grasimi de pana la 1,5% pot fi introduse printre mancarurile zilnice.
De ce trebuie sa ne ferim, insa, cu adevarat pentru a mentine un echilibru in organism sunt :
• produsele din carne ce prezinta zone cu grasime
• lactatele cu un nivel ridicat de grasimi
• produsele de patiserie
• mancarurile prajite
• sosurile de maioneza, precum si o serie de alte sosuri ce detin grasimi
• produsele fast food de orice tip
Alimentele contin in starea lor naturala o serie de lipide care sunt suficiente pe organism, insa noi le multiplicam prin felul in care pregatim preparatele: carnea prajita in ulei, cu sos de maioneza deseori este considerata ca fiind cu mult mai gustoasa decat cea fiarta, lipsita de orice aroma, insa combinatiile fatale de mancaruri impreuna cu un stil de viata agitat si plin de stres, nu pot face altceva decat sa ne ridice riscul de imbolnavire. Insa chiar si aparitia stresului poate fi deseori cauzata de factori externi si nu doar cognitivi, prin urmare consumul scazut de cofeina, alcool si zahar reduce nivelul de stres al individului.
(419)