Dulcele Grigorescu

0

Dulcele Grigorescu

Sună paşoptist, dar textul nu de acolo îşi trage inspiraţia ci de la iniţiativa unei cofetării nou apărute desertul-grigorescuîn peisajul ieşean pe veche stradă Lăpuşneanu de care teoretic ar fi trebuit să ştie orice român care a făcut liceul şi a studiat literatura română. Cei care au deschis elegantul loc au mai avut o altă sărbătorire, al lui Brâncuşi, iar acum , pentru ca s-a nascut la 15 mai 1838, si sintem in luna mai, a lui Nicolae Grigorescu. Amintirea marilor fauritori de cultura româneasca nu ar trebui să astepte rotunjirea anilor aniversati sau comemorati pentru a fi readusi in actualitatea oamenilor care nu sint neaparat preocupati de cultura, dar sint traitori pe meleagurile astea si chiar le face placere sa li se aminteasca din cind în cind ce a dat frumos si valoros poporul acesta, fie chiar sub forma de un dulce comestibil. Cam acesta ar fi ideea calauzitoare a celor de la Regallia. Patriotismul nu trebuie obligatoriu urlat. Poate fi o sarbatorire eleganta a zilelor importante din istoria noastra culturala. O demonstreaza cu perseverenta acest proiect.
regaliaLa 15 mai 2014 deci, cofetaria Regallia si-a invitat prietenii-clientii sa sarbatoreasca impreuna aniversarea a 176 de ani de la nasterea celui care a fost si a ramas pictorul emblematic pentru pictura româneasca, Nicolae Grigorescu. Formularea invitatiei de pe afis suna simplu „Luna mai, luna Grigorescu”. Astfel maestrii cofetari au facut trei tablouri in relief dupa tot atitea opere grigoresciene si o prajitura Grigorescu care reproduce tabloul „Fete la poarta”. Aveti imagini care sa va convinga ca ceea ce am scris nu e fictiune. Din pacate nu fac livrari in toata tara si nici in strainatate, dar nici cei de la Laduree nu fac livrari la distante mari pentru toate produsele. Le dorim celor de la Regallia sa regaleze pofticiosii din toata tara sau din alte locuri macar tot atit cit francezii mai sus pomeniti.

Laura Guţanu

(605)

About author

Laura Guțanu

Interesata de cultura si arta, moda ii stirneste curiozitatea si o incinta tot ce este frumos. A publicat in reviste de cultura si in cele glossy. Scrie despre ce ii place inca din 1991.

Your email address will not be published. Required fields are marked *