RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
De-a lungul timpului, scenaristi si regizori ingeniosi, alaturi de actori devotati si daruiti muncii lor, s-au intrecut in incercarea de a materializa povesti dintre cele mai fascinante, menite sa satisfaca pana si gusturile dificile ale celui mai pretentios cinefil.
Cartea de istorie a cinematografiei, inglobeaza in cuprinsul ei numeroase pelicule, ridicate ulterior de public si de timp, la rang de adevarate capodopere. Acest fapt este confirmat nu doar de perenitatea filmelor, ci si de profitul obtinut in urma difuzarii acestora.
Acestea fiind spuse, am realizat pentru voi, dragii nostri cititori, un top al filmelor care au scris istorie pe banda cinematografica.
1.Pe aripile vantului (1939)
O ecranizare valoroasa,de exceptie, asezata de cinefili din intreaga lume, pe un piedestal al templului cinematografic. Este unul din cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, avand la baza romanul omonim titlului, scris de Margaret Mitchell. Valoarea sa istorica este dublata de faptul ca, “Pe aripile vantului” ramane primul film color de proportii. Filmul care a fost distins cu 10 premii Oscar, a ramas intiparit in mentalul iubitorilor de frumos dar si in cel al criticilor de specialitate, drept “filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografica a Hollywood-ului.” Subiectul principal al ecranizarii il constituie povestea de iubire dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler, desfasurata in timpul unui moment crucial din istoria Americii, respectiv Razboiul Civil. Protagonista, este tipul femeii diabolice si egoiste, care refuza sa-si recunoasca sentimentele fata de barbatul pe care-l iubeste. Insa toate aceste ambitii prostesti, se vor intoarce impotriva ei, iar astfel, Scarlett O’Hara isi va pierde iubirea vietii, pentru totdeauna.
2. Avatar (2009)
Filmul realizat sub regia lui James Cameron- care s-a facut remarcat si prin regizarea a altor doua productii de succes, respectiv Titanic si Terminator- e de factura stiintifico-fantastica. Distributia inglobeaza nume importante ale lumii cinematografice,care gratie profesionalismului ce le recomanda, reusesc sa redea perfect esenta scenarialui ridicat la rang de capodopera, tocmai datorita unicitatii sale.Povestea este plasata in viitor,cu cca. 200 de ani. Acesta este momentul in care Jake- veteran de razboi paralizat- este adus pe o planeta noua, Pandora, impreuna cu mai multi pamanteni. Aici suprematia era detinuta de Na’vi, o civilizatie veche, usor ostila cu noii oaspeti. Povestea are si iz romantic, deoarece Jake se indragosteste de Neytiri, fapt ce „umanizeaza” putin caracterul SF al filmului.
3.Titanic (1997)
Film regizat de acelasi James Cameron, care a marcat mai multe generatii la rand. Filmul are la baza povestea reala a scufundarii vasului Titanic, iar actiunea este formata prin imbinarea armonioasa a tensiunii, a momentelor limita, cu povestea de dragoste infiripata intre Jack, personaj interpretat de legenarul Leonardo DiCaprio si Rose, interpretata cu aceeasi maiestrie de catre Kate Winslet. Dincolo de tragismul deznodamantului, Rose innobileaza amintirea lui Jack, povestind auditoriului cu ochii necrtutati de timp si lacrimanzi, cat de minunat era pustiul pe care l-a iubit cu atata ardoare si pentru care ar fi renuntat la orice statut social. Filmul, dupa cum era de asteptat, s-a bucurat de numeroase pemii si distinctii, fiind totodata cel mai profitabil film al tuturor timpurilor.
Alte filme care au facut istorie poarta titluri ca The Lord of the Rings: The Return of the King- film de fantezie lansat in 2003, regizat de Peter Jackson, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest ,film de aventura,aparut ca ecou al succesului Piratii din Caraibe:Blestemul Perlei Negre, avandu-l ca protagonist pe legendarul Johnny Deep, care imbraca aici, haina Capitanului Jack Sparrow.Amintim si succesul atins de seria de filme Harry Potter, a carei poveste este bazata pe cele sapte romane cu titluri omonime, apartinand scriitoarei britanice J.K.Rowling.
Acestea sunt doar cateva file din volumul unei carti de istorie cinematografice universale, scrise cu maiestrie, prin imbinarea geniului regizoral cu fantezia si dedicarea actorilor desavarsiti, al caror scop clar definit, a fost unul singur: incantarea publicului.
(572)