RaLix
"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein
Ralix the others. Discover Yourself
Ar trebui sa ne fie frica de cuvântul „inteligent” ? Ce NU este „inteligent” in jurul nostru, in zilele noastre, ma întreb eu?
Cred ca, de fapt, noi incepem sa ne pierdem treptat „inteligenta” de a trai departe de potopul de tablete, laptopuri, aplicatii, jocuri si mai nou, ceasuri, ochelari sau bascheti (inteligenti, cu totii, evident). Anul 2013 continua cu invetii spectaculoase, care, cum spuneam, nu se mai opresc la telefonul inteligent si la cursa frenetica dintre magnati precum Sony, Samsung si Apple ci „merg” mai departe.
Aleargă, de fapt, la propriu si la figurat, printre ultimele creatii-accesorii tehnologice si se dovedesc a fi inventia, dupa spusele unora, cea mai tampita si cea mai inutila, dar dupa a altora, cea mai simpatica si interesanta, baschetii marca Google (in parteneriat cu Adidas).
Acești „Talking Shoes” te vor ajuta sa ajungi fără probleme la destinație (datorită sistemului GPS cu care sunt inzestrati) si te vor lua la rost daca stai pe loc sau nu te misti mai repede! Nu numai ca vorbesc cu tine, dar îți si posteaza ultimele activități pe retelele de socializare ca Twitter sau Facebook.
Acum imaginati-va ca piciorul vostru va sugereaza sa va miscati un pic mai mult caci „ii place sa simta vantul printre sireturi…”. Pare cel putin o replica din Star Treck, si totuși nu e! Se pare ca Google nu isi propune sa comercializeze aceasta incaltaminte la scara larga, ci doar sa-si obisnuiasca fanii cu obiecte vorbitoare, conectate, desigur, la internet (si, deci, la Google).
Dupa televizoarele ultima generație, conectate si ele la internet, nu poți decât sa te gândești ca baschetii vorbitori sunt doar primul pas spre cuptorul cu microunde care te cearta ca mananci prea gras si mai apoi, cuptorul cu microunde care vorbește cu frigiderul si pune la cale meniul săptămânii următoare! (Cine a vazut „Man of The Year” cu Robin Williams sigur isi aduce aminte de glumele prezentatorului Tom Dobbs, una dintre ele imaginand dialogul dintre obiectele casnice la adresa proprietarului…si asta se intampla in 2006!).
Deci, ce fac acești bascheti? Pai, sunt conectati la calculator si microfon. Sunt dotati cu un accelerometru, un giroscop si un senzor de presiune care captează si updateaza (vocal) fiecare moment. Sunt conectati la Internet prin Bluetooth si-ti afla pozitia si directia cu ajutorul aplicatiei Google Map. Compania spune ca „este doar un experiment care conecteaza produsele practice (!?!) cu tehnologia”.
Interesant este ca acest experiment cu si despre baschetii Adidas-Google vine dupa un altul, arat si explicat publicului cu cateva saptamâni înainte. Explicat, dar mai ales controversat, portul ochelarilor Google (Google Glass) este in continuare subiectul revistelor de știință si tehnologie si al blogurilor care pun problema violarii intimitatii (asta, pe lângă cele care implica sănătatatea ochilor vostri, a mintii si a discernamantului între real si virtual!)
Despre ce e vorba?
Asadar, ochelarii prezinta numeroase „aparate” : un aparat de fotografiat/filmat, un sistem audio, 2 microfoane, o antena WiFi, un accelerometru, un giroscop si un compas. Conexiunea prin Bluetooth va va permite accesarea Internetului de la un smartphone sau de la o tableta, daca niciun hotspot WiFi nu e disponibl. Si cum functioneaza? Pai, practic, pentru a folosi acesti ochelari, nu trebuie sa faceti nimic special ci doar sa le vorbiti. Sau mai bine zis sa ii vorbiti lentilei drepte, căci aceasta prima versiune de ochelari nu presupune decât o singura lentila inteligenta, care:
– face poze (spuneti „fa o poza” -ma rog, poate nu i-o veti putea spune in romana in primii anii- si veti avea imediat poza inaintea ochilor!)
– filmeaza ceea ce vedeți in acel moment
– distribuie fotografiile sau videoclipurile prietenilor/contactelor
– ofera un itinerariu (GPS) foarte precis (pe principiul realitatii marite)
– poate înregistra un mesaj audio si trimite mai departe
– traduce instantaneu o fraza dictata
– oferă informații de tip enciclopedic (de exemplu anul in care a fost construit monumentul care se afla in fata voastra)
– oferă informații chiar fără sa fie întrebat, ca in Google Now.
Controversele pleacă tocmai de la toate aceste funcții pe care le detin ochelarii. Mai ales ca acesta a precizat, deja, ca Glass va fi disponibil, in curand, si pe ochelarii (normali, nu inteligenti) de vedere si de soare, ceea ce implica adoptarea masiva de către marele public al acestei noi creatii marca Google.
Pe de-o parte ne trezim in fata unei situații pe care, pana acum, o știam doar din filme; sigur, este uimitor, excitant, de necrezut, de neimaginat sa ai posibilitatea sa combini realul cu virtualul, sa captezi fiecare moment al vieții si sa-l poți păstra pe veci, in memoria aparatelor personale sau publice, sa le poți accesa si imparti cu prietenii. Dar scenariile sunt mai multe si mai complexe decât ne imaginăm. Unele articole par, chiar, paranoice, insa tinand cont de pasii gigantici pe care tehnologia ii face in decursul unui an, m-as hazarda eu sa spun, controversele despre acești ochelari sunt mai mult decât fondate. Si daca nu vom mai distinge viața noastra privata sau publica de cea virtuală, oferită de universul Google? (sa ne amintim doar nebunia creată acum câțiva ani de Second Life). Si daca Google va ajunge sa cunoască tot ce va place (de la culori, haine, mancaruri, restaurante pana la opiniile politice si conturile bancare) si tot ce urati in viața? Si daca un necunoscut ajunge sa va pirateze acești ochelari si sa pună mana pe toate informațiile despre tine, si mai mult, sa te controleze de la distanță? Si daca discuția pe care crezi c-o ai cu cineva între patru ochi, ajunge in următoarele doua secunde la dispoziția oricărei persoane care are acces la internet? Si pana unde vor profita proprietarii acestor ochelari de lumea care le va iesi in cale si pe care o poate fotografia sau filma dupa bunul plac? Eu ii vad, deja, pe paparazzi ieșind din ascunzatori si plimbandu-se fără grija printre vedete, ca sa dau doar un exemplu de duzina…dar examenele copiate? Dar conversatiile inregistrate? (in scenariul cel mai deplasat, aceste inregistrari pot fi declansate direct de Google…!) Dar copiii care se vor naște cu si printre acești ochelari? Mai mult, se vorbește despre lentile de contact cu aceleași funcții, ca sa nu mai amintim de Mark Zuckerberg, car s-a arătat foarte interesat in achiziționarea acestor ochelari pentru care Facebook va dezvolta numeroase aplicații.
Acestea sunt doar o parte din întrebările si scenariile discutate in articolele despre Google Glass. Cum a reactionat Google? Pai Google e prea ocupat ca sa răspundă. El a comentat ceva, bineinteles, cu mana pe inima, si i-a asigurat pe toti ca informațiile vor rămâne confidentiale. Voi il credeți?
Pe de alta parte Google este ocupat acum cu alta creatie! Dupa ochelari si bascheti, accesoriul care va va întregi ținuta este ceasul! (In curând a purta ochelari, pantofi si ceas Gucci nu va mai fi la moda!)
Apple, Samsung si Sony (acesta din urma tocmai si-a imbunatatit functiile pe al sau SmartWatch, pe care il gasim deja pe Google Play Store) nu sunt singurii giganti care se vor confrunta in curând pe piata ceasului „conectat”, căci Google se ocupa in acest moment cu dezvoltarea aplicatiilor pe propriul Smartwatch. De data asta nu va fi ajutat de renumitul XLab(creatorii ochelarilor mai sus dezbatuti), ci de echipele Android. Informatia provine de la Financial Times care arata ca gigantul Webului a inregistrat un brevet in 2011 pentru un „Smart Watch”. Ce știm despre acest ceas? Ca are o configuratie cu doua ecrane si o interfata interactiva. Toate aceste ceasuri inteligente sunt gata sa apară si sa creeze o noua cerere! (paradoxul sectorului „inteligent”). Prevazut ca o extensie a telefoanelor smart – Android, ceasul ar include un procesor, un emitator wireless, o camera cu ecran rabatabil pentru afisarea informatiilor (pe acelasi principiu ca si ochelarii, al realitatii marite) si, bineinteles, functiile deja cunoscute acum, GPS, E-mail, rețele de socializare.
Si acum întrebarea zilei : voi sunteți pregătiți sa faceti parte din acest film science-fiction?
Nicoleta Légaré.
surse:www.ictjournal.ch;www.webrankinfo.com;www.techradar.com
(31188)