Galina Turtureanu
"Inainte de orice trebuie sa ramanem OAMENI!"
Ralix the others. Discover Yourself
Era tanara studenta de 18 ani, Hannah Arendt, care studia filozofia teologiei protestante. Imbracata intr-o haina de ploaie, cu palaria trasa adanc pe ochii mari si senini, Arendt se prezentase la ora de consultatie a profesorului Heidegger. Profesorul punea intrebari, iar studenta raspundea scurt, cu o sfiala de copil la toate intrebarile. Dintr-odata, povestea mai tarziu Hannah prietenului ei de atunci, Hans Jonas, Heidegger a cazut in genunchi in fata mea. M-am aplecat si, din pozitia in care se afla, a ridicat bratele spre mine si mi-a luat capul in maini. M-a sarutat si i-am intors sarutul. Era luna noiembrie 1924.
O ploaie tarzie de toamna se revarsa marunt peste cladirile Universitatii din Marburg. A fost dragoste la prima vedere: Heidegger s-a indragostit de tanara studenta care isi adora profesorul. As vrea ca intre noi totul sa fie simplu, limpede si neprefacut, ii scria Heidegger mai tinerei sale iubite intr-o scrisoare din 10.02.1925. Numai atunci vom fi demni de faptul ca ne-a fost dat sa ne intalnim , urma intr-o alta scrisoare (11.02.1925).
Nu a fost simplu. Heidegger avea 35 de ani si era casatorit cu Elfride Heidegger. Cele doua figuri de varf ale istoriei intelectuale a sec. XX, Martin Heidegger si Hannah Arendt, sau cum au mai fost supranumiti “ regele din regatul gandirii” si “regina din regatul judecatii” nu si-au apartinut niciodata unul altuia.
Problema casatoriei nu s-a pus niciodata. “Daca vrei sa fiu a ta”, ii scria Hannah lui Heidegger, “cand doresti”. Ce altceva ti-as oferi decat lucru greu de indurat: sacrificiu permanent, venea raspunsul profesorului. Heidegger avea nevoie de iubirea sotiei sale, care de-a lungul anilor, stiind despre relatia intima dintre Heidegger si Arendt, “a stiut sa indure totul in tacere”( 19.03.1950). Sa indure totul in tacere? In 1952 cand Arendt a asistat in doua randuri la prelegerile lui Heidegger (Freiburg), Elfride a facut crize violente de gelozie. Profesorul avea nevoie insa si de Hannah. Simpla ei prezenta in viata si munca lui – prin iubire, bucurie si rabdare – ii dadea forte noi, nebanuite. “Dragostea mea, tu esti forta care misca totul in viata mea” (24.04.1925). Heidegger va folosi aceasta forta in anii urmatori cand scrie “Fiinta si timp” (1927), lucrare ce produce o ruptura cu traditia sistemelor ontologice vechi existente inca de pe timpul lui Platon.
A fost o relatie unica ce a durat, cu unele intreruperi (1933-1950,atunci cand Arendt, din cauza originii sale evreiesti, a fost nevoita sa fuga de teroarea nazista in Franta apoi in SUA, Heidegger inscriindu-se in 1933 in partidul nazist (!) si 1959-1965) peste 50 de ani, pana in 1975,cand Hannah a murit.
Din Marburg (1933) am plecat numai din cauza ta, ii reprosa Arendt lui Heidegger optiunea lui politica de atunci. Hannah s-a simtit tradata, ranita, stiind ca acum a devenit “fata din departare”. Cand am parasit Marburg-ul, ii scria de aceasta data sotiei lui Heidegger, Elfride, eram ferm hotarata sa nu mai iubesc vreodata un barbat si cand, mai tarziu, m-am maritat, am facut-o oarecum cu primul venit, fara sa iubesc (10.02.1950).
Secretul care ii lega pe aceste doua persoanalitati marcante a ramas de neatins pana in anul 1982, cand Elisabeth Young – Bruehl a publicat cartea “Hannah Arendt: For Love of the World” in care a folosit pe larg corespondenta dintre Heidegger si Arendt si care nu avea statut public. Intre cei doi, inca de la inceputul relatiei a existat o intelegere: sa distruga orice document care ar divulga relatia lor intima. Heidegger in mare parte a respectat intelegerea. Nu si Arendt: ea tinea scrisorile lui Heidegger frumos legate intr-un sertar al scrinului din propriul dormitor.
S-au pastrat 119 scrisori, carti postale si scurte mesaje ale lui Heidegger catre Arendt si doar 33 de texte scrise de ea catre el, dintre care multe sunt sub forma de copii si ciorne.
(va urma…)
(2127)