Musafir sau gazda? Ce alegi?

0

Unii s-au nascut sa fie musafiri si altii sunt predispusi statutului de gazda. Cand suntem musafiri e simplu, mergi in vizita si te bucuri de atentia si tratatiile gazdei, te stresezi cat de putin pentru algerea unui vin sau desert bun pentru a-l duce amfitrionului care te-a invitat. Dupa ce evenimentul s-a consumat urmeaza aprecierile sau barfele cu ecou prelungit la prima intalnire cu prietenii. Musafir sau gazda ce alegeti?

Acum in calitate de gazda lucrurile se complica, niciodata nu stii daca e suficient vin sau daca iti ajunge gheata, daca antreurile sunt pe masura asteptarilor invitatilor sau daca desertul trebuia sa fie vegan. Pentru a pune capat framantarilor va oferim un mic ghid de gazda ireprosabila.

1. Lista invitatilor

Trebuie sa ai o lista cu numele fiecarui invitat, pentru inceput e bine sa nu ai mai mult de 8 invitati. Un numar mai mare de 8 provoaca haos (imagineaza-ti doar ca unu intreaba unde e baia, altu povesteste despre job-ul sau, al 3-lea iti apreciaza friptura si un al 4-lea cere un servetel… toti in acelasi timp…dar imagienaza-ti 10 persoane care pot face asta) si sigur ai alte pretentii de la prima ta cina in calitate de amfirion.

Planificarea ar suna cam asa ( de la experti citire)

-cu 3 saptamani inainte :alege data exacta si incepe sa trimiti invitatiile ( digital de preferat)

-cu 2 saptamani inainte :cumpara vinul si restul bauturilor

Cum stii ce cantitate de vin iti trebuie?  Exista o formula si pentru acest lucru:

numarul invitatilor/2 +2=numarul de sticle  de vin necesar

-cu o saptamana inainte: fa-ti meniul si poti cumpara alimentele care nu sunt perisabile

-cu o zi sau doua inainte: cumpara alimentele perisabile si poti prepara ce stii ca nu se altereaza pana la marea cina

-cu o zi inainte: pregateste-ti tinuta ( spalat,calcat) si pregateste accesoriile mesei ( servetele si fata de masa, calcate si apretate eventual), spala vesela (farfurii si pahare) din care vei servi invitatii

-in ziua petrecerii cu o ora sau doua inainte: raceste vinul, pregateste restul preparatelor si aseaza masa.

2. Idei de preparate si tematici pentru petrecere

Petrecere afara in aer liber-gratar-barbeque

La acest tip de eveniment socializarea este la indemna oricui, singurul dezavantaj va fi formarea de grupuri, barbatii la gratar si doamnele la sueta in jurul mesei. Dar este o petrecere relaxanta ce nu va fi extenuanta si se poate prelungi in discutii constructive dupa servirea desertului.

Petrecere cu iz frantuzesc

Daca va doriti impresionarea audientei, un periplu printre preparatele specific Frantei, va garanteaza succesul; nenumarate feluri de branza asezonate cu fructe si vinuri alese pot face deliciul unei intalniri cu prietenii indiferent de spatiul unde se va desfasura. Ca desert va puteti gandi la tarte si creme iar ca fel de baza nu uitati de carnea de vita  sau miel asortata cu spanac sau brocoli.

Petrecere verde pe toata linia

Va puteti gandi la o seara vegetariana cu accentul pe natural si eco. Daca optati pentru cel mai sanatos mod de alimentatie sigur veti avea succesul garantat si veti primi puncte bonus pentru ingeniozitate. Ca retete pentru preparatele vegetariene orientati-va pentru o supa de tarhon, bruschete din vinete si rosii, dovlecei cu ierburi aromate si un desert bogat in fructe proaspete sau la cuptor cu caramel.

3. Muzica

Unul dintre cele mai importante aspect poate al unei seri reusite este muzica. E important sa creati un playlist si sa nu lasati niciun post de radio sa se auda in surdina crezand ca va salva atmosfera.

Aceastea fiind spuse va doresc sa fiti niste gazde ireprosabile si sa va bucurati de acest statut de cat mai multe ori. Pofta buna si spor la pregatiri.

Raluca Faibiș

(465)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *