STEPHEN W.HAWKING – JANE HAWKING: O SCURTA ISTORIE A UNEI IUBIRI APUSE (I)

0

Stephen W. Hawking – Jane Hawking : o scurta istorie a unei iubiri apuse (partea 1)

-Baiete, ia-o mai incet cu berea!
Medicul, deranjat ca-si pierde timpul cu un individ pe care-l banuia ca trage zdravan la masea, nu vazuse nici urma de boala in trupul fragil si scund al tanarului cu ochelari. Ceva i se intampla acestui tanar – cadea , asa ca din senin, pe loc drept, dar cel mai des pe scari, scapa lucruri din maini, mergea impleticindu-se -, si nu se stia ce.

Tanarul, viitorul fizician si teoretician al originii universului si unul dintre cei mai renumiti cosmologi ai timpului, cel care a negat existent lui Dumnezeu si pentru care calatoria in timp devenise tot atat de verosimila ca si rasaritul soarelui, era Stephen Hawking. Atunci insa, in anul 1962, in cabinetul medicului, Hawking nu era decat un student mediocru, asa cum singur isi aminteste peste ani, aflat in ultimul an la Colegiul Universitar Oxford si care observase multiplele stangacii ale corpului sau. “… mai incet cu berea!” nu era un avertisment gol, lipsit de adevar. In acei ani, ’60-’70, printre studentii de la Oxford predomina o atmosfera “anti-invatare”, “anti-munca”, iar petrecerile scaldate in rauri de alcool, sortite sa mascheze plictisul generalizat, erau ceva obisnuit in campusurile studentesti. Doar ca tanarul Stephen stia ca nu alcoolul il facea sa fie neindemanatic. Si nici ca felul lui de a fi mai distrat i-ar fi slabit forta musculara. Nu a vorbit cu nimeni despre “neindemanarile” sale fizice. Mai tarziu, dar tot in anul 1962, de Craciun, Hawking se afla acasa la parinti, in St. Albans. A mers la patinoar. Patinand, a cazut si nu s-a mai putut ridica. Au urmat investigatii serioase, internari. Dupa toate astea, scria el in jurnalul sau, nu mi-au spus ce am.

Mi-au spus doar ca sigur nu am scleroza multipla si ca sunt un caz atipic. Era felul medicilor de a-i spune … “ nu avem nimic bun de spus”. Se asteptau ca boala sa se inrautateasca, moartea prematura fiind de neevitat. Hawking avea 21 de ani, devenise student la Cambridge cu planuri de cercetare foarte ambitioase . Brusc, viitorul a disparut precum un castel de nisip luat de ape. Nimic nu mai avea sens. Nimic nu mai conta. Viata devenise o gluma de prost gust! Presa de scandal raspandea zvonul cum ca s-ar fi pus zdravan pe baut. Erau doar niste exagerari, avea sa comenteze mai tarziu Hawking. Asculta mult Wagner. Se credea un personaj tragic. La ce bun sa mai traiesc? Raspunsul a venit pe cai ocolite, prin vise. La scurt timp dupa ce m-au externat, scria fizicianul, ateu convins, am visat ca urma sa fiu executat. Si deodata mi-am dat seama ca as putea face o multime de lucruri interesante daca mi s-ar amana sentinta. In alt vis, repetitiv, se facea ca urma sa-si sacrifice viata ca sa-i ajute pe altii. Sa nu-mi plang de mila, si-a spus Hawking, trebuie sa traiesc, indiferent ce boala am si cat timp mi s-a lasat. “Sa fac ceva bun pentru ceilalti”, devenise un motiv serios sa traiasca. Dar nu a murit. Boala ii deschisese alte orizonturi, viata capatand alt gust, mai intens. Principalul motiv insa pentru care Hawking s-a hotarat sa sfideze boala si moartea a fost iubirea sa fata de Jane Wilde, studenta la Colegiul Westfield din Londra.

Era doar un cercetator necunoscut ( Universitatea din Cambridge) si un “neindemanatic”. S-au logodit cand i s-a pus diagnosticul cert de scleroza laterala amiotrofica (ALS). Jane stia ca Stephen putea muri in cel mai scurt timp posibil, n-a ezitat insa nici un moment cand a spus “Da” in fata altarului. S-au casatorit in luna iulie, anul 1965. Peste 25 de ani, in anul 1990, Hawking, in plina faima si apogeu stiintific, o paraseste pe Jane cu care avea trei copii – Lucy, Timothy, Robert – si se muta cu asistenta medicala ce avea grija de el, Elaine Mason. Nu am mai suportat relatia tot mai apropiata dintre Jane si Jonathan Jones, isi motiva Hawking plecarea. Dupa pronuntarea divortului de Jane, in 1995, se casatoreste cu Elaine de care divorteaza in 2007. Toate crizele majore de boala prin care am trecut au consumat-o mult pe Elaine din punct de vedere emotional, ii motiva Hawking plecarea Elainei de aceasta data. Ulterior, in presa (“Daily Mail”) au aparut informatii despre abuzurile fizice si emotionale la care a fost supus Hawking de catre Elaine. Hawking ramane sa locuiasca doar cu o menajera.
Care au fost insa cauzele reale ale divortului de Jane? Si cine este acest Jonathan Jones?

(Va urma…)

Galina Turtureanu  

(393)

About author

Anamaria

„Toţi oamenii îşi pot depăşi condiţia şi pot dobândi succesul, dacă sunt pasionaţi şi dedicaţi cauzei lor.” — Nelson Mandela

Your email address will not be published. Required fields are marked *