Supa intimitatii: Salonul turcoaz

0

Merg prin magazine in cautare de cadouri de Craciun. Pe Lioveni dau nas in nas cu Ganero.

couple-smiling– Ciao, Ganero! Am avut pofta de o supa saptamana trecuta, dar se pare ca erai plecat.
– Da, am fost plecat din oras. Am avut ocazia sa merg intr-un loc frumos. A fost o surpriza. Mi-am zis ca pot conta, o data la un car de ani, pe intelegerea bunilor mei clienti daca ii las balta o saptamana, pe neasteptate.
– O surpriza? Ma faci curios, zic eu ridicand zglobiu o spranceana.
– Ei, nu te gandi la cine stie ce picanterie… Am fost cu nevasta-mea, zice el si pufneste in ras cand ma vede mofluz. Apoi schimba vorba:
– Ce faci pe aici, te-nvarti dupa cadou pentru vreo matusa pe care speri s-o mostenesti?
– E mai rau decat atat. Caut chiar ceva frumos, care sa-mi placa si mie si celei careia i-l daruiesc.
– Ai noroc cu mine. Stiu cam ce-ti trebuie. Vino, e pe aproape un magazin mai special…
Am intrat printr-un gang din strada Lugano si am ajuns in ceva ce semana mai degraba cu receptia unui hotel mic si cochet.

– Galben, violet, turcoaz? e intrebat Ganero cu familiaritate, ca unul de-ai casei.
– In salonul turcoaz, te rog… Si adu-ne, te rog, si ceai, vom sta poate vreo doua ceasuri – amicul meu e interesat de alegerea unor cadouri care sa-i rezolve niste probleme de comunicare in spatiul intim… conjugal.
Gazda ne conduse intr-un salon in care erau cateva fotolii rotative in spatiul central; ceea ce am remarcat ceva mai tarziu a fost faptul ca erau pe o platforma care se rotea foarte incet. Pe masutele dintre fotolii erau binocluri de opera. Ne-am asezat si Ganero mi-a explicat ca aici nu va trebui sa stam in picioare si sa comparam din aceasta pozitie incomoda cadouri. Vom sta comod in fotolii vom bea un ceai, vom mai rasfoi o carte (si imi atrage atentia ca pe masa se afla deja, alaturi de ceai si un volum minuscul, pe foita de tigara: De l’amour de Stendhal) si ne vom uita din cand in cand , alternativ cu ochiul liber si prin binoclu, la obiectele ce defileaza foarte, foarte lent, odata cu cei opt pereti turcoaz pe care sunt expuse.

love-presentDe fapt, despre asta e vorba in intimitate: despre acest departe-aproape. Cand mergi prin magazine si te apropii foarte mult de obiecte si le pipai si le simti mirosul e foarte mult vorba despre tine, despre gusturile tale despre placerea ta…
– Da, ai dreptate, Ganero, e ca si cum ai vrea sa-ti oferi tie ceva prin intermediul celuilalt. Si apoi vine acel dubiu odios: si daca n-o sa-i placa?
– E mai mult decat un dubiu, Jane. Tu de fapt stii ca nu se poate sa-i placa exact aceleasi lucruri, exact in aceeasi masura. Iar cand incerci sa-ti imaginezi ce i-ar placea ei (altceva decat iti place tie cel mai mult!), te simti ca si cum ai insela-o, ca si cum ai manevra cu sange rece pionii iubirii.
– Si care-i solutia?
– Problema asta n-are solutie daca vezi intimitatea doar ca pe o consecinta inevitabila a iubirii-pasiune de la inceputul unei relatii, cand te simti in fuziune cu celalalt.
– Si nu e asa?

Nu prea… Dar mai bine uita-te putin dupa cadouri pana gasesc eu un pasaj din Stendhal despre fazele iubirii. Si gandeste-te, in timp ce privesti prin binoclu, nu la placerea pe care ti-o provoaca sau nu, acum si aici, obiectul, ci inchipuie-ti ca l-ai oferit deja si cum influenteaza el, din locul pe care i l-ati ales impreuna in spatiul vostru intim comun, placerea de a fi impreuna, pe o canapea confortabila, cu un ceai si cateva zambete intre voi.

(va urma)

Dan Ghenea psihiatru

(438)

About author

Dan Ghenea

Nu ma intrebati de ce am ales psihiatria. Nu-mi mai amintesc (probabil ca erau niste foarte bune motive). Stiu insa de ce o fac inca: pentru ca am o datorie care creste mereu – pana acum in jur de 20 000 de oameni mi-au vorbit faţa catre faţa si fiecare m-a invaţat cate ceva. Pentru cine scriu? Pentru oricine este interesat de unul dintre urmatoarele cuvinte cheie: minte, creier, sanatate, stres, iubire, cuplu, singuratate,viata, moarte, frica, timp, istorie, România, idei, carti, emotii, copii, parinti, munca, placere, boala, vindecare, pasiune, dependenta, comunicare, psihiatrie, educatie, natura, cultura, sexualitate, dezvoltare, etica, stiinta, religie.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *