Ziua hamburger-ului

1

28 mai este ziua națională a hamburger-ului  în America. Unul dintre cele mai vândute sandwich-uri din lume se serbează astăzi în America prin diferite ritualuri. Dacă în 2001 în SUA s-au vândut mai bine de 8,2 miliarde de bucăți, astăzi vânzarea celebrului sandwich este în continuă creștere. De la apariția hamburgerului bucătarii cei mai iscusiți din lume se întrec în rețete dintre cele mai diverse ce au în compoziție ingrediente și condimente de la cele mai scumpe la cele mai inedite. Asezonat cu cartofi prăjiți sau diferite salate hamburgerul este și va rămâne preferatul din rândul sandwich-uriloer din întreaga lume.

Original din Hamburg –Germania, hamburgerul în chiflă este inovația americanilor. Se pare că prima noțiune a hamburgerului așa cum îl știm astăzi a apărut în Seymour, Wisconsin, unde în fiecare an, orașul ține un festival  în cinstea acestuia “Burger Fest”. Aici s-a făcut în 2001 cel mai mare hamburger din lume ce a cântărit 3749.39kg.

Genghis Han (1167-1227)  şi armata sa de mongoli cunoscută drept „Hoarda de aur”, sunt cei care au inițiat ideea de mâncare a cărnii aproape crude. Permanent în mişcare, nu aveau timp să aprindă focul pentru a prepara ceva de mâncare. Cea mai simplă metodă era aceea de a consuma bucăţi de carne de oaie sau de capră, pe care le purtau cu ei sub şaua calului. Aceasta ar putea fi, de altfel, originea biftecului tartar.(http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/hamburgerul-chifteluta-americana-nume-nemtesc).

Cele mai neconvenționale lucruri despre hamburger ar fi:

Există un restaurant de tip fast-food în Michigan care are în meniu un hamburger la colosala sumă de 499$, ce cântărește 84,3 kg. Denumit „Absolutely Ridiculous Burger”- Burger-ul absolut ridicol are nevoie de 12 ore pentru a fi preparat și a fost gătit pentur prima data pe 30 mai 2009.

În Las Vegas există un hamburger la prețul de 777$ ce conține ingrediente dintre cele mai alese și mai scumpe: brânză Brie, prosciutto, ceapă caramelizată, creveți și nu în ultimul rând vită de Kobe ( carnea de vită kobe este considerată o delicatese, deoarece are o textură extrem de moale și o aroma aparte, este originară din Japonia și un kg de carne de acest tip ajunge și la 800 de euro. Vitele crescute pentru acest tip de carne au un regim special de viață și foarte atipic. Sunt crescute cu același tip de mâncare, ascultă muzică clasică și au parte de masaje zilnice).

În New  York  puteți deasemnea găsi un hamburger atipic. Bucătarul șef Daniel Boulud a creat o rețetă de hamburger ce conține straturi de mușchi de vită, foie gras și trufe. Hamburger-ul este în meniu doar în sezonul trufelor și în ciuda ingredientelor extravagante nu costă mai mult de 30$.

Știați că:

-Big Mac-ul a fost introdus pe piață prima data în 1968 la prețul de 49 cenți.

-În 1999 existau mai mult de 25.000 locații McDonald’s în 115 țări.

-40% dintre sandwich-urile vândute din lume  sunt reprezentate de hamburger

-în Pennsylvania se vinde un hamburger încă din 1998 ce conține 2 roșii întregi, jumătate de salată, 12 felii de brânză, 2 cepe, o ceașcă de ardei și cantități uriașe de maioneză, ketchup și muștar; nimeni nu a reușit să consume unul întreg.

-Un american consumă o medie de 3 hamburgeri pe săptămână

-Luna iunie este cea mai bună lună pentru vânzările de hamburger.

-În 1921 un hamburger în primul restaurant fast food din America, costa 5 cenți.

Miruna Pop

(932)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *