Geneva este orasul lor: Einstein, Chaplin si Mercury

0

Dacă nu aţi fost încă la Geneva, ar trebui să vă gîndiţi să o vizitaţi. Cîteva zile vor fi suficiente atît pentru a cunoaşte oraşul cît şi pentru cumpărături, deoarece nu este un oraş mare, dar trebuie să vă organizaţi timpul bine, astfel încît să vă bucuraţi de tot ce vă poate oferi. Pentru că Geneva este un oraş al băncilor, si în consecinţă al oamenilor cu bani, veţi găsi toate mărcile de lux de pe întreg mapamondul, şi încă într-un perimetru restrîns, între Rue du Stand, Rue du Rhône şi Rue de Rive. ( Ca să economisiţi timp, pentru că banii nu pot fi economisiţi aici, locul fiind unul scump.)

GenevaVă puteţi cumpăra tot ce vă doriţi, de la ciorapi şi lenjerie fină, pînă la cizme şi pălării, iar dacă l-aţi descoperit la Paris pe Ladurée  şi aţi decis că aţi consumat destule calorii la shopping, în zona Rive găsiţi un astfel de magazin, cu mai puţine produse decît în cel parizian, dar cu macarons pentru toate gusturile. Sau poate le cumpăraţi doar pentru copiii voştri, pentru care există şi un mare magazin de jucării, Franz Carl Weber, alături de vestitul magazin Davidoff, mai ales pentru fumătorii de trabucuri, dar în care există şi alte produse din gama accesoriilor elegante, capabile să satisfacă şi cele mai rafinate gusturi ale unui bărbat .

Iar  cum toată lumea îşi transformă în permanenţă interiorul şi caută pentru asta lucruri mai mari sau mai mici care să dea o notă cît mai personală casei, vă recomand, dar numai dacă prindeţi o zi de miercuri sau de sîmbătă, talciocul din Plaine de Plainpalais. Dacă nu aveţi răbdare să răscoliţi prin cutiile vînzătorilor din talcioc, sau sejurul dumneavoastră nu vă permite, aveţi o mulţime de magazine de antichităţi din jurul Catedralei Saint Pierre, unde găsiţi lucruri formidabile la preţuri pe potrivă. Pentru că toate aceste şedinţe de shopping vă fac foame, trebuie să reţineţi că, după 14.30, tot în zona aceasta vă veţi găsi salvarea, pentru că altfel restauratorii elveţieni deschid doar între 12-14.30 şi după orele 19.

Obsedaţiilor de hrană  bio chiar şi în vacanţă, le recomand Chez ma cousine (6 Place du Bourg de Four), unde, într-o atmosferă de fermă provensală, sînteţi asiguraţi că puiul din farfurie  a fost crescut cu hrană sănătoasă, iar frişca din desert este chiar din smîntîna adusă de la aceeaşi fermă ! Dacă ţineţi totuşi la eleganţă, rămîn restaurantele de pe Quai de Mont Blanc, unde sînt toate hotelurile de lux.

În cazul în care alegeţi Hotel des Bergues, gîndiţi-vă că Titulescu a stat vreme îndelungată aici, pe vremea cînd delegatul României făcea jocurile la Naţiunile Unite, că pe acolo au trecut şi Elena Văcărescu, şi alţi români importanţi, astfel încît pe lîngă şarmul locului şi bucătăria internaţională vă veţi bucura de încărcătura istorico-sentimentală a locului.

Sfatul meu este să încercaţi totuşi alte restaurante decît cele din hotelurile de cinci stele. Găsiţi uşor toate bucătăriile lumii şi e păcat să nu încercaţi şi altceva. Geneva nu este un oraş mare şi se poate parcurge cu piciorul, dar vă recomand transportul în comun genevez, ca să vă deplasaţi cu uşurinţă dintr-un capăt în altul al oraşului. Este civilizat şi la îndemînă în orice punct v-aţi găsi, chiar şi pe întortocheatele străzi ale oraşului vechi. Cel mai simplu este să vă faceţi un abonament.

Un centru de informare situat în gara Cornavin vă pune la dispoziţie toate detaliile, în franceză sau engleză. Veţi putea ajunge la Jardin botanique, la Palais des Nations şi la Muzeul Ariana, sau în cealaltă parte a oraşului la Muzeul Voltaire, -unde veţi fi uimiţi să auziţi muzică hip hop ascultată de tinerii care îşi fac veacul în grădina meditaţiilor voltairiene-.

Dar orice vizită la Geneva duce la Catedrala Saint Pierre, locul de unde a pornit curentul calvinist care a zguduit biserica catolică. Scaunul lui Calvin este păstrat şi acum în austera catedrală, colorată doar de vechile vitralii. Dacă vă simţiţi în stare, urcaţi în turnul ei pentru o privire de sus aruncată oraşului şi Mont Blanc-ului. Dacă nu mai aveţi putere pentru aşa ceva, intraţi în vecinul Muzeu Tavel, unde veţi găsi şi o machetă a Genevei vechi, adică a ceea ce se numeşte acum Oraşul vechi, unde nu s-a schimbat aproape deloc de secole. Trebuie spus că majoritatea muzeelor au intrarea liberă, şi că există aici astfel de locuri pentru toate pasiunile: Muzeul Orologeriei, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Artă şi Istorie, Petit Palais,  în apropierea căruia este Biserica Rusă pe care o descoperiţi după strălucirea aurie a cupolelor.

Geneva este nu doar un oraş al ceasurilor, ci şi un oraş al băncilor, dar unul care ţine să amintească legătura lui cu importanţi gînditori, astfel că există un Boulevard des philosophes, dar şi multe, foarte multe locuri botezate Voltaire sau Rousseau. Edilii genevezi l-au pus pe cel din urmă chiar şi pe pavaj !

Geneva este un oraş care merită vizitat măcar o dată. Cum există zboruri directe, va propun să încercaţi cît de curînd.

Laura Guţanu

(503)

About author

RaLix

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani."Einstein

Your email address will not be published. Required fields are marked *