Prima dată în Scoția?

Editors choice
0

Prima dată în Scoția? Impresii de călătorie și sfaturi practice.

1. Ospitalitatea

Dacă ți se spune că nu-s reci, ci calzi, dulci, primitori, c-au o istorie zbuciumată în spate, și îi găsești peste tot, tu amintește-ți cum și-au încorporat invadatorii germani și nu uita că deși Tony Blair (născut în Edinburgh) are 4 copii, distribuția scoțienilor în Highland (regiunile deluroase, muntoase) ajunge la 2 locuitori pe km pătrat.
Dacă e weekend, nu-i găsești nici p-ăia, și-au închiriat coliba și-s în oraș la distilerie.

2. Haggis e o specialitate scoțiană.

Nu cumva să ajungi în Scoția și să ratezi Haggis! Mai ales dacă ai 55 de kile, 1,75 și trăiești cu bucăți de pepene, cafea și biscuiți.
haggis mancare traditionala scotianaOrgane interne de miel și vita, un pumn de condimente, o fierbințeală anume. Ești cu un localnic? Ai pus-o, știu că-ți vine să-ți smulgi rochia, sutienul și să alergi în jurul lacului din apropiere dar asta era ideea. Cere o bere să te mai răcorești și spune-i însoțitorului că e cel mai delicios drob pe care l-ai gustat vreodată. De obicei e servit cu sos de whisky și piure. Drobul…
Dacă mergi la drum a doua zi, poți să uiți de Smecta, praf și pulbere s-alege de tine până-și face efectul diosmectita (substanța activă). Stewardesa era să smulgă ușa de la airbus, se pregăteau și ei ca oamenii, de aterizare.

baner longeviv 780

veterani scotia3. Nu pierde vremea, majoritatea arată și vorbesc la fel.

Dacă portărelul de la cel mai stilish hotel îți explică a treia oară pe unde să virezi dreapta și a rostit deja de câteva ori please, miss, how can i…, of course, it s a pleasure și ești absolut sigură că nu-i Angus McKinnon Young (de la AC DC) deghizat, înșfacă o hartă și fugi la castelul din Edinburgh, e un singur drum pietruit, bătut de oameni, mașini, turiști și localnici.
Scoțienii ăștia pot vorbi cât nu poți tu gândi! Iar dacă timp ai, nu va dura mult să te scoată din sărite cu atâta poveste politico-plicticoasă după ce-ai dus 10 ani în spate arta negocierii dure la nemți. Genau!

4. Era să leșini când ți-au adus micul dejun englezesc?

Da, ai 4 feluri de carne, o ciupercă mai mare ca o frunză de stejar, fasole și altele, ai obosit să te uiți la farfurie, gata, toarnă-ți cafeaua, respiră adânc și târăște-te spre bufetul suedez să faci trafic de cereale cu fulgi de ovăz. Totuși, pentru c-or să te obosească britanicii cu felul lor de-a fi chiar dacă tu ai văzut alte 44 țări și mări, mic dejun englezescpapă măcar ciuperca aia cu-n sfert de cârnaț, s-ai acolo o proteină de ars.
La final fă așa: pune într-un castronel de muesli 3 feliuțe de pepene și două croissante cu nuci pecan, ca și cum ai intenționa să le înfuleci imediat. Apoi întreabă-l pe chelnerul drăguț:

Can i take this one upstairs, plizzz? Dinți fațetati.

Iz really such a great breakfast but to big for me… Privești în jos, dai din gene, tragi aer între pectorali. O să-și întrebe șeful la bucătărie și-o să-ți mai dea și-o banană în plus. A big one.

Merită secunda aceea în care se va uita la tine ca și cum l-ai fi întrebat dacă Pilates seamănă cu gimnasticile Kamasutra.

konjac skin 300

5. Fumatul!

Nu te uita la ei cum nu se uită nici ei la tine! 3 țigări Vogue pe zi? În fața hotelului? Pramatie, perechile acelea care treceau ținându-se de mânuță par a nu te fi văzut, nu-i așa?
Pe gărdulețele elegante o să vezi la fiecare 500 metri câte-o scrumieră atașată. Și tot la 500 metri câte un turist sau un scoțian care aruncă țigara pe jos. Hai serios. Poate că femeile vin de pe Venus sau din altă parte dar oamenii sunt la fel, peste tot. Nu are rost să ceri foc unui trecător, e ca și cum i-ai cere lu Papa să vină la sfințire când e gata Catedrala Mântuirii Neamului.
Adică puțin probabil să…

6. Nu te grăbi englezește!

Mai bine descărcai aplicația aia de pe google travel. În timp ce ești la 33 minute de-a pierde avionul pentru că Thomas îți explică politicos care stație de tram e mai aproape cu 5 centimetri, scoate încet jumătatea de xanax, suge-o băutură tradițională Irn Bru și fugi la primul polițist pe care-l vezi. Altfel, Thomas își va continua narațiunea, uitându-se calm la picurii de pe fruntea ta. Mai ai timp să ajungi la Gate 1 după ce ai întrebat 7 localnici de unde se ia singurul tramvai care circulă prin oraș. Și a știut vreunul? Norocosule!!
Nu arunca biletul de tramvai, nu treci înspre aeroport fără el.

7. Nu te pregăti de ploaie dacă vezi că-i soare orbitor!

(sigur ești prin Edinburg sau Glasgow?) Majoritatea vor avea la ei pelerine, umbrele, nici prin cap nu ți-ar trece că până calci tu zebra la Princes Street o să se whiskydizolve Poseidon în capul tău. Unu la mână, cari degeaba o haină care nu dă bine în poze și după niște legi nescrise nu va ploua, poate picură puțin. Fix de-aia, că te-ai pregătit!
A, ai trecut, ești pe trotuar, spre castelul din Edinburgh? 15 minute până la destinație, soare, vânticel călduț, ai tot timpul să te usuci! Nu, nu-ți aprinde țigara! Scoțienii nu încurajează fumatul și God ține cu ei. Cu britanicii de orice fel, la fotbal, la referendum, uneori Domnul lipsește și mi se pare normal să existe pretutindeni liber arbitru.

Remediu Natural Rinita Alergica

8. Nu pierde Highland!

Munții, dealurile, lacurile și apoi serialul!Cam o oră și jumătate ai de mers cu mașina din Edinburgh până în locul în care s-a filmat celebrul film urmat de serial. Indiferent cum ai ajuns acolo, o să ți se întindă sufletul pe ape de atâta splendoare. Chiar te-ai aștepta să apară un tyranosaurus rex în stil neo-gotic sau Wilfred de Ivanhoe în armură.

banner-pure-potions-longevi-bio-dermatita-psoriazis

Abia aștept să vă povestesc despre tărâmul nemuritorilor. Am văzut multe locuri, aș putea compara ceva din natură, foșnetul copacilor, din stânci, din albastrul cerului, din ce-a spus vântul când m-am ascuns după copaci din cauză de shower scurt. Dar nu am termeni de comparație.

(1331)

About author

Hapi

Hapi.Riverwoman O călătoare. Antreprenor. Pasionata de viata. Autentică. Alunecoasa dar simplă. Genul pe care o poate placea orice om si o poate urî in aceeasi masura- pentru c-ar putea regasi in mine tot ce nu-i place sa vada la el insusi. Diploma mi-e intr-un sertar. In care poze am iesit cel mai bine? In cele pe care mi le-a facut Viata si nu le-a developat niciodata.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *